fbpx

Sramota: Obrambno ministrstvo pod Andrejo Katič več kot leto dni ni plačalo davka

Naveza SD: velenjski župan Bojan Kontič je zaposlil Andrejo Katič, preden je postala ministrica. Dejan Židan, formalno predsednik SD, pravi, da si je dober s šefico davkarije. (Foto: STA)

Ministrstvo za obrambo RS (Mors), vodi ga ministrica SD Andreja Katič, je bilo več kot leto na seznamu davčnih dolžnikov, kar je razvidno iz priloženega seznama, javno objavljenega na spletni strani Komisije za preprečevanje korupcije. Povedano preprosteje: Mors je po teh podatkih 25. oktobra lani prejel približno sto milijonov evrov iz proračuna, a svojih davčnih obveznosti (do proračuna) ni poravnal. Je pa ministrica prav v tem času milijonski posel z ministrstvom uredila Esotechu, podjetju očeta strankarskega in lokalnega prijatelja Jana Škoberneta.

Finančna uprava RS (Furs) je Mors na seznam davčnih neplačnikov uvrstila že 25. septembra 2016, in sicer zaradi dolga v višini med sto in tristo tisoč evri. Čeprav je Mors velik prejemnik proračunskih sredstev, katerih pomembni vir so prav davščine, jim računov niti po več kot enoletnem neplačilu niso blokirali.

Nadomestilo za stavbno zemljišče
Obrambno ministrstvo je v tem času, kot smo razkrili prav v tedniku Škandal24, velenjskemu podjetju Esotech, katerega lastnik je oče poslanca SD Jana Škoberneta (v parlament je prišel kot nadomestni poslanec, ker je Katičeva postala ministrica, prej pa sta bila sodelavca na velenjski občini), omogočilo milijonski posel in 190 tisoč evrov decembra lani tudi že nakazalo na račun omenjenega podjetja.

Obrambno ministrstvo pod vodstvom Katičeve je bilo pri finančni upravi več kot leto v rdečih številkah.

Ko smo na Fursu, ki ga vodi Jana Ahčin, spraševali, zakaj je obrambno ministrstvo že več kot leto na seznamu davčnih dolžnikov, niso želeli ničesar pojasniti. Odziv je, milo rečeno, bizaren, saj je ministrstvo državna institucija, na Fursu pa podatke skrivajo s pojasnilom: “Ker se vaša vprašanja nanašajo na konkretnega davčnega zavezanca, vam zaradi varovanja davčne tajnosti konkretnih zadev žal ne smemo razkrivati. Predlagