fbpx

Sporna praksa evroposlanke Tanje Fajon? “Kasira” milijon evrov bruto na mandat in je sploh ni v Bruslju

Tanja Fajon. (Foto:STA)

Ali Tanja Fajon zanemarja svojo funkcijo evropske poslanke in jo izkorišča za svoje politične namene? Na nas se je obrnilo nekaj strokovnih sodelavcev različnih političnih strank v Državnem zboru, ki menijo, da bi morala Fajonova svojo delo evropske poslanke namesto v Slovenji opravljati v Bruslju. V resnici Fajonova na papirju ne krši nobenih pravil, naši bruseljski viri pa nam sporočajo, da njeno delo opravljanja evropske poslanke vseeno izgleda skrajno nehigienično in neevropsko. Edino pot v Bruselj je naredila, ko je kot govornica v Evropskem parlamentu blatila predstavitveni načrt Slovenije za predsedovanje Svetu Evropske Unije. Tam je tudi pozirala skupaj z Jašo Jenullom pred vrati Evropskega parlamenta s slikami petkovih nezakonitih protestov. Izvedeli smo tudi, da evropska poslanka Irena Joveva ni bila v Bruslju že več kot leto dni, kljub njenemu porodu. Portal 24ur pa je leta 2019 zapisal, da evropski poslanec lahko zasluži v enem mandatu tudi do en milijon evrov bruto. Spomnite se, da je sedanji predsednik države Borut Pahor za kratek čas zasedel mesto predsednika stranke SD, ob tem pa bil tudi evropski poslanec v Bruslju. Nihče ga ni opazil, da bi v času opravljanja mandata več bil v Sloveniji kot v Bruslju. Po objavi našega članka so se odzvali na več dejstev v pisarni Tanje Fajon in več izpostavljenih dejstev označili za neresnične. Njihove demantije bomo zapisali zraven našega besedila.

Tanja Fajon se že od pričetka najhujše zdravstvene krize v moderni dobi v Sloveniji pojavlja zelo pogosto v slovenskih medijih. Večino teh intervjujev je dala na slovenskih tleh.  Njena navzočnost se je še povečala, ko je maja 2020 postala najprej vršilka dolžnosti predsednice stranke, kasneje pa so jo na kongresu še izvolili za predsednico stranke SD.

Tanjo Fajon vidijo zelo pogosto v prostorih Državnega zbora Republike Slovenije. Bistveno več kot v Bruslju. Uslužbencem državnega zbora, ki jo srečavajo, se zdi skrajno nenavadno, da se evropska poslanka z zelo visoko plačo za slovenske razmere prosto sprehaja po Sloveniji in izvaja medijske in politične napade na sedanjo vlado. Še več; eno redkih poti, ki jih je Fajonova naredila v Bruselj, je izkoristila za bizaren nastop v Evropskem parlamentu, ko je blatila našo državo ob predstavitvenem načrtu Slovenije predsedovanja Svetu Evropske Unije. Po objavi članka so nam odgovor poslali iz pisarne Tanje Fajon. Zapisali so, trditev o »edini poti«  poslanke v Bruselj je povsem neresnična. Tanja Fajon je do epidemije Covida-19 redno opravljala svoje delo v Evropskem parlamentu (EP) in bila v njem fizično prisotna, kar je preverljivo v  ustreznih službah institucije. V času epidemije je Evropski parlament priporočal delo od doma, nekaj časa je bil celo zaprt. Vsi poslanci, tudi Tanja Fajon, so takrat svoje delo opravljali na daljavo. Plenarno zasedanje v instituciji je bilo nato fizično izpeljano konec februarja 2021. Od takrat do začetka julija 2021, ko je potekal predstavitveni načrt za predsedovanje, ki ga omenja avtor, je bila Tanja Fajon fizično  prisotna na šestih (6) plenarnih zasedanjih v Bruslju ali Strasbourgu.
Avtorjeva trditev je torej izmišljena.

Fajonova se sicer raje poslužuje sestankov in srečanj preko spletnih aplikacij, delo evropske poslanke pa opravlja iz svoje pisarne v Ljubljani. Kljub temu, da so se ukrepi po covidu-19 omilili in se lahko vsi evropski poslanci vrnejo nazaj v prestolnico Evropske Unije, se predsednica SD na to požvižga in raje hodi na strankarske turneje po Sloveniji.  Tudi tukaj se Fajonovi ni dopadlo, kar smo zapisali. Odgovorili so nam,  da je pisarna v domači državi je namenjena delu, zato je povsem prav, da poslanka Fajon svojo pisarno uporablja za poslansko delo, kar pravilno ugotavlja tudi avtor članka. Pravilno je zapisal tudi, da je EP ukrepe omilil – poslancem daje možnost, da se fizično udeležujejo zasedanj, vendar pa med priporočili Evropskega parlamenta še vedno ostaja delo preko spletnih aplikacij, torej na daljavo, sploh za necepljene poslance. Ker je cepljena in ker se drži zdravstvenih priporočil, se poslanka Tanja Fajon udeležuje srečanj s kolegi. Kot evropska poslanka je v času po epidemiji opravila tudi nekaj službenih poti. Avtorjeve trditve, da se Tanja Fajon »požvižga« na ukrepe EP in »vračanje« v Bruselj, so torej povsem neosnovane trdijo iz kabineta evropske poslanke.

Poslanec Evropskega parlamenta zasluži dober milijonov evrov bruto v enem mandatu so leta 2019 razkrili na 24ur. (Foto: Posnetek zaslona-24ur)

Fajonova služi milijon evrov bruto v enem mandatu, a nima spoštovanja, da bi svojo funkcijo evropske poslanke opravljala iz Bruslja
V medijih so se že velikokrat pojavile informacije, koliko zaslužijo evropski poslanci. Že leta 2019 so na portalu 24ur podrobno pokazali, kaj vse pripada vsakemu evropskemu poslancu. Vsak mesec prejmejo 9000 evrov bruto plače na mesec, dodatnih 4500 evrov na računu, za katere javnost nima pravice izvedeti, komu in kam so šli, služben avto, plačani potni stroški in dnevnica 320 evrov za zasedanje parlamenta. Zanimivo je tudi to, da lahko evropski poslanec ob tem opravlja še druge službe. V istem članku so razkrili, da je “znani bruseljski kritik” sedanje vlade, Guy Verhofstad, direktor podjeta Sofine. Na leto zasluži več kot 900 tisoč evrov.

Vsi poslanci plačujejo davek EU in prispevke za zavarovanje, slovenski evroposlanci pa še nacionalni davek, kar pomeni, da jim na koncu ostane dobrih 5000 evrov neto plače. Parlament poslancem plačuje tudi 320 evrov za kritje stroškov bivanja v Bruslju ali Strasbourgu, če se podpišejo na seznam navzočih. Kot so predstavili na 24ur, lahko vsak evropski poslanec v enem mandatu zasluži kar milijon evrov bruto.

Ireno Jovevo, Klemna Grošlja in Tanjo Fajon vidijo zelo poredko v Bruslju, kljub temu, da se lahko vsi evropski poslanci tja že vrnejo so nam zaupali naši bruseljski viri.  (Foto: STA)

Spomnimo, v času levih vlad so se evropski poslanci desnega političnega pola zelo redko oglašali in kritizirali delo levih vlad, saj so vedeli, da blatenje države v tujini ne koristi nikomur. Situacija se je drastično spremenila od marca 2020, ko je oblast v Sloveniji prevzela desnosredinska vlada. Evropski poslanci slovenskih levih političnih strank so postali gonilna sila za izvažanje umetnih afer. Preko bruseljskega dopisnika Dela Petra Žerjaviča tuji levo liberalni mediji zaskrbljeno poročajo o Sloveniji. V glavnih vlogah se med prvimi oglaša najbolj pogosto prav Fajonova. Sledijo ji še Irena Joveva, Klemen Grošelj in Milan Brglez. Zanimivo, prav ti evropski poslanci so v resnici raje doma, kot pa da bi bili prisotni v Bruslju, so nam povedali naši bruseljski viri.

Tanja Fajon in Sandi Češko. (Foto: STA)

Vsak dobro ve, da si največ stikov in koristi za državo narediš, če si v Bruslju in komuniciraš s preostalimi evropskimi poslanci iz drugih držav. S tem se ohranjajo tudi mednarodni diplomatski odnosi med posameznimi državami. A očitno je veliko lažje vlado in s tem državo blatiti v osrednjih slovenskih medijih in napisati nekaj “zaskrbljenih” tvitov ter za en mandat pokasirati dober milijonov evrov bruto.

Tudi na naše trditve, da Fajonova zasluži dober milijon evrov v enem mandatu, so v kabinetu Fajonove zavrnili ta dejstva. Zapisali so,  da je avtor je opustil dolžnost novinarskega preverjanja dejstev in zaradi nekritičnega povzemanja informacij zavedel bralce. Poslanske plače so ena od tem, o kateri so poslanci dali že toliko pojasnil, da bi Luka Perš preprosto moral preveriti vire in dejstva. O porabi »pavšala« (ki nikakor ne predstavlja plače poslanca) ter o tem, ali res zasluži šest številčni znesek (ki v avtorjevem pisanju doživlja celo gradacijo – »do milijon«, »kar milijon«, »dober milijon«) bi lahko avtor vprašal katerega koli od slovenskih poslancev, tudi denimo Milana Zvera, Romano Tomc in Francija Bogoviča, ki v članku niso omenjeni. Ker tega ni storil, bralcem ponovno pojasnjujemo, da imajo vsi poslanci v EP enake plače in da so vsi podatki o plačah in drugih nadomestilih javni, objavljeni na spletni strani Evropskega parlamenta. Zanimivo, poslali latovski odgovor in tudi sama ni zanikala,  da dejansko zasluži milijon evrov bruto na mandat.

Luka Perš