Spodrsljaj na dobrodelni prireditvi Olimpijskega komiteja Slovenije je krivda organizatorja!

Foto: Twitter

Včerajšnja dobrodelna prireditev Olimpijskega komiteja Slovenije je v javnosti sprožila nemalo negodovanja, namreč ljudi je v luči zaostrovanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa zmotilo, ko so videli, da vsa športna srenja, med katero je bila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec, na prireditvi v zaprtem prostoru ne nosijo mask. Toda krivda je na strani organizatorjev, saj bi ti morali zahtevati nošenje mask, prav tako pa so jasna vladna priporočila, naj se po javnih dogodkih ne organizirajo pogostitve. Ministrica se je za ravnanje sicer opravičila in napovedala preventivno testiranje na covid-19. Direktor NIJZ Milan Krek je medtem za STA poudaril, da bi moral organizator nadzorovati uporabo mask na prireditvi. “Ni dovolj, da samo pove, kako se je treba vesti,” je dejal. Prireditev se po njegovih besedah sploh ne bi smela odvijati, dokler si navzoči ne bi namestili mask.

“Nošenje maske v zaprtih javnih prostorih je obvezno,” preko družabnega omrežja Twitter poudarja Janez Janša in dodaja, da je razumljivo, da med večerjo ne moreš imeti nadete. “A Vlada Republike Slovenije je v sklepih dne 17. septembra 2020 resno priporočila, naj se ob/po javnih dogodkih ne organizirajo zakuske. Za upoštevanje pravil so odgovorni organizatorji prireditev.”

Potem, ko so na račun širjenja števila obolelih z novim koronavirusom v veljavo stopili bolj poostreni ukrepi za zajezitev virusa, med drugim nošenje mask od sedmega razreda dalje, če ni mogoča varnostna razdalja med učenci in nošenje mask na odprtih javnih mestih, kjer je gneča, je prizor s prireditve mnoge upravičeno razjezil.

Organizator molči, ministrica se je že opravičila
Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je skupaj z uradnim govorcem vlade Jelkom Kacinom na današnji novinarski konferenci poudarila, da je drugi val koronavirusa prišel sorazmerno hitro, zato je po besedah Beovićeve nujno zavedanje, da zaščitne maske predstavljajo eno bistvenih orožij za preprečevanje širjenja okužb. Temu primerno je zato obsodila ravnanje na dogodku v organizaciji OKS. Kljub temu, da s strani organizatorjev še ni opravičila, se je preko Twitterja in Facebooka oglasila ministrica in izpostavila, da se iskreno opravičuje in ji je žal, da na ponedeljkovem dogodku ni nosila zaščitne maske. “Po zagotovilih organizatorja so prireditev organizirali skladno s priporočili in navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Iz zaščitnih razlogov se bom preventivno testirala na COVID-19,” je navedla.

Nina Žoher