Sovražni govor: Bo novi kulturni minister prepovedal Demokracijo in Delo?

Foto: STA

V tednu, ko je novi minister za kulturo Zoran Poznič napovedal, da bo medijski zakon popravil tako, da bodo vladajoči z njim lahko preganjali sovražni govor, smo izvedeli, kaj je tisto, kar nameravata minister in vladna koalicija preganjati: revijo Demokracija. Sporočilo je to častno razsodišče društva novinarjev.

Kultura posilstev ali sovražni govor?
Ta teden so obsodili odgovornega urednika Jožeta Biščaka, da je kršil kodeks etike z naslovnico Demokracije in s člankom novinarja Bogdana Sajovica, ki ga je napovedoval s to naslovnico. Častno razsodišče je zapisalo, da pomeni naslovnica sovražni govor. Zdaj imamo konkreten primer. Naslovnica je bila takšna:

V razsodbi NČR o tej naslovnici piše: “Fotomontaža na naslovnici in trditev, da z migranti v Slovenijo prihaja kultura posilstev, pomenita sovražni govor, ki širi sovraštvo in nestrpnost. Novinar oziroma odgovorni urednik ga po kodeksu ne sme dopustiti, zato je kršil 21. člen.”

Da je takšna naslovnica sovražni govor, častno razsodišče ni bilo povsem soglasno. Davorin Koron je glasoval proti, za pa predsednik Gojko Bervar, podpredsednica Jelena Aščić, Neva Železnik, Tatjana Pirc, Nina Jerman in Katarina Vučko.

Celotno razsodbo lahko preberete na povezavi tukaj. Odločali so po pritožbi Gorazda Grošlja, ki ga je zmotilo, ker novinar Sajovic v članku, ki ga napoveduje naslovnica, govori o “migrantoljubskem lobiju”, našteva, kdo ga sestavlja, obenem ugotavlja, da je ta lobi glasen, vpliven in dobro financiran. Ob omembi “večine medijev in civilnodružbenih organizacij, ki so v lobiju poleg levoliberalnih strank, glasni, vplivni in dobro financirani”, pa ne navede, na čem temelji njegova trditev. Razsodišče se je s pritožnikom strinjalo, da naj bi šlo za neoprijemljiv konstrukt, saj niso našteti niti mediji ne organizacije, ki naj bi sestavljali ta “lobi”, niti dokazi za trditev o dobrem financiranju. Biščak se je na to precej arbitrarno obsodbo, da ni jasno, kdo vlada, kdo so največji mediji in civilno družbene organizacije, na družabnih omrežjih odzval tako:

O naslovnici je častno razsodišče zapisalo, da objavljena fotomontaža narodnostne, rasne, spolne, verske in geografske stereotipe še poglablja in utrjuje. Menijo celo, da: “Namiguje, da so vsi temnopolti moški potencialni posiljevalci belopoltih žensk.” Trditev z naslovnice, da z migranti v Slovenijo prihaja kultura posilstev, ni v skladu z vsebino člankov pa razsodniki menijo, zdi se, da po oceni, da tovrstnih tveganj novinar v reviji pozneje ni razkril ali dokazal. To so nadgradili v stavek: “Fotomontaža na naslovnici in trditev, da z migranti v Slovenijo prihaja kultura posilstev, pomeni sovražni govor, ki širi sovraštvo in nestrpnost. Novinar oziroma odgovorni urednik ga po kodeksu ne sme dopustiti.”

