fbpx

[Foto] Zaključna konvencija SDS: “Srečno Slovenska demokratska stranka! Srečno Slovenija!”

Foto: SDS

Ob 18. uri se je v prostorih Športne dvorane Sotočje v Medvodah pričela zaključna konvencija SDS. Dogodek smo v živo spremljali na Nova24TV.

Prisotna je zmagovalna ekipa SDS za volitve v Državni zbor Republike Slovenije 2022. Osrednji govornik je bil predsednik SDS Janez Janša, med tujimi gosti pa predsednik Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Manfred Weber. Prireditev je spremljal bogat kulturni program.

19.51–20.23: Predsednik SDS in predsednik vlade Janez Janša nagovori polno zasedeno dvorano in vse kandidate za poslance, ki jih je Irglova poimensko povabila na oder. “Dragi sobojevniki za demokratično in svobodno Slovenijo,” začne Janša … In nadaljuje s spodbudnim sporočilom, da se prvič po letu 2008 odpravljamo na redne volitve: “Zdržali smo do konca!” Ob tem opozori na neprijetnosti te volilne kampanje, češ da se v njej govori le o zadnjih dveh letih mandata: “Opozicija napada samo naše rezultate, nič pa ne govori o svojih v prvem delu mandata. V kampanji žal ni primerjav med enimi in drugimi. Vendar gremo mi na te volitve povsem mirno, saj smo storili za Slovenijo vse in še več.”

Image

Janša nadaljuje, da je ta vlada naredila tisto, kar je treba, in to v realnem času, navkljub resni krizi v prvem letu. Spomni na 126 študij za ureditev oskrbe starejših in 70 mio evrov porabljenih zanje, vendar niti enega zgrajenega doma za ostarele: “Pokazali smo razliko med nami in drugimi vladami. Mi smo namreč sprejeli zakon in že začeli graditi. Ravno zato bi nam radi preprečili še en mandat, ker bo – če ostanemo – razlika tako očitna, da niti kateri koli nov obraz iz katerega koli golobnjaka ne bo pomagal.” Ter nagovoril dalje: “Zato se potrudimo za še razlike, saj so razlike tisto, kar ljudje, potem ko jih občutijo, vidijo.” Premier še poudari, da je bila za to vlado pomebna celotna Slovenija, ne samo Ljubljana – danes se namreč gradi po celi Sloveniji … “V zadnjih dveh letih smo dokazali, da smo vlada, ki ji je mar. Ki ji je mar za Slovenijo … Sami smo sprejeli (le SNS in manjšinca so nas podprli), denimo, 10 PKP, kar je več kot druge članice  EU. A danes v opoziciji pravijo, da bodo vse to razveljavili, in to z zakonom, ki ga bo napisala civilna družba. Glasovali so torej proti vsemu, kar smo dobrega sprejeli za državo in državljanjane – proti vavčerjem, povišanju pokojnin, pomoči gospodarstvu itd., itd. … Vse to so razglasili za škodljivo in pravijo, da bodo to razveljavili.”

O medsebojnem (ne) sodelovanju je Janša še komentiral: “Zadnji dve leti, med covidno krizo, smo videli, kako so ponekod vlade in opozicije sodelovale, pri nas to ni možno … Vendar je sodelovanje ključno, pa ne samo za Slovenijo. Ravno vojna v Ukrajini je pokazala na nesodelovanje. Predstavljajmo si, kje bi lahko bila Slovenija, če bi med seboj različno misleči sodelovali. Bili bi kot Švica, so radi dejali naši starši. In dejansko bi tako lahko bilo. Če bi dosegli spravo, če ne bi bilo izključevanja, če ne bi nekateri mislili, da so rojeni za vladanje itd. A SDS se nikoli ne bo nehala boriti za sodelovanje, za širitev EU, za prostor miru in svobode, za mirno sožitje, za spravo v slovenskem narodu, za sodelovanje različno mislečih – slednje je možno, in ravno ta vlada, mi smo dokaz za to, saj smo se povezali različno misleči.” Tu je položil na srce: “Med volivci SDS ni nikogar, ki ne bi imel rad Slovenije. In taki so tudi v drugih strankah …”, torej je sodelovanje v dobro Slovenije možno.

Ob koncu je predsednik SDS še izpostavil: “Do leta 2030 bomo Slovenijo popeljali med 15 najbolj razvitih držav, a moramo biti pogumni. Za sabo imamo 30 let dozorevanja, zato ne potrebujemo nobenih eksperimentov. In ni prostora za občutke manjvrednosti, razpreti moramo krila. Predvsem pa bo od tega, kako bomo sposobni sodelovati različno misleči, odvisno, kako hitra bo naša plovba do blaginje in sreče. Zmogli bomo za Slovenijo, ki je moja, naša domovina. Bog živi Slovenijo!”

