fbpx

Sindikalist taksistov Jefim in njegovi ne grozijo samo Bojanu Požarju, ampak tudi ministru za infrastrukturo Jerneju Vrtovcu!?

Slovenski menedžer Dejan Jefim, raziskovalni novinar Bojan Požar in minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec (Foto: FB DJ)

Osrednji mediji molčijo glede tako imenovanega “taxi lobija”, ki se je razpasel po Sloveniji in svoje lovke stegnil tudi po srednji in jugovzhodni Evropi. Tudi opozicija ostaja pridno tiho, saj imajo nekateri politiki z “biznismenom” Dejanom Jefinom menda sklenjen tihi dogovor: mi bomo dali veto na zakon o Uberju, vi pa nam boste pomagali s protivladnimi protesti taksistov. Jefin je sicer podoba perfidne patološke simbioze med človekoljubno dejavnostjo in monopolnim kapitalističnim biznisiranjem. Kot kažejo uradno dostopni podatki na Cobissu pa bi lahko tudi zavajal glede svoje univerzitetne izobrazbe, vendar pa smo za dodatna pojasnila, na Fakulteto za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, poslali še novinarsko vprašanje. 

Biznismen Dejan Jefim se kot predsednik sindikata taksistov bori za pravice taksistov, obenem pa s slovenskega trga izriva zdravo konkurenco kot je Uber. Resnica je, da svoj “humanitarni” boj za pravice “stiskanih delavcev” zlorablja za pohlepne privatne interese, saj na slovenskem trgu vzdržuje monopol pri prodaji informacijskih izdelkov podjetja Net-Informatika, svoje “lovke” pa spretno razprostira tudi na tujem. S tem ko je novinar Bojan Požar razgalil njegovo lažno človekoljubnost pa je mački stopil na rep. Jefim je novinarja verbalno grobo napadel in z njim obračunaval tudi preko svojih spletnih trolov. Zadeva je dosegla zenit s fizičnimi grožnjami s kastracijo. Jerim pa ni ostal dolžan niti infrastrukturnemu ministru Jerneju Vrtovcu, ki si prizadeva za to, da bi se Slovenija modernizirala ter se na področju digitalizacije podala v korak s časom. To pa pomeni tudi prihod Uberja oziroma konkurence, ki se je Jefim boji kot hudič žegnane vode, potrošniki pa bi s tem dobili poceni in kakovostne taksi storitve.

Žal nismo več v socializmu, čas monopolov pa je mimo. Gre za pojav, ki ga poznamo iz vseh zgodovinskih obdobij, ko je bila na vidiku kakšna novost, ki je povzročila odpor. Kot primer lahko navedemo furmane, ki so tovor prevažali s konji in vozovi, in ki so se upirali uvedbi parne lokomotive, kar je po svoje razumljivo. Skrajni čas je, da Jefim spozna, da je obdobje njegove nepogrešljivosti na lokalnem trg prevoznih storitev, nepovratno minilo. Nedavno je novinar Požar na svojem portalu Požareport objavil sočne podrobnosti o človekoljubno-poslovni dejavnosti Jerima. V enem svoji zadnjih zapisov novinar priznava, da je na dan privrela vsa histerija, Jefim pa ga je skušal na vsak način diskreditirati ter mu celo grozil z nasiljem. Kot še razkriva v nadaljevanju, je Jefim solastnik in direktor podjetja Net-Informatika, hkrati pa “kraljuje” na “prestolu” Sindikata taksistov pri SDPZ, čeravno sam sploh ni taksist.

Preko svojega podjetja monopolno prodaja digitalne izdelke slovenskim taksistom oziroma taksi službam. Poklicne voznike seveda “pumpa” proti “izkoriščevalskemu” Uberju, za čemer pa se skriva bolesten strah pred pretečo izgubo poslovnega monopola na slovenskem področju taksi storitev. Za preprečitev “preteče nevarnosti” se je poslužil vsakovrstnih pritlehnih diskreditacij, tudi spletnih trolov in ponaverbe podatkov z Ajpesa. In kar je najbolj podlo in škandalozno – novinarju je neposredno grozil s fizičnim nasiljem. Vendar pa je potrebno poudariti, da Jefim in njegova “tolpa” ne grozita samo Požarju, marveč so se, kot že rečeno, spravili tudi na ministra Vrtovca. Šlo je za osebne in glasne grožnje. Med sestankom je Jefim pričel vpiti na Vrtovca, da bodo “dobili svoj Beograd”. Šlo je za edini sestanek med ministrom in lobistom doslej, ki ga je minister nemudoma zapustil, obenem pa ni jasno kaj na bi pomenil verbalni napad z “Beogradom”.

Slovenski menedžer Dejan Jefim na čelu ruske multinacionalke v Srbiji. (Foto: Srbija Danas)

Bi to lahko bile množične demonstracije, ki so 5. oktobra 2000 pripeljale do konca režima Slobodana Miloševića? Le kdo bi vedel. Sloviti sestanek se je sicer zgodil le nekaj dni pred pričetkom taksističnih protestov in obleganjem državnega zbora, kot izrazom nasprotovanja zaščitnim ukrepom proti širjenju novega koronavirusa, predvsem pa rednemu testiranju voznikov taksijev na dva oziroma tri dni. Vrtovec pa je prejemal grožnje tudi po spletu, te pa prijavil policiji. Znano je tudi, da naj bi Jefim po nedavnem soočenju z državnim sekretarjem na infrastrukturnem ministrstvu Blažem Košorokom v Odmevih Javne RTVS, po oddaji fizično nadlegoval Košoraka. Najnovejša histerija Jerima pa je povezana s tem, da bo zakonodaja, ki Uberju omogoča prihod, verjetno sprejeta že v maju. Znano je tudi, da naj bi se nekatere politične stranke, katerih podporo je doslej užival Jefim, zaradi svežih sočnih informacij, pričele od njega polagoma distancirati.