Obsodili tudi poročanje Dela o križih z migranti
Razsodbe NČR so neobvezujoče. A ker vladna koalicija in novi minister spreminjata zakonodajo in napovedujeta, da bo sovražni govor poslej medijski zakon preganjal in kaznoval, je razsodba zanimiva. Ni pa še jasno, ali nameravajo Biščaka in novinarje, če kaj takega še storijo, udariti z denarnimi kaznimi, bodo revijo prepovedali ali pa urednika Demokracije celo zaprli. Pomembna dimenzija spora je, da gre za revijo, ki jo izdaja največja opozicijska stranka, ki pri migrantih kritizira vladno politiko odprtih vrat, ki omogoča množična prečkanja države mimo pravil, prečkanja države pa celo sofinancirajo davkoplačevalci. Na to se naša druga razsodba, ki jo je ta teden sprejelo razsodišče. Na predlog pravno-informacijskega centra (PIC) so obsodili novinarko Dela Barbaro Hočevar in urednika Dela Uroša Urbasa za lansko poročanje o opozorilih vrha notranjega ministrstva, kako nevladne organizacije pomagajo migrantom, da zlorabljajo luknjičav slovenski mejni in azilni sistem, ki lepemu delu migrantov, ki jim uspe na črno prečkati mejo, omogoča, da z logistično in s finančno pomočjo naše vlade nadaljujejo pot na Zahod. Zdi se, da je bil razlog za obsodbo, ker je novinarka najprej napak razumela informacije policije, kje nevladna organizacija dobi informacije o migrantih, ki so na črno prečkali mejo, kar je pozneje popravila. Po mnenju častnega razsodišča novinarka tega ni storila ustrezno. V Picu so ugovarjali trditvam, da že na Hrvaškem pridobivajo sezname imen in podatkov o lokaciji tujcev, ki bodo v Sloveniji zaprosili za azil. Migrantom pomagajo uporabiti luknje v slovenskem azilnem sistemu šele, ko že prestopijo mejo, kar je povsem zakonito, zatrjujejo. Zaradi te “povsem zakonite pomoči pri kršenju zakonov” je policija zahtevala opredelitev tožilstva, ali takšne nevladnike preganjati. Zakon namreč pravi:

“Kdor pridobiva ali zbira ljudi za nezakonito preseljevanje, jim preskrbuje ponarejene dokumente ali prevoz ali kako drugače organizira nezakonito preseljevanje ali organizira preseljevanje s preslepitvijo pristojnih organov glede pravega namena vstopa na ozemlje Slovenije, se kaznuje z zaporom do petih let in denarno kaznijo.”

Vrhovno tožilstvo je odgovorilo, kot sem poročal prejšnji mesec, da nevladnikov ne bo preganjalo, saj po njihovi oceni ne gre za kaznivo dejanje. Za to bi šlo, so pojasnili, “ko ne gre za humanitarno dejavnost, temveč je cilj premoženjska korist.”

Za še natančnejšo dokumentacijo o tej komunikaciji sem zaprosil notranje ministrstvo. Doslej so mi odgovorili le, da zaradi zahtevnosti odločanja potrebujejo več kot 30 dni časa za odločitev, ali ima javnost pravico vedeti. Statistični podatki, kako oblasti velikanska večina “prosilcev za azil”, ki na črno pride čez mejo, zadnja leta izgine (že več kot 90 odstotkov) na Zahod in zato na MNZ ustavijo azilne postopke, so takšni:

Več o tem, kje je luknja v sistemu, ki omogoča migrantom, da lahko s pomočjo nevladnih organizacij in z logistično in finančno pomočjo vlade nezakonito prečkajo državo, lahko preberete v povezanem članku:

Peter Jančič, Spletni časopis

 • Ivan Friderik Novak

  Demokracija je trobilo neke polfašistične stranke.
  Nobene škode ne bo, če se ukine ta usirajoča revija.

  • šrauf

   Nobene škoda ne bo,če si pošlješ šus v glavo…..

   zamlja nuca gnoj press

   • Ivan Friderik Novak

    Šraufek, kaj se jeziš?
    Pogrešaš Cenca, da te povrta, izrodek?

 • Marijan

  Kakršen minister, takšna kultura, vse je v k…..

  • stajerc5

   Vidis, ze ta tvoj komentar je neustrezen. Ne smes vec niti pomisliti, da je vse v kurcu, se manj, da je v pizdi. Oglasili se bodo tisti, ki ne vedo ali bi scali stoje ali sede! Torej, ce ze: Vse je v genitalijah!!!

 • Vera

  Zakaj je Šarec imenoval Pozniča za ministra, če se je sam javil, se vključil v stranko SD , ima pa samo 13 let delovne dobe ? Vmes je počival in čakal na socialo ?

  • ZatonMesecnikov

   sedaj mu bo teklo dvojno štetje let, benificiran staž. če pa še to ne bo dovolj za pokojninsko, bo pa z odlokom Vlade priletela zaslužna penzija. Tako je to pri nas.

  • stajerc5

   Ze priimek ti pove: Pridem Pozno, jeb..m vas grozno!!!

 • ZatonMesecnikov

  Če sovražno govori tisk levičarjev, je to zaradi zaščite civilizacijskih pridobitev.

  Luka Polmesec, predvolilna soočanja 2018.

 • Joško

  G. minister za kulturo,bo v novem novem zakonu tudi govorjenje o alkoholu sovražni govor?

 • Franc Šink

  Če novinar nima problemov z aktualnimi oblastmi , je zanič novinar.

  • Novakec1

   Je ritoliznik vladajočim.

   • Amerikanc

    Jovvova ?

    • Novakec1

     Jowova

 • Novakec1

  Kdaj boste začeli pa preganjati sovražne osebke do Slovencev? Vprašanje za 1mio €.

 • totex39

  Kosmatinec spada za gostilniški šank, ne pa da bi uvajal zakon o sovražnem govoru. S takimi ministri se država še bolj poglablja v drek.

 • učko

  Nobenega medija ta člouk ne bo ukinu. Sam ko bo probal kej tacga, bo takoj ukinu samga sebe kot ministra in kot človeka !

 • šmentanamuha

  Uf, tale Poznič je pravi partijski vojščak. Ker pa ima nekaj težav tudi s svojo eksistenco, bo očitno še trši in bo naredil vse, da bo globoka država zadovoljna z njim. Prešiček očitno ni bil dovolj učinkovit, kar je pravi razlog njegove zamenjave.

 • Amerikanc

  Če bi bila na fotomontaži namesto bele lepotičke, nalepljena lepa “zumbica”, bi bilo po mnenju komunističnih moralistov, vse OK !

  • stajerc5

   Tudi grda zumbica, obkrozena z belimi rokami, bi bila OK! Baje so zumbike v EU vsako uro veckrat posiljene, popolnoma prostovoljno- za kes na roko- v vseh pufih EU, najvec jih je v Bruslju…

 • Amerikanc

  Zapomnite si dobro, pošteni Slovenci. Najslabši politiki so ozdravljeni alkoholiki. Videno in doživljeno iz veliko primerov, še posebej tisti od socialističnega kulaka nas je veliko naučil.

 • šmentanamuha

  Proti nevladnikom se bo treba boriti sistematično po pravni poti. Tu gre za kriminal, ki se imenuje trgovina z ljudmi in ogrožanje nacionalne varnosti. Zato mora biti ta boj brezkompramisen. Razgaljati je treba njihovo kriminalno početje na vsakem koraku. To so luzerji, ki so našli z migranti odličen vir zaslužka. Plačamo seveda davkoplačevalci.

 • Rožle

  Če bo šlo tako naprej, nas bodo lewaki spet začel v jame metat ..
  In to kar brez sojenja…

  • centurion

   Preden me pripeljejo do jame….
   …jih bo vsaj 30, ta rdečih voluharjev pustilo perje…
   Ni več leto 1941, niti 1945.
   Pa tudi 1991 smo se nekaj naučili….

 • VERRZIFIKATOR

  Jurij Orovel

  SOVRAŽNI GOVOR NA ŽIVALSKI FARMI

  Na Živalski farmi je sovražni
  govor zdavnaj bil že prepovedan,
  tisti je seveda zapovedan,
  ki ustvarjajo ga pujsi važni.

  Pujsi važni, farmina elita
  in njih psički, medijski mladiči,
  zraven še ponavljajoči ptiči,
  da z občili scena je pokrita.

  Kdor ni naš in kdor resnico širi,
  zapovedal pujs je slabe volje,
  prav nič židane, češ da bo bolje,
  ko odstranijo vsaj dve oviri.

  Prva, glavna je demokracija,
  ta iz pujsov bojda se norčuje,
  elitizem njihov zasmehuje
  nova tudi z njo televizija.

  Vodja stranke si zato poišče
  pozno sicer, novega ministra,
  pozno, a zadostnega filistra,
  da ga židan pošlje na bojišče.

  To ministrstvo je za pravico,
  kaj razkladal bi vam, saj je znano,
  kakor da osebnost bi razklano
  kdo soočil z vragom – zgolj z resnico.

  Pozno vendar, pozni čas nastopa
  za tovrstne žal anomalije,
  v lastne se zadevajo pomije,
  sam s seboj sovražnik tu postopa.

  Je na farmi glavna obsesija
  ta čas, da sovražnika se išče,
  govor je za boj z njim prizorišče,
  razlog boja pa shizofrenija.