19.25: Dr. Vasko Simoniti, minister za kulturo: “Tu sem najprej kot državljan, ki mu je mar za domovino, za državo, a sem tudi zato, ker sem ponosen član SDS. Ta stranka je zagotovilo za ohranjanje svobodne demokracije. Vendar imamo v Sloveniji resne probleme s protidemokratičnimi silnicami, ki rušijo demokracijo.” Nato je opozoril na pošteno delovanje stranke SDS, ki državljane zna poslušati in prepoznati njihove potrebe, kar vzbuja zaupanje v institucije, državo … “Vse ostalo je zanikanje demokratične družbe. Mi moramo zagotavljati varnost, svobodo, ustvarjalnost, spoštovanje človekovega dostojanstva … To smo počeli tudi zadnje dve leti in temu se reče fair play – ki mora biti osrednja nit našega delovanja. Gradimo Slovenijo za našo skupno blaginjo na vseh področjih. Naj živi Slovenija!”

Image

19.15: Zapojeta sopranistka Andreja Krt in še enkrat Omar Naber. Vse pesmi nocoj so domoljubne.

19.10: Podpredsednica SDM Simona Purkat: “Glasujmo za stranko SDS,  ki mlade postavlja na prvo mesto!” je sklenila svoj nagovor. Skozi zgodbe mladih državljanov, ki so se znašli v več življenjskih stiskah: stanovanjski, brez varstva otrok, pomanjkanju študijskih mest, preveliki administraciji in še kaj, je opozorila na vso dobro zakonodajo, ki jo je sprejela ta vlada, in tako odpravila tovrstne težave.

19.05: Na oder sta prišla Nuša Derenda in Omar Naber.

Image

19.00: Vinko Gorenak, sekretar v kabineti predsednika vlade, je govoril o pravih odločitvah. “V življenju je treba sprjemati prave odločitve,” je dejal. In navedel svoje tri “prave” odločitve v življenju: da se je pridružil SDS, da je kandidiral za poslanca SDS in da se je iz pokoja vrnil nazaj v politiko. “Zato, drage kandidatke in cenjeni kandidati,” je izpostavil, “tudi vi zdaj sprejemate neko odločitev – in to je prava odločitev.”

Image

18.50: Kulturni predah: nastopila sta Oktet Žetev in Nuša Derenda.

Image

18.40: Romana Tomc, podpredsednica SDS, evropska poslanka: “SDS bo naredila vse, da bo Evropa ostala varna … Za SDS vrednote EU niso le črke na papirju, ampak jih živimo. V kratkem obdobju je vlada pod vodstvom SDS ponovno postavila Slovenijo na svetovni zemljevid. O naših idejah in delovanju se govori v vseh evropskih institucijah. Slovenija se je iz pasivnega opazovalca spremenila v aktivno graditeljico EU. Vendar v SDS na prvo mesto postavljamo interese Slovenije in njenih državljanov. Značilnost sedanje slovenske zunanje politike je, da je prej izrazito prorusko usmeritev spremenila v sodobno in demokratično. SDS bo še naprej EU sooblikovala kot prostor svobode, miru, sodelovanja in spoštovanja. Srečno SDS!”

Image

18.30: Manfred Weber, Evropska ljudska stranka: “Moje prvo sporočilo vam je, da ima Slovenija v Evropi veliko političnih prijateljev, da imate veliko podpore v evropski in svetovni politiki. Smo priča nenavadnemu, težkemu času, te volitve se odvijajo v času vojne v Evropi, a gospod Janša je velik politik in državnik, saj je šel ukrajinskemu predsedniku izraziti podporo. Tako rekoč je vodja evropskih politikov. Iz drugih evropskih držav se ljudje zaradi slabšanja razmer izseljujejo, a vi ste lahko ponosni, da ste v dveh letih okrepili državo, njeno gospodarstvo in omogočili razvoj. Prepoznavni ste tudi po uspešnem črpanju evropskega denarja za razvoj države. Naj opozorim na vaše izvirne temeljne zamisli in poteze, kako graditi politiko in državo, na vašo krščansko tradicijo, na vaš izjemen uspeh v mednarodni politiki. Vso srečo na volitvah!”

Manfred Weber

18.25: Župan Občine Medvode Nejc Smole: “V Medvodah so poleg prelepe narave in gospodarstva največje bogastvo ljudje. Vsakdo nosi in bo nosil odgovornost, v kakšnem svetu živimo. Vam, ki ste svoje znanje in voljo ponudili za našo državo, pošiljam vzklik našega občinskega zvetnika in velikega domoljuba Jakoba Aljaža – saj ne gre zame, za vse nas, Slovence gre!”

Image

18.12: Na prizorišče prispe gospod predsednik SDS in predsednik vlade Janez Janša skupaj s soprogo gospo Urško Bačovnik Janša. Prireditev, ki jo povezuje Eva Irgl, začenjajo z Zdravljico. V krajšem filmu predstavijo vse dosežke zadnje vlade pod vodstvom Janeza Janše.

Image