fbpx

Splača se biti sestra Draga Kosa: Marta Kos razkrila svoje bajno premoženjsko stanje

Podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos (Foto: STA)

Lepo je biti sestra zloglasnega skritega operativca globoke države Draga Kosa. Kosova, ki si na vse pretege napreza, da bi se s pomočjo Golobovega Gibanja Svoboda dokopala do predsedniške funkcije, je po zgledu ostalih predsedniških kandidatov razkrila svoje premoženje: od nepremičnin, prihrankov in do kar pol milijona v pokojninskem skladu. Ni kaj, več kot zavidljivo!

Marta Kos, za katero se je preteklosti ugibalo, če bo ona tista, ki bo zasedla mesto ministrice za zunanje zadeve v Golobovi vladi, je nedolgo nazaj v luči prihajajočih predsedniških volitev razkrila, da si želi postati prva ženska predsednica Slovenije. Kosova je na svoji spletni strani razkrila svoje premoženjsko stanje, kamor se uvrščajo prihranki na bankah – 84 tisoč evrov in 161 tisoč švicarskih frankov. Povrhu pa ima 460.224 evrov vrednostnih papirjev in kapitalskih naložb.

Kar pol milijona evrov ima Kosova, sicer nekdanja veleposlanica v Nemčiji in v Švici, v pokojninskem skladu. Do tega denarja naj bi se dokopala s prodajo dveh nepremičnin – stanovanja po smrti staršev v Ravnah na Koroškem in polovice hiše v Ljubljani po ločitvi. Po oceni Gursa ima v Ljubljani še stanovanje v vrednosti 147.691 evrov (ni povsem jasno, za kakšno stanovanje gre, saj enosobna stanovanja dandanes dosegajo višjo ceno), prav tako pa je lastnica jeklenega konjička Audi A6 avant, letnik 2014. Kosova, ki je po navedbah Siola lastnica in samostojna podjetnica KOS CONSULTING & COACHING v Ženevi, naj ne bi imela plemenitih kovin, kriptovalut, plovil ali  dragocenih umetniških del.

To je nepremičnina (vila v Vodicah pri Ljubljani), ki sta jo imela v lasti z nekdanjim možem. (Foto: Nepremičnine.net)

Golobova kandidatka za predsednico države se sodeč po rezultatih ankete Mediana ne bi uvrstila v drugi krog volitev. Vanj bi se namreč uvrstila odvetnica Nataša Pirc Musar, ki bi prejela 29,6 odstotka glasov, in poslanec iz vrst SDS Anže Logar, ki bi prejel 24,3 odstotka glasov. Musarjeva za razliko od Kosove uživa podporo zadnjega predsednika komunistične partije Milana Kučana, kar pa gre Golobovim v nos. Premier Robert Golob je glede Kučanove podpore dejal, da tudi Kučan kdaj pa kdaj kakšnega kozla ustreli. Nedavno pa se je glede Kučanovega stališča, da ni dobro, da ima ena stranka tri najpomembnejše funkcije v državi, odzvala Kosova, ki je užaljeno poudarila, da nikjer ni zapisano, da bi morala biti kandidatka za predsednico Republike Slovenije nestrankarska. “S stališča delitve oblasti je ključno, da vsi akterji spoštujejo samo delitev na veje oblasti in se strogo držijo meja med njimi. To je stvar osebne etike in politične odgovornosti, ne pa pripadnosti eni ali drugi politični opciji, je poudarila in dala vedeti, da se ji zdi takšno razmišljanje nekoliko nedemokratično, da se jo že vnaprej izloči iz predsedniške tekme.

Zanese se lahko na vplivnega brata
Užaljenost Kosove najverjetneje izhaja iz njenega preteklega delovanja – vrsto let je namreč opravljala delo generalne sekretarke Kučanovega lobistično društva posttranzicijskih milijonarjev Foruma 21 in zanj opravljala ključne operativne vloge. Glede na preteklo delovanje Kučana se upravičeno poraja dvom v Kučanovo skrb okrog sistemske sprejemljivosti Kosove. Najverjetneje gre za poskus globoke države, da se Golobov vpliv ne razpase pretirano. Kakor koli, Kosova se lahko zanese na bratovo podporo v medijih. Draga Kosa, ki velja za enega od botrov afere Patria, namreč mnogi na račun njegove žene označujejo za nadurednika POP TV-jevega informativnega programa.

Drago Kos (Foto: STA)

Kandidatura Kosove za predsednico je marsikoga presenetila, saj ima ta svojega novega partnerja v Švici, prav tako je še lani trdila, kako je politika naj ne bi zanimala. Očitno pa si ne želi več igrati vloge nekakšne tete iz ozadje. Če pa bo želela postati predsednica, bo morala zavihati rokave med volilno bazo na levi, kjer bo glasove nabirala Pirc Musarjeva, ki ima ravno tako več kot zavidljivo premoženje v vrednosti dobrega pol milijona evrov, kamor se uvršča tudi Ruska dača.

Sara Kovač