 • Artur

  Avtohtonem narodu sovražni izrojeni podli elementi(vključno s tema dvema osebkoma gori) se pravi podla leva nevladna ološ, ki bi se morala zaradi takšnih proti narodnih dejanj sodno in kazensko preganjat še pred tem pa obilo porcije vritnakov okoli kep in po grbah oziroma po tem po kratkem postopku skupaj z njihovimi primitivnimi parazitskimi varovanci sproti deportirat nazaj v šerijatarsko vukojebino.

 • Hribouc

  Ne bomo pozabili kaj je Kučanov Milan ,ubogi penzioner iz Murgel in honorarni šerif Vrh.štaba in CK ZKS

  Murgle izrekel na partizanski gori jurišev, Ilovi gori in s tem zasvinjal borbo poštenih partizanov, vsauj 137 jih je bilo padlo za SVOBODNO SLOVENIJO na Ilovi gori!
  ——————————————————————————————-
  To pa, kar začenja, očitno svinjariti tale prenapetež, bo pa zelo pod lupo, ne samo Slovenije, pač pa Evrope.

  Vse kar Levuharjem ne paše, ne godi in ni po njihovo, naj bi postalo sovražni govor.
  HUDIČI!
  BANDA HUDIČEVA!
  Pomnite, vsi pridete pred Sodnika!

 • Poserjemsenavse

  Koji kurac voli SD?Kje se je ta Poznić zdej najdo?

  • učko

   Poznić pride pozno jebe grozno !

 • marta

  Nisem opazila, da bi Častno razsodišče društva novinarjev, kaj nasprotovalo podelitvi Prešernove nagrade ženski, ki je dojila psa. S tem dejanjem sem bila, kot mati močno prizadeta, ker se dobro zavedam, da sem rodila otroke in ne……
  Ni bilo opaziti, da bi kateri od medijev temu nasprotoval, pa so zagotovo med zaposlenimi v novinarstvu tudi matere….. srčno upam, da se tudi vsi očetje s tem niso strinjali.

  • centurion

   …med zaposlenimi v novinarstvu matere….?….
   Jok, ne bo štimalo.
   Same jalove babe, lezbijke, duševno motene in
   vzrejitelice teh pizdolizih, zlorabljenih psov psov, Marta….

   • Borut Stari

    Naštete/ti so v v rdeči zbornici, po svobodi mišljenja, pljuvajočih in medsebojno občudujočih si presstitutk in presstitutov.

  • zokispoki

   Tocno tako ! Njihova zvezda, velika kulturnica Svetlana, bi rekla, jebo jim pas mater, kenede !

  • samotoje

   Odlično, Marta.

 • antimur

  Ta pijanček, omejenček, je nekaj takšnega kot Masleša po izgledu kot karakterju. Da je pa šel pod okrilje Židana, pove vse o njem, pa tudi o antislovenskem pizdunu Židanu. Ne vem, ali je to po Pozničevem sovražni govor, če omenim, da dobim asociacijo na kandelaber ob pogledu na takšne barabe.

 • Imersion

  Prava ideja! Js bi s kombijem prevažal migrante, ki se mi smilijo. Sploh ti mladi, ki težko hodijo, ker še nimajo tolko kilometrine. No kak otrok ima tud mamo s seboj. Js bi jih pelo s kombijem iz usmiljenja in humanitarizma. To se lahko ne? Pol bi pa pobral prostovoljni prispevek, ki ni obvezen. To lahko ne? Sodišče je na moji strani. Katero ministrstvo je pa obvezno pokriti moje potne stroške? Samo še to moram zvedet pa v pondelk štartam!

 • piko8

  V Sloveniji pod to vlado se razrašča FAŠIZEM V NAJHUJŠI OBLIKI!!

 • xtc

  Kaj ima neko sodišče rdečih novinarjev za razsojati o človeku ,ki sploh ni član njihove organizacije?
  Že to bi moralo biti pravno sporno in kaznivo saj gre za zlorabo.
  Definitivno pa je treba sprejeti zakon s katerim je treba pojem “sovražni govor” prepovedati, že z določeno kazensko zakonodajo je jasno kaj je kaznivo in kaj ne-in BMZ je jasno povedal ,da v sodni praksi ESČP,kar pomeni ,da bi bila taka zakondaa lahko kršenje človekovih pravic o svobodi govora.

