fbpx

Finance s Simono Toplak ne prispevajo k spopadu z epidemijo, temveč so še en podaljšek tranzicijske levice

Simona Toplak (Foto: Twitter/Instagram vlada RS)

Odgovorni urednici časopisa Finance, Simoni Toplak, ki je tudi sicer odkrita nasprotnica vlade Janeza Janše, se zdi, da je sprememba cepilne strategije, ki je v prve vrste za cepljenje, namesto starejših, dala poslance, uslužbence Državnega zbora in ministre, globok brezup Slovenije. V podporo svoji trditvi je delila tudi objavo vprašljivo verodostojnega portala Necenzurirano, v kateri zatrjujejo, da je za spremembo cepilne strategije poskrbel kar vladni koordinator cepljenja, Jelko Kacin. Po njihovih navedbah naj bi šlo za politično odločitev, pozabili pa so omeniti, da je v resnici šlo predvsem za to, da bi se v cepivo AstarZeneca povrnilo zaupanje. Nasprotniki aktualne vlade so, po svoji navadi, najprej kričali, naj se vlada cepi – če je cepivo res varno, potem pa so obrnili ploščo, češ da so preskočili cepilno vrsto.

Povsem jasno je, da so se v Sloveniji politiki cepili predvsem iz enega razloga, in sicer, da dvignejo zaupanje v cepljenje, še posebej pa v cepivo AstraZeneca, ki je bilo v tistem času precej pod udarom kritik. A pri nas je seveda tako, da nobena poteza aktualne vlade ni pravilna, ne glede na to, kako jo obrneš. Najprej so se mnogi pritoževali, češ zakaj se vrh politike ne cepi, če se že tako svetuje vsemu prebivalstvu. Ko so se v parlamentu odločili za cepljenje, pa zopet ni bilo prav.

Kot je v navadi, so se oglasili tudi tisti ljudje, ki so prej navijali za cepljenje politikov, le da so tokrat obrnili ploščo in kritizirali ravno to potezo, torej, da so se cepili in tako “preskočili” čakalno vrsto. Na ta “globok brezup” je opozorila tudi odgovorna urednica časopisa Finance, na kar se je premer Janez Janša odzval kratko in jedrnato, z naslednjim  komentarjem: “Po kratkem premoru Simona Toplak spet piše neumnosti po spletu.” Verjetno ne bo treba čakati prav dolgo, da se bo kdo spet oglasil z obtožbo, češ da gre za napad na novinarje. Urednikom in novinarjem je namreč dovoljeno pisati neumnosti in laži, čim se jih na to opozori, pa gre za napad. A naši mediji več kot očitno niso tako zelo utišani, kot to razglašajo v tujini – v nasprotnem primeru ne bi zapisali prav vsake neumnosti, ki jim pride na misel.

Finance ne prispevajo h konstruktivnemu spopadu z epidemijo
Tu je globok brezup Slovenije. Ne stroka, ampak “odločevalci” je odgovor stroke, kdo je določil spremembo cepilne strategije, ki je v prve vrste za cepljenje namesto starejših dala poslance, uslužbence DZ, ministre, skratka – netvegane za smrt zaradi korone,” se je Toplakova kritično odzvala glede cepilne strategije aktualne vlade. Njen komentar pa je letel na objavo portala Necenzurirano, ki je pisal, da so v Sloveniji “politiki, župani, zaposleni v državni upravi, diplomati in drugi prišli na vrsto za cepljenje pred nekaterimi najbolj ogroženimi skupinami ljudi.” Odgovorna urednica časopisa Finance je sicer odkrita nasprotnica vlade, ki jo vodi Janez Janša, česar ni skrivala že v času njegove prve vlade, med leti 2004 in 2008, ko naj bi celo interno napadla odgovornega urednika Petra Frankla, ker je vlado podpiral. Menda se je prepirala tudi z doktorjem biofizike Tadejem Kotnikom, ker se Kotnik ni strinjal s švedskim modelom boja proti koronavirusu, kar se je končalo tako, da je biofizik prenehal s pisanjem kolumn. Je pa sicer zaupnica enega najmočnejših vplivnežev iz ozadja, Boruta Jamnika. Jamnik je bil v preteklosti predsednik uprave Modre zavarovalnice in je, po mnenju nekaterih, eden najmočnejših vplivnežev iz ozadja. Kot je pisal portal Top News, so ravno zaradi te naveze Finance postale edino “glasilo omrežja” Jamnika.

Foto: Instagram Vlada RS

Na dan, ko so se cepili poslanci, so se na Financah tako potrudili, da so celo objavili seznam 81 poslancev, vključno z njihovo starostjo, z namenom prikazati, kako naj bi jih povsem neupravičeno prišlo do cepiva. “Danes se cepi državni vrh, vlada, predsedniki, državni svet, parlament, zaposleni v parlamentu. Samo v parlamentu to pomeni prek 450 ljudi,” so zapisali in navrgli: “Poslanci, vlada, mlajši zaposleni v parlamentu in drugod, ne polnijo covid postelj.” Zapisali so, da se bodo poslanci cepili s cepivom AstraZeneca, slovenska vlada pa naj bi se samovoljno in v nasprotju z odobritvijo Evropske agencije za zdravila odločila, da z AZ ne bodo cepili starejših od 64 let. S tem so želeli namigniti, da je vlada samovoljno s seznama odstranila starejše posameznike, zgolj zato, da bi lahko cepili državni vrh. Kar je seveda skregano z zdravo pametjo, dobro vemo, da si je Ema večkrat premislila, za koga naj bi bilo cepivo AstraZeneca primerno, v tistem času pa je bilo to cepivo res pod močnim navalom kritike. Povsem jasno je bilo, da so se poslanci s tem cepivom cepili predvsem zato, da bi vanj povrnili zaupanje.

Po podatkih do katerih pridemo prek spletne strani cepimo.se, so do danes v Sloveniji z enim odmerkom AZ cepili 92.009 ljudi. Ali bodo mlajši od 60 let dobili tudi drugi odmerek tega istega cepiva še ni znano, nemška skupina za cepljenje je namreč prejšnji teden svetovala, naj se ljudje, mlajši od 60 let, ki so že dobili prvi odmerek AstraZenece, v drugo cepijo z drugim cepivom, je poročal Reuters. Ema sicer ni dala podatkov oziroma omejitev glede tega, ali je pri določeni starostni skupini morda večje tveganje ob cepljenju z AZ. Spomnimo, ta teden je Ema na novinarski konferenci sporočila, da gre pri neobičajnih krvnih strdkih za zelo redke stranske učinke cepiva AstraZeneca. Ob tem so poudarili, da so koristi cepljenja z omenjenim cepivom večje od tveganj.

Sara Kovač