fbpx

Sprenevedanje in zavajanje: Sporni direktor zamejske hobotnice KB 1909 Boris Peric trdi, da je Vega Finanz ugasnila leta 2012 – kako je mogoče, da je v letu 2017 naredila pet milijonov evrov izgube?!

Boris Peric. (Photo: STA)

“Med razpravo na skupščini KB 1909 je na dan prišlo vprašanje o donedavnem drugem delničarju goriške družbe, anonimnem luksemburškem Vega Finanz. V naših medijih vse tiho je bilo,” se je odzvala nekdanja predsednica preiskovalne komisije o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom in sekretarka v kabinetu predsednika vlade Jelka Godec.

Medij TDD Furlanija Julijska Krajina je poročal o zelo zanimivih informacijah glede lastništva zamejske družbe KB 1909, nekdanje lastnice tednika Mladina. Na skupščini družbe KB 1909 se je razkrila anonimna luksemburška družba Vega Finanz, ki jo je leta 1989 ustanovil Safti in je po besedah Perica služila za sanacijo Primorskega dnevnika in TBK. Leta 2002 se je preimenovala v Vega Finanz in se kot delničar pojavljala v različnih družbah skupine KB 1909 in v sami matici, so poročali iz slovenskega zamejskega medija.

V nadaljevanju razgaljajo, da dokument iz luksemburškega registra razkriva, da so lastniki Vega Finanz sam Boris Peric, nekdanji predsedik Saftija Dario Zuppin in Adriano Sossi. Dvanajstega aprila 2019 je na vprašanje lastništva Vega Finanz Peric povedal mirno, da ne ve, kdo je lastnik. Dne tridesetega aprila 2020 je Peric odgovoril, da je imela družba Vega Finanz deleže v družbah KB 1909. V letu 2012 se je izvedla dokapitalizacija luksemburške družbe in po besedah Perica ta družba več ne obstaja.

Peric trdi, da družba Vega Finanz od leta 2012 ne obstaja, a so leta 2017 beležili še izgubo pet milijonov evrov
Vendar, kot v nadaljevanju razkrivajo v zamejskem mediju, besede Perica naj ne bi držale. Po podatkih luksemburškega registra je bila družba Vega Financ dejavna tudi v zadnjih letih. Kot razkrivajo, je do leta 2016 rasla postavka terjatev, saj se je Vega Financ zadolževala. Leta 2017 je zabeležila izgubo petih milijonov evrov. Peric je odgovoril, da je bila izguba Vega Financ posledica deleža, ki ga je imela v KB 1909. Na vprašanje, ali je Vega Finanz odkupoval terjatve znotraj zamejske hobotnice v rokah bivšega režima, je Peric odgovoril, da mu to ni znano.

Jelka Godec. Foto: (STA)

Znano je, da je Vega Finanz nastal iz udbovskega podjetja. “Mi smo na preiskovalni komisiji gospoda Borisa Perica, ki je šef KB 1909 in sedaj tudi stečajni likvidacijski upravitelj, ker je KB1909 v likvidaciji, vprašali, kdo je lastnik Vege Finanz in on je zatrdil, da ne ve. On se je v bistvu zlagal. V bistvu je lagal, saj novi dokumenti dokazujejo, da je solastnik Vege Finanz, na skupščinah KB1909 pa je bil pooblaščenec Vege Finanz,” nam je pred dnevi v telefonskem pogovoru pojasnila Jelka Godec. Omenjeni poslovnež je bil torej pooblaščenec Vege Finanz, zdaj pa papirji razkrivajo, da je ravno on lastnik Vege Finanz.

Mladina ima že nekaj let lastnike krvavega denarja. To njihovega glavnega urednika Grega Repovž in druščine ne moti. (Foto: Arhiv Nova24tv)

Zanka okrog financiranja tednika Mladina se vedno bolj manjša
Kot smo že razkrili v preteklih člankih, se je podjetje Vega Finanz do leta 2002 imenovalo Proteus. Vemo tudi, da je bila KB1909 ali pa še je, lastnik  Mladine. Denar naj bi se v Vega Finanz in v KB1909 stekal tako iz Mark Medicala kot tudi iz NLB-ja. “To je vse povezano,” je še prepričana Godčeva. “Denar je šel v to davčno oazo. Denar je torej krožil od Luksemburga do Gorice, Trsta in Ljubljane.” Kot vemo, je tednik Mladina globokega omrežja levih medijev, kateri že dolgoletno vladajo na slovenskem medijskem prostoru. A vsaka resnica enkrat pride na dan. Na to ne more vplivati niti vplivni zamejski možje z zaledjem kapitala nekdanje Jugoslavije niti odgovorni urednik Mladina Grega Repovž.

Celotni prispevek si lahko ogledate TUKAJ.

Luka Perš