fbpx

Sprijaznite se, višja raven svobode pod aktualno vlado je neizpodbitno dejstvo, ki ga ne morete zanikati!

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović (Foto: STA)

Očitno se nekateri ne zmorejo sprijazniti z nedavnimi izsledki rezultatov poročila ameriške nevladne organizacije Freedom House, ki kažejo, da je Slovenija na lestvici, s katero merijo raven svobode, za leto 2020 prejela 95 točk. Kar pa je za eno točko več, kot leto prej. Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović se namreč sklicuje kar na izsledke lanskoletnega poročila in poskuša v javnosti ustvariti vtis, kako naj bi se vladna garnitura kitila z uspehi, ki naj bi predstavljali zaslugo dela vlade Marjana Šarca. 

Brane Golubović je namreč zatrdil naslednje: “14. najbolj svobodna država na svetu glede na podatke in stanje v državi leta 2019, ko je vlado vodil Marjan Šarec. Ta del nekateri zavestno pozabijo navesti, ko se hvalijo s poročilom Freedom House za leto 2020.” Očitno je, da je Golubović s tem poskušal ustvariti vtis, kako naj bi vlada lagala. Dejstvo pa je, da je Golubović objavil lanskoletno poročilo, v katerem so bili zajeti podatki za leto 2019 in kjer je Slovenija ocenjena slabše.

Podatki za Slovenijo so več kot ugodni
Nedavno poročilo ameriške nevladne organizacije Freedom House sicer navaja, da se že 15. leto zapored beleži upad ravni svobode po svetu, a vendarle je potrebno pri tem poudariti, da so podatki za Slovenijo več kot ugodni. Slovenija je namreč na lestvici, s katero merijo raven svobode, dosegla 95 točk. Za leto 2019 je Slovenija sicer prejela točko manj, torej 94, v letu 2018 je rezultat znašal 93, kar pomeni, da smo v letu 2020 izboljšali raven svobode v  državi. Glede na to, da ta podatek predstavlja najboljši rezultat po letu 2017, je več kot očitno, da so trditve opozicije, ki se ji s pomočjo nezaupnice ni uspelo vrniti nazaj na oblast, skregane z vsako logiko. Javnost ta namreč poskuša prepričati, da v času, ko je na oblasti vlada Janeza Janše, živimo v “avtoritarni državi”, kjer se naj ne bi spoštovalo človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Daleč od tega, da je Golubović edini, ki širi zavajajoče informacije. Tudi Šarčev svetovalec Damir Črnčec namreč vztraja, kako naj bi vlada prebrala napačno metodologijo. Preko Twitterja je namreč Šarčeva desna roka zapisala: “Podporniki aktualne vlade se hvalijo s poročilom Freedom House za leto 2020. Samo “pozabili” so omeniti, da so zajeti podatki za l. 2019. Predlagam kratek pogled v metodologijo. Kot običajno, se kitijo s tujim perjem. Pod vlado Marjana Šarca smo bili uvrščeni tako visoko. #2021?” Zanimivo pa je, da ravno ta, ki drugim očita, kako niso temeljito prebrali metodologije, sam tega zagotovo ni storil. Na voljo so namreč podatki za vsako leto posebej. Če bi jih pogledal, bi lahko videl, da je Slovenija za leto 2020 prejela večjo število točk na lestvici, s kateri se meri raven svobode. Nekateri lahko prodajajo marsikaj, a matematične zakonitosti so jasne, številka 95 je več kot 94. Pa naj se nekdo še toliko postavlja na glavo.

Kot pravijo Američani: “When numbers talk, bullshit walks”. V slovenskem prevodu bi to pomenilo, ko so na voljo dejstva, prostora za demagogijo ne bi smelo biti. V luči omenjenih dejstev tako odzivanje stranke LMŠ deluje kot glas obupa. Nekateri se več kot očitno nikakor ne morejo sprijazniti z neuspehom brezupnice, kjer je opozicija prodajala zgodbo, kako naj bi bila v času vlade Janeza Janše napadena demokracija. Ker le ta ni uspela, so pričeli bizarno zgodbo o “napadanju medijev v Sloveniji in napadanju demokratičnih načel”, že naslednji dan prodajati navzven. K temu so se priključili levo sučni birokrati in ostali, ki se jim niti sanja ne, kakšno je resnično stanje v Sloveniji. Nedavni izsledki Freedom House so zgovorni in dokazujejo, da gre pri novicah okrog nesvobode medijev za navadne laži in nesmisle, ki so le v korist lačnih oblasti. Ne pa tudi v interesu države Slovenije kot celote.

Sara Kovač