fbpx

Spet padajo grožnje! Mestni svetnik Stariha grozi policajem z ovadbami in zaporom, če bodo današnji protest razpustili

Skrajni levičar in ljubljanski mestni svetnik Janez Stariha (Foto: twitter/facebook)

Kot da ne bi bilo dovolj, da se nekateri iz tedna v teden meni nič tebi nič zbirajo na neprijavljenih protestih, kjer ogrožajo javno zdravje in povrhu izvajajo nasilje in ustavljajo promet, imamo sedaj še takšne, ki si mislijo, da jim je dovoljeno prav vse. Med slednje spada razvpiti ljubljanski mestni svetnik Janez Stariha, ki je sedaj pričel groziti policistom s kazenskimi ovadbami, če si bodo drznili preprečevati, ovirati ali razpuščati shode.

Uradno obveščam odgovorne pri policiji, da bom s prihodnjim petkom začel vlagati kazenske ovadbe zoper posamezne policiste, ki bodo skušali preprečevati legitimne javne shode, jih ovirati ali jih “razpuščati”. Policisti naj se zavedajo, da jim grozi dve leti robije,” je mestni svetnik Janez Stariha zapisal v petek na svojem Twitterju. 

Kdor Stariho spremlja že dlje časa ve, da mu niso tuji skrajno žaljivi in grozilni zapisi na družabnih omrežjih, ženske denimo primer označuje za kuzle in klerofašistke. Že v preteklosti pa je bil kritičen do dela policije, ko so ti opravljali svoje delo na protestih. Ostro je namreč protestiral zoper kaznovanje voznikov protestnikov s strani Policije zaradi uporabe zvočnih signalov. Vse skupaj je označil za policijsko represijo. Oktobra lani pa je šel celo tako daleč, da je zapisal naslednje: “Sinoči smo se policajem pustili namlatiti. Naša napaka. Tudi moja osebna napaka, ker sem od nekoga dobil informacijo, da policaji ne bodo nasilni in da ne bodo provocirali. Prihodnji petek bo showdown. Ljubezni ni več. No, z moje strani je itak že prej ni bilo. #acab #padavlada.” Stariha je k svojim grožnjam priložil fotografijo kola, na katerem je napis “Pozor, vlada pada!” in vzklik “Smrt janšizmu!” Stariha je svoje sporočilo podkrepil še s ključnikom ACAB, kar je kratica za “vsi policisti so pankrti” (All Cops Are Bastards).

Foto: Twitter

Nekateri bi si namesto miru želeli nepredvidljivi kaos
Stariha bi si očitno, sodeč po nedavnem zapisu na Twitterju, želel, da bi se po Ljubljani prosto sprehajalo, ustavljalo promet, torej oviralo gibanje občanom in občankam ter vsem tistim, ki morajo na delo in iz dela, v šolo in iz šole ter po ostalih nujnih opravkih. Pri tem ga očitno ne moti, če se dela škoda in izvaja različne oblike nasilja. Večini ljudi, ki si želi živeti v miru, pa je jasno, da brez posredovanja policije v takšnih primerih preprosto ne gre, saj ta z varovanjem neprijavljenega shoda skrbi za ohranjanje javnega reda in miru.

Več kot očitno je, da Stariha sploh ne razume, na kakšen način mora delovati policija v primeru shodov. Kot je za naš portal pojasnil nekdanji minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak, ki ima 30-letne izkušnje z delom policije, je razlika tudi, ko gre za prijavljene ali neprijavljene shode. Pri prijavljenih javnih shodih je namreč organizator znan, ta zagotavlja tudi javni red in mir in pri tem sodeluje s policijo.

“Pri neprijavljenih javnih shodih pa mora policija organizatorja identificirati (če ga sploh) in obenem tudi skrbeti za varnost. Seveda je ob tem pomembno tudi število udeležencev. Pri takšnem velikem številu ljudi prihaja do razpršenih kršitev javnega reda in miru ali kaznivih dejanj, to pa predstavlja težje delo za policijo in težje obvladovanje razmer,” je pojasnil. Pomembna razlika v ukrepanju policije po besedah Gorenaka nastopi v trenutku, ko policija tak javni shod zaradi kršitev in kaznivih dejanj razpusti, kar je zakonsko določilo. “V takšnem primeru morajo udeleženci takšnega javnega shoda dosledno in takoj upoštevati zakonite ukaze policije.”

Ljubljana, Trg republike, Anis Ličina na protestnem shodu pred državnim zborom. (Foto: STA)

Tudi vodja oddelka za javni red in mir v Upravi uniformirane policije Boris Rojs je v preteklosti poudaril, da Zakon o javnih zbiranjih terja od policije, da takšen shod, na katerem pride do hujših in množičnih kršitev, razpusti, udeležencev, ki shoda ne zapustijo, pa policija razžene. Policija ima konec koncev primarno vlogo zagotavljanja človeškega življenja. Drugače bi imeli kaos oziroma razpad sistema, tega pa si verjetno v civiliziranem svetu ne bi želeli, še posebej ne v državi, ki je država članica EU in ki celo predseduje Svetu EU.

Sara Kovač