fbpx

Predsednica SD Tanja Fajon v Evropskem parlamentu zamolčala nedemokratičen odnos njene stranke do medijev

Predsednica stranke SD Tanja Fajon (Foto: European Parliament)

Predsednica stranke SD Tanja Fajon je na nedavnem plenarnem zasedanju v Bruslju o svobodi medijev na Poljskem, Madžarskem in Sloveniji povedala, da v Sloveniji ni ogroženo le zdravje, ampak tudi svoboda medijev in demokracija. Kakopak z namenom, da med parlamentarnimi kolegi v Bruslju ustvari vzdušje, kako naj bi premier Janez Janša ustrahoval in napadal novinarje, diskreditiralo naj bi se javno radiotelevizijo in pa celo kritično poročanje. Pri tem pa je Fajonova seveda pozabila omeniti, da pravzaprav do ustrahovanja na RTV, prihaja iz vrst stranke SD. Njihova županja je namreč klicala ekipo RTV Slovenija na zagovor glede poročanja. Pri tem pa ne smemo pozabiti, kako so ponosni nasledniki komunistov preprečili snemanje snemalcu Nove24TV, ker jim ni po volji poročanje izven okvirjev osrednjih medijev, ki tulijo v isti rog.

V občinskem svetu Kanala ob Soči so nedolgo tega sprejeli sklep, da uredništvu informativnega programa Televizije Slovenija, predlagajo oceno objektivnosti poročanja dopisnice Mojce Dumančič. Občino je namreč zmotilo, kako se je poročalo o sežigu v Salonitu Anhovo in o problematiki oskrbe s pitno vodo. Urednik notranjepolitične redakcije Dejan Ladika je ob tovrstnem pritisku odreagiral in poudaril, da gre za za nesprejemljiv poskus vplivanja na poročanje in diskreditacijo novinarke.

Ladika je v odzivu na pritiske pojasnil, da njihova novinarka dogajanje v okoljsko razdejani srednji Soški dolini spremlja že tri desetletja. “In pri skrbi za malega človeka, ki še danes umira zaradi azbesta, je ves čas objektivno poročala in imela odprt mikrofon in pripravljeno kamero za vse. Od lanskega poletja, ko smo raziskovali onesnaženje pitne vode iz tovarne Eternit, pa je začelo vodstvo občine Kanal ob Soči zavračati pojasnila pred našo kamero. Še več. Županja Tina Gerbec iz vrst Socialnih demokratov in direktor občinske uprave Nejc Kumar sta našo novinarko poklicala na pogovor. In je šla s snemalcem, da bi končno dobili odziv občine. Toda županja je snemanje prepovedala. Naša ekipa pa je občinske prostore protestno zapustila.” Po besedah Ladike je povsem nesprejemljivo, da politiki na lokalni ravni zapirajo vrata nekaterim, navadno kritičnim novinarjem, s tem pa javnost, predvsem krajane, prikrajšajo za informacije in pojasnila.

Foto: Printscreen

Če se Fajonova po navadi zelo kritično odzove, ko nekaj smatra kot napad na medij, tukaj seveda ni bilo tako. V svojem odzivu na pritiske SD županje je namreč zapisala naslednje: “Danes sem govorila z županjo Tino Gerbec in ji povedala, da je kakršenkoli sklep, ki daje sodbe v zvezi z delom novinarjev, neprimeren. Strinjali sva se, da je najbolje redno, umirjeno in transparentno komunicirati tako z novinarji kot z javnostjo. Ravno zaradi perečih vprašanj, ki se pojavljajo v Kanalu, in ker vem, da želi županja najbolje, sem ji predlagala skupen pogovor z novinarji, saj se bo le tako lahko spet gradilo zaupanje. Javnost ima pravico do informacij, novinarji pa dolžnost postavljati vprašanja. Odgovornost politike je, da oboje omogoči.” S svojim odzivom je tako dala vedeti, kako naj bi šlo zgolj za napako, pomoto in nesporazum.