 • garfi

  komunajzarji – gLobaListi so v vedno novih ofenzivah
  Prešiček je bil odstranjen, ker je nasprotoval kućan-soros cenzuri
  odpirajo meje brez katere ni države in odpirajo cenzuro s katero ni svobode
  vse pod raznimi lepo zvenečimi besedami
  prevaranti in totalitarci že 70 let

 • centurion

  13 let delovne dobe. Pri 60 letih.
  Še te plačani prispevki s strani države.
  M I N I S T E R ? … NEMEJEBAT, NO…

  • zokispoki

   A preostali cas, ko ni delal, je bil za sankom? Sam vprasam !?

   • samotoje

    In pod.

    • hladnik

     Ga mogoče tudi rad zvrne…. ?

  • macon

   Par let bo drkal na dobro plačanem stolčku, da mu bodo na ZPIZ odmerili penzijo kakih 500 EUR. Ker za več ne bo imel dobe, razen, če bo v službo hodil do 85. leta.

 • samotoje

  Politikov, ki bi bili obenem tudi Ljudje, v tej koaliciji definitivno ni.

 • zvone gabrijan

  Kaj bo alkohol tudi prepovedal?, da si nakupim zalogo v Avstriji.

  • sunday

   to verjetno ne bo, ker je sam alkoholik – SMŠ – stranka moralnega šodra !!!

 • skorpijon93

  prepovedat je treba muslimane v Sloveniji pa njihovo posiljevanje, poglejte višegrajske države kjer ni muslimanov oz. manj kot 0,2 % prebivalcev , poglejte češko kjer tudi evra niso sprejeli , prav imajo, vsa čast višegrajskim državam

 • Olga101

  Komunizem je zločinski sistem in vsi njegovi podporniki posredno zločinci, saj zagovarjajo genocid komunističnih revolucionarjev nad slovenskim narodom! Svoboda govora jih neskončno moti, saj jim drži ogledalo!

  • Boris Zajc

   A dej, podpisi se s polnim imenom ko tako vehamentno trdiš nekaj, kar nima veze z resnico in svobodo. Črviček vazalski bo šlo?

 • DEATH TO COMMUNISM

  A si ta nesposobna pokveka upa sam na cesto med ljudi, brez goril!?!?!?

 • sunday

  poznić, je še službovati začel pozno (ne delati)!!!

 • Franjo Trojner

  A zdaj po novem bom lahko SLOVENEC
  samo še doma med štirimi stenami? Pa še doma se bom moral potuhniti, da me kak vojajer, špicelj ne zatoži levim režimskim političnim varuhom mišlenja in govora.
  (Freedom of speech) George Washington je rekel leta 1783: ” Če se svoboda govora odvzame, potem nas lahko neme in tihe peljejo kot ovce v klavnico”.
  ( Un des droits les plus précieux de l’Homme) Svoboda mišlenja je leta 1789 v francoski izjavi o človekovih in državljanskih pravicah označena kot ena od pravic, ki je za človeka najdragocenejša.
  Svoboda govora in mišlenja sta najbolj elementarni človekovi pravici, na katerih temelji ves demokratični svet in brez katerih si demokracije spoh ne moremo zamišljati.
  V vsaki zdravi demokraciji se sbobode govora in pravice do lastnega mišlenja niti pod razno ne omejuje! Svobodo govora in pravico do lastnega mišlenja omejujejo samo totalitarni režimi!
  Vse kaže, da je demokracija z pravno državo vred v naši državi klavrno končala in se vračamo v čase enoumja, v totalitarne komunistične čase, ko si šel že za povedan političen vic v arest, če te je kak špicelj naznano.

 • Steiermark

  Temu zopet enemu jugo primerku, bi se lahko reklo “retardić”, po izgledu in po načinu retardiranega in diktatorskega “razmišljanja”, ki bi nas hotel peljati nazaj v njegovo jugokomunjarsko vsrano luknjo, ki jo imajo ti levaki v glavi! Ali bomo dopustili, da nas ta retardirana rdeča nasilniška drhal pelje, prostovoljno v klavnico?

 • Van Der Waals

  SOCIALNI DEMOKRATI SI DEMOKRACIJO RAZLAGAJO PO KOMUNISTIČNO.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!