Sramota: Nataša Pirc Musar bogatejša za 70 tisoč evrov, plačali pa bodo vsi, ki plačujejo RTV-prispevek

Nataša Pirc Musar (Foto: STA)

Radiotelevizija Slovenija (RTVS) in Nataša Pirc Musar sta v primeru odprave sklepa o imenovanju Pirc Musarjeve za generalno direktorico RTVS sklenili sodno poravnavo. Javni zavod bo nesojeni generalni direktorici izplačal 70 tisoč evrov odškodnine, kar pomeni, da bo ta denar šel iz žepov plačnikov RTV-naročnine, torej večine slovenskih davkoplačevalcev.

Sodno poravnavo sta Pirc Musarjeva in generalni direktor RTVS Igor Kadunc sklenila 3. novembra. Ob tem sta v skupni izjavi zapisala, da je s tem zaključen več kot tri leta trajajoč spor. Kadunc obžaluje zaplete pri imenovanju Pirc Musarjev in “za vse s tem povezane neprijetnosti”, so sporočili iz RTVS.

Spor, ki se vleče od leta 2014
Iz poravnave izhaja obveza, da bo RTVS Nataši Pirc Musar izplačala odškodnino v višini 70 tisoč evrov v dveh obrokih. Poravnava prav tako določa, da so s tem odpravljena vsa sporna pravna razmerja med obema stranema, poroča STA.

Spor med RTVS in Pirc Musarjevo se sicer vleče že od leta 2014, ko je programski svet najprej za generalno direktorico izvolil Pirc Musarjevo, nato je bilo glasovanje razveljavljeno, imenovan pa je bil Marko Filli. Višje sodišče je lani odločilo, da je bilo to dejanje nezakonito, Pirc Musarjeva pa je napovedala odškodninsko tožbo.

Prvorazredna odškodnina
Ob tem pa se postavlja vprašanje smiselnosti tako enormne vsote za domnevno trpljenje zaradi neimenovanja na položaj. Spomnimo samo na primer Patria. Janez Janša, Anton Krkovič in Ivan Črnkovič zaradi nezakonito prebitega časa v zaporu, pa tudi zaradi gonje, ki je trajala celo desetletje, in zaradi škode, ki jim je bila storjena, skupno terjajo dobrih 15 milijonov evrov odškodnine. A pozor, odškodnine ne zahtevajo od davkoplačevalcev, pač pa od vseh ključnih oseb slovenskega pravosodja, ki so vodile nepravni proces Patria od začetka do njenega zastaranja.

S pravobranilstva so sicer dobili poravnalne ponudbe, ki pa so bistveno nižje od njihovih zahtevkov, zato jih niso sprejeli. Krkoviču so na primer ponudili nekaj več kot 30 tisoč evrov, Janši pa nekaj manj kot 53 tisoč evrov. Po tej logiki je torej trpljenje zaradi odprave sklepa o imenovanju hujše od trpljenja zaradi nezakonitega zapora. Gre resnično za absurd brez primere ali, kot je na Twitterju med drugim zapisal nekdanji minister in ekonomist Matej Lahovnik, za prvorazredno odškodnino.

 

B. O.