fbpx

Spirit vladavine Marjana Šarca (III.): Glavna zvezda projekta za 1,8 milijona evrov propadla tajkunka iz kroga Foruma 21

Vrhunec škandala z razpisom za 1,8 milijona evrov – izpeljala ga je agencija ministrstva za gospodarstvo Spirit in so neverjetnih 1,8 milijona evrov podelili kljub temu, da so prejeli zgolj eno prijavo; sprva je, zaradi neizpolnjevanja pogojev s strani prijaviteljev, padel, v drugo pa so posel dobili dejansko isti ljudje, o čemer smo pisali na povezavi, povezani tudi z vladajočo politiko – je ena osrednjih predavateljic, in sicer bivša predsednica uprave Trima Trebnje Tatjana Fink, vidna članica Kučanovega Foruma 21, ki se je zapletla v tajkunsko zgodbo v Trimu in pripeljala podjetje na rob propada.

Da je razvpita propadla menedžerka del projekta, je razvidno iz spodaj priloženih odgovorov na vprašanja na spletni strani Spirita.

Vir: Javni razpis: “Spodbujanje trajnostne poslovne strateške transformacije in razvoj novih poslovnih modelov v slovenskih podjetjih za lažje vključevanje v globalne verige vrednosti”,  1. 7. 2019

Medtem ko so konkurenti Trima Trebnje intenzivno vlagali v razvoj, se je Finkova, ki je bila tudi vidna članica Kučanovega Foruma 21, posvetila lastninjenju Trima. Vse skupaj se je dogajalo pred zadnjo gospodarsko krizo in nobeno presenečenje ni, da je podjetje skoraj propadlo. Finkovo so z mesta predsednice uprave leta 2014 odpihnile banke upnice, pri katerih se je Trimo brezglavo zadolževal. Očitno imajo pri nas nekateri spomin zlate ribice in tako lahko ta ista Tatjana Fink, ki je Trimo zaradi poskusa menedžerskega prevzema zadolžila in pripeljala na rob propada, danes izobražuje in svetuje slovenskim podjetnikom o trajnostnih poslovnih strategijah in modelih. Skoraj neverjetno se zdi, da to izobraževanje in svetovanje preko državne agencije Spirit plačujemo vsi davkoplačevalci, saj gre za sredstva proračuna in evropskih strukturnih skladov. Podjetjem naj bi svetovala v okviru programa agencije Spirit “Spodbujanje trajnostne poslovne strateške transformacije in razvoj novih poslovnih modelov v slovenskih podjetjih za lažje vključevanje v globalne verige vrednosti”.

Kako je Finkova po poslovni sramoti v Trimu naenkrat strokovnjakinja za poslovno transformacijo, ki lahko dela za tak projekt, smo vprašali ministrstvo oziroma Spirit; vprašali smo, kdo je odobril sodelovanje s Tatjano Fink, katere poslovno preteklost so zaznamovali sporni posli pri poskusu menedžerskega prevzema v podjetju Trimo? Odgovorili so: “Tatjana Fink je bila s strani ponudnika imenovana v ekspertno skupino strokovnjakov in je izpolnjevala pogoje, ki so bili določeni v dokumentaciji v zvezi z oddajo javnega naročila.”

Če ne bi šlo za javni denar, bi bilo smešno, da podjetjem o trajnostnih poslovnih modelih in transformacijah predavata profesorica ekonomske fakultete Adriana Rejc Buhovac, katere podjetje se je znašlo med neplačniki obveznosti do države, in nekdanja propadla menedžerka Trima Tatjana Fink.

In Finkova ni edina povezava s Forumom 21 v tej zgodbi. Med strateškimi partnerji CPOEF (Center poslovne odličnosti ekonomske fakultete) je sicer naveden tudi razvpiti Kolektor člana programskega sveta Foruma 21 Stojana Petriča. Mimogrede, Ali H. Žerdin, ki je danes v službi pri Kolektorjevem Delu, je v članku z naslovom Kdo vozi Forum 21 iz leta 2004, ko je pisal še za Mladino, o Finkovi napisal: “Direktorica Trima Tatjana Fink pa ni zgolj direktorica Trima, pač pa je tudi v nadzornem svetu podjetja Viator-Vektor.” Saj niste pozabili, kako je končal Viator-Vektor?

Andrej Žitnik