V času, ko stranko SD vodi Fajonova, dvoličnost in izključevalnost ne poznata meja
“Javnost ima pravico do informacij, novinarji pa dolžnost postavljati vprašanja. Odgovornost politike je, da oboje omogoči,” je misel Fajonove, ki jo je nedvomno vredno še enkrat ponoviti, še posebej v luči poteze stranke SD konec februarja. Kljub temu, da v stranki SD radi na ves glas razglašajo, kako naj bi se zavzemali za svobodo medijev, pa jih to ni zaustavilo, da ne bi preprečili dostopa snemalcu Nova24TV na tiskovno konferenco predsednice stranke. Denis Sarkić, tiskovni predstavnik stranke je v telefonskem pogovoru dejal, da z nami ne želijo sodelovati, s čimer so dokazali, da diskriminirajo med različnimi mediji. Ob prošnji za izjavo za kamero so našemu snemalcu zabrusili, da za nas ne dajejo izjav. Na SD smo prav tako poslali novinarska vprašanja, če si tako predstavljajo svobodo medijev. Na vsa naša zastavljena vprašanja nam niso odgovorili. So pa podali sledeči odgovor: “Kot veste, smo v stranki SD zaradi znanih zlorab, laži in potvarjanj s strani vašega medija že pred časom sprejeli odločitev, da z vašim medijem ne sodelujemo. Žal z načrtnim generiranjem laži in sovraštva nadaljujete še naprej. Dokler bo tako, na naših dogodkih niste dobrodošli.” 

https://twitter.com/BojanPozar/status/1369691005918851073

Fajonova se je sicer zaradi dogodka opravičila in dejala, da je očitno prišlo do nesporazuma, na katerega ni imela časa in priložnosti vplivati. “Nobenega navodila o prepovedi snemalcu z moje strani ni bilo. Vsi novinarji in mediji so na naših novinarskih dogodkih dobrodošli.” Vendarle pa je dejstvo, da vsebina sporočila za javnost, ki je bila poslana z Levstikove, govori sama zase. V sporočilu namreč niso izrazili nikakršnega obžalovanja zaradi neljubega dogodka, kar je zaskrbljujoče. Konec koncev le gre za etablirano parlamentarno stranko. Stranka, ki trdi, da sedanja vlada izvaja represijo nad mediji, je tako edina v tem prostoru, ki je fizično preprečila dostop na tiskovno konferenco kateremukoli mediju. Dvoličnost in izključevalnost v SD, odkar jo vodi Tanja Fajon, ne poznata meja.

 

Kot lahko vidimo, se v praksi dogaja, da stranka, ki skorajda na dnevni ravni poroča o domnevnih pritiskih na delo slovenskih medijev, pritiske na medije vidi le takrat, ko naj bi te izvajali drugi. Borut Rojc, sin župana Emila Rojca v Ilirski Bistrici, ki je bil izključen iz stranke SD, v kateri je bil od samih začetkov, je stranki SD, kateri je tudi sam pripadal, v poduk zapisal, da je očitno, da se v stranki vedno bolj zapletajo. “Drugim očitajo tisto kar delajo sami. A ni to neprimerna komunikacija z mediji? A bo Mladi forum podal predlog za izključitev? Če ne, pol povejte. Za ene medije veljajo taka pravila za druge drugačna.” Po besedah Rojca je jasno, da pri izključitvi njegovega očeta ni šlo za neprimerno komunikacijo z mediji. “Izključili so ga zato, ker je nasprotoval ilegalnim migracijam in zato ker je z vlado RS uspešno sodeloval v korist malega človeka.”

Nedavno udrihanje Fajonove povsem mimo dejstev, ko poskuša vlado prikazati kot odgovorno za to, da smo na poti v “diktaturo”, je sprevrženo. Vlada je kot taka, po njenem prepričanju, tudi nezmožna izvesti predsedovanje Svetu EU. Prav bi bilo, da bi se stranka, ki se ima na ponosne naslednike komunistov, zazre vase in pogleda, kakšne prakse sama izvaja, nato pa naj se ukvarja z vsemi drugimi. To, da si sam dovoliš posegati v politiko poročanja javnega medija, ko si ta za spremembo drzne okrcati stranko SD, medij, ki ti ne diši, pa označiš za nezaželenega in ga fizično odstraniš, sodi v čase, ko je bil na oblasti enopartijski režim, ki je sistematično krši človekove pravice in temeljne svoboščine. Čas bi že bil, da se stranka SD sprijazni, da je projekt brezupnica, kljub pomoči osrednjih medijev, padel v vodo. Prav tako bi bil čas, da končno začnejo sodelovati pri reševanju zdravstvene krize, ki je nastala kot posledica epidemije, ne pa da zgolj nagajajo in se posvečajo pravljičarstvu.

Sara Kovač