Menedžer Dejan Jefim pozira kot pravi balkanski Mister Bean ali Borat. (Foto: Srbija Danas)

Izpel naj bi se tudi tihi dogovor med nekaterimi opozicijskimi politiki ter Jefimom, in sicer da naj bi taksisti pričeli s protivladnimi protesti, politiki pa naj bi zagotovili svoje glasove s katerimi bi izpodbijali zakon, ki bi legaliziral Uber. Ta dogovor in protivladni protest pa naj bi Jefimu nudila mir pred linčem večinskih medijev. Ni pa prihod Uberja omejen le na eno politično opcijo, saj ga je že pred časom, dejavno podpiral aktualni predsednik državnega zbora Igor Zorčič, nekdaj vidni politik SMC. Iz policijsko-obveščevalnih krogov pa prihajajo zanimive informacije, in sicer da naj bi se “manjši del taksistov” v času še vedno aktualne policijske ure, ko je taksijem dovoljeno voziti, ukvarjal tudi s preprodajo s prepovedanimi drogami.

Jefim je ponosni potomec ruskega vojnega ujetnika iz 1. svetovne vojne, ki je svoje korenine pognal na slovenski grudi

Je pa po poročanju Srbija Danas Jefim s svojo poslovno ponudbo uspel tudi na srbskem trgu, kjer se predstavlja kot regionalni menedžer družbe Yandex taksi za Srednjo in vzhodno Evropo. Kot je še navedeno v njegovem življenjepisu ima 38 let ter prihaja iz Sloveniji in živi v Ljubljani. Kot je še navedeno je nadarjen “biznismen” in naj bi izpeljal večje število uspešnih poslovnih podvigov tako v Sloveniji kot tudi v Srbiji. Bil naj bi tudi uspešen programer. Predstavlja se kot eden najbolj prepoznavnih obrazov v svetu taksi poslovanja v Sloveniji, Srbiji in drugih krajih srednje Evrope, pri čemer gre zahvala programu NetCab software. Digitalne rešitve tega podjetja naj bi uporabljalo 80 odstotkov slovenskih in okoli 50 odstotkov srbskih taksistov, programska oprema pa naj bi bila prisotna tudi v Avstriji ter nekaterih drugih država srednje in vzhodne Evrope. Podjetje Yandex je ponosno, da imajo Jefima na položaju menedžerja za srednjo in vzhodno Evropo. S Svojimi ostalimi podjetji pa naj bi nudil digitalne rešitve za Deutsche Telekom, Pošto Slovenije, Crveni Krst in slovensko Ministrstvo za obrambo.

Še ena zapeljiva poza “biznismena” Dejana Jefima. (Foto: Srbija Danas)

Kot trdi, je dokončal študij na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani. Navedeno je še, da je njegov priimek ruskega izvora, saj je bil njegov praded Rus in kot vojni ujetnik na območju Slovenije v času 1. svetovne vojne, pozneje pa se je odločil, da se bo vrnil v slovenske kraje in si v deželici na Sončni strani Alp uredil družinsko gnezdo. Podatkov o njegovi izobrazbi v Cobissu ni mogoče najti, navkljub vsem prizadevanjem in naporom. V brskalniku o Jefimu ne najdemo prav ničesar. Opazili pa smo še, da ima tudi težave z izražanjem v slovenskem jeziku, ki je za televizijski nastop primeren, kar je presenetljivo za človeka, ki naj bi imel univerzitetno izobrazbo. Spodaj zato prilagamo videoposnetek intervjuja, da lahko presodite sami. Glede resničnosti njegove navedbe v zvezi z izobrazbo smo na Fakulteto za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, poslali tudi novinarsko vprašanje. Zanimalo nas je ali je gospod Jefim dejansko pridobil izobrazbo, ki morda ni razvidna iz brskalnika Cobiss. Na odgovor še čakamo in ga bomo objavili, ko ga prejmemo.

Menedžer Dejan Jefim kot kaže zavaja glede svoje izobrazbe. (Foto: Cobiss, posnetek zaslona)

V Združenju novinarjev in publicistov pa so že obsodili grožnje, namenjene novinarju Požarju: “Novinar in urednik spletnega medija Požareport Bojan Požar je bil ponovno tarča napada zaradi pisanja o nečednih poslih v gospodarstvu. Po pisanju o ravnanjih predsednika Sindikata taksistov pri SDPZ ter solastnika in direktorja družbe Ne-Informatika Dejana Jefima mu je namreč neznanec z lažnega profila grozil s fizičnim obračunom, ki ga je prijavil policiji. V ZNP smo zaskrbljeni da je podobnih verbalnih napadov na novinarje vse več in postajajo vse bolj brutalni. Verbalno nasilje in grožnje s fizičnim nasiljem eskalirajo še posebej takrat, ko novinar “dregne v posle” globoke države. Zanimivo je tudi naključje, da je Bojan Požar ravno dan pred člankom o monopolu taksistov objavil zapis o ozadjih tujih medijskih objav o svobodi slovenskih medijev. ZNP zato poziva državne organe, da zaščitijo svobodo govora in novinarsko integriteto ter izpeljejo vse uradne postopke zoper nasilneže. Upravni odbor ZNP, 9. april 2021.” 

Ali menedžer Dejan Jefim zavaja javnost glede svoje univerzitetne izobrazbe? (Foto: posnetek zaslona)

Sara Kovač