Spopad slovenskega političnega vrha z Ruparjem in zakaj ga napadajo

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič in predsednik vlade Robert Golob (Foto: STA)

Pobudnik iniciative Glasa upokojencev in ustanovitelj Društva 1. oktober Pavel Rupar je storil tisto, kar nihče od levičarskih aktivistov doslej ni. Zbral je na desettisoče ljudi, ki so si enotni v svojih zahtevah po boljšem, kakovostnem življenju, ki jim ga je obljubljala in še danes obljublja Golobova vlada. In ravno zaradi tega vpliva Rupar predstavlja aktualni vladi grožnjo, so si bili enotni v oddaji Ura moči na Planet TV.

Pavel Rupar se je izkazal kot veliki akter civilne družbe, kar pa aktualno vlado izredno moti. Tako zelo, da je bila celo malo bolj groba, vendar povsem upravičena Ruparjeva retorika na protestu dovolj, da se je samooklicana zagovornica ljudstva in predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič odločila, da zaradi tega vzame legitimnost ne le Ruparju, ampak celo ljudstvu, ki ga podpira, kar je “strašljivo“, zaključujejo v Uri moči.

Dejstvo, da se aktualna vlada “boji” Ruparja, dokazuje med drugim tudi vedenje osrednjih medijev ob tem. Dejstvo, da so se ob vsakem protestu trudili “prikriti” dejansko število udeleženih na protestu, ko so poročali o sedem tisoč udeleženih, medtem ko jih je bilo po besedah Ruparja nekaj deset tisoč, pa tudi prispevki, ki niso zajemali bistva in razloga za protest, ampak Ruparjevo zgodovino, z namenom, da ga prikažejo v drugačni luči, “upali so, da se bo preboj protestov izpel, pa se ni, prej so imeli monopol nad protesti, pa jim ni uspelo konsistentno pripeljati take količine ljudi, kot jo je Rupar, in to kljub temu da je zanj to težje,” je dejal Peter Merše, novinar Domovine in pojasnil, da Rupar pripelje ljudi iz cele Slovenije, ne le iz Ljubljane.

Ruparja obsojajo, ker je povedal nekaj splošno znanega
Da pa problem vlade ni z Ruparjem, meni Peter Jančič, urednik Spletnega časopisa, ki meni, da je njihov spor pravzaprav z zdravniki zaradi predlaganega zakona o evtanaziji. Pojasnjuje, da na vseh zdravniških spletnih straneh navajajo ugledne zdravniške organizacije, ki nasprotujejo evtanaziji, ki jo vlada na vsak način skuša legalizirati. Ruparju očitajo povedano, in sicer “da ne sme omenjati izkušenj z nacizmom, ki jih svetovne zdravstvene organizacije omenjajo kot razlog proti, on je povedal to, kar je prebral pri zdravnikih, kar prebere v časopisih, kar je splošno znano. Temu ugovarjati in reči, da gre za sovražni govor, je omejevanje neke zdrave splošne razprave,” je dejal Jančič, ki pojasnjuje, da bi to predsednica DZ morala vedeti in da bi lahko pogovor z njim zavrnila iz drugih razlogov in ne zaradi tega, ker je povedal splošno znano dejstvo. Jančič meni, da ima Klakočar Zupančičeva tukaj problem, saj je “pred tem sprejela cel kup levih protestnikov, ki so govorili dosti hujše stvari, pozivali k smrti”.

Foto: socialna omrežja

V enem letu jim je uspelo razkrojiti temelje družbe
Požar pri tem omeni predsednico RS Natašo Pirc Musar, ki se je glede evtanazije opredelila že ob kandidaturi, in je precej jasno, da jo povsem podpira. Kar je precej zanimivo in tudi dvolično, je dejstvo, da ima aktualna vlada zdaj problem z omenjanjem “fašizma”, medtem ko ga prej ni imela – ne takrat, ko je premier Robert Golob vpil o njem, niti, ko so o njem govorili protestniki pod vodstvom levičarskih aktivistov. “Rupar je nacizem omenil legitimno, saj je evtanazija zares bila v času nacizma,” je dejal Merše, ki je ob koncu opozoril na ključno zadevo, in sicer, da je “vlada povsem neoperativna, ko gre za neke resne reforme, ki jih država nujno potrebuje, po drugi strani pa smo lahko videli razkroj celotnih družbenih temeljev v enem letu, družinski zakonik, davčna in kmetijska zakonodaja, družino razsujemo, kmetijstvo razsujemo in zdaj še evtanazija, to so temelji družbe, ki so jih v enem letu uspeli razkrojiti,” je zaključil.

Tanja Brkić