Sramota Dejana Židana uradno potrjena: Slovenija v bitki za teran izgubila proti Hrvaški!

Datum:

Nova sramota za Slovenijo, ki jo je zakuhal nekdanji minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter odstopljeni predsednik stranke Socialnih demokratov Dejan Židan. Slovenija je uradno in dokončno izgubila tožbo na Splošnem sodišču Evropske Unije v bitki za zaščito imena vina teran. S tem je dovoljeno, da lahko v hrvaški Istri pridelovalci vin uradno uporabljajo ime teran. “A sedaj je, kar je. Po blamaži z arbitražo, je zadeva Teran še en diplomatski poraz Slovenije s Hrvaško, v katerem bodo ponovno najkrajšo potegnili tisti, ki so zanj najmanj krivi. V tem primeru so to kraški vinogradniki,” se je na izgubljeno tožbo odzval evropski poslanec iz vrsti EPP Franc Bogovič.

Bitka za zaščito imena teran je eden največjih polomov nekdanjega predsednika SD Dejana Židana. Na odločitev sodišča se je odzval evropski poslanec Franc Bogovič. Po besedah evropskega poslanca gre za politično zaušnico Dejanu Židanu in njegovi ekipi, ki je nediplomatsko zavračala pogovore s hrvaško stranjo in predstavniki Evropske komisije na temo terana.

Slovenska stran je glede na “uspeh” ponovno le zapravljala denar za pravne storitve, ki so zastopali Slovenijo pred Splošnim sodiščem EU ter s potezo zapravila mednarodni ugled. Pred dnevi se je že odzval Dejan Židan ter povedal, da odločitev Sloveniji ne bo škodila. Izzval ga je kar sam predsednik vlade Janez Janša ter ga povprašal zakaj smo potem zapravljali davkoplačevalski denar za nepotrebno sodbo. “Zanimiva argumentacija. Odločitev EK naj Sloveniji ne bi škodila, kljub temu pa se je Židan nanjo pritožil na evropsko sodišče. Zakaj torej? In zapravil zanjo veliko denarja. Zakaj torej?,” ga je vprašal Janša. Kot kaže je Židan predvsem napolnil bančni račun odvetniku iz jedrne države Nemčije.

Hrvaška lahko na imenih vin Hrvatska Istra uporabljajo ime “teran”
Hrvaška je tako upravičena do geografske označbe vina Hrvatska Istra, na katerem je lahko kot sorta naveden teran. Seveda je treba takoj poudariti, da vino teran, ki ga na Krasu pridelujejo generacije slovenskih vinarjev iz sorte trte refošk, ohranjajo izključne pravice v okviru zaščitene označbe porekla. Današnja sodba tega dejstva ne spreminja.

Bogovič obžaluje, da ne glede na sodbo ostaja grenak priokus, saj so Hrvatje vinsko sorto teran šele leta 2010 vpisana v sorto listo vinskih sort EU. Strokovna ekipa, ki je bila sestavljena iz strani slovenskih in hrvaških strokovnjakov je z genskimi raziskavami ugotovila, da gre pri hrvaškem teranu pravzaprav za isto sorto trte refošk, iz katere se na slovenskem Krasu prideluje vino Teran, trdi Bogovič.
Evropski poslanec Franc Bogovič (Foto: STA)

V prejšnjem mandatu sem zelo aktivno spremljal dogajanje okrog “zadeve Teran”, v Evropskem parlamentu sem poskusil tudi s predlogom za zaustavitev uveljavitve delegiranega akta, ki je določila izjemo za hrvaško imenovanje vina Teran, kar je bila edina postopkovna možnost, ki sem se je lahko poslužil. Žal neuspešno,” pove evropski poslanec iz vrst Evropske ljudske stranke Franc Bogovič.

Namesto, da bi se Židan pogajal, je vlagal potratne tožbe
Največja težava Židana je bila, da s predstavniki Hrvaške in Evropske komisije v letih 2014 in 2015 po mnenju Bogoviča zaradi pretirane samozavesti nekdanjega predsednika stranke SD bila eden vzrokov, da je Slovenija izgubila tožbo. Ob koncu dodaja, da delegirani akt namreč niti ne preprečuje niti ne omejuje območja hrvaškega terana, “pač pa ga, kot sorto vino, dovoljuje pridelovati po celotni vinorodni deželi hrvaške Istre.”

Franc Bogovič se spominja podobne situacije, ko je hotela Avstrija na zvit način vzeti kranjsko klobaso. “V času, ko sem sam zasedal položaj ministra za kmetijstvo in okolje, sem v primeru, ko so nam Avstrijci na podoben način želeli “vzeti” kranjsko klobaso, v ustreznem dialogu in pogajanjih le-to uspel preprečiti. Zato že ves čas trdim, da bi bilo treba enako postopati tudi v primeru terana,” zaključuje Bogovič.

Zato bo danes zelo zanimivo poslušati razlage slovenskih medijev, da izgubljena tožba ne predstavlja nobenih posledic za Slovenijo.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Ponoči so sile ZDA in Združenega kraljestva ponovno napadle teroristične Hutije

Združene države in Združeno kraljestvo sta v soboto sprožili...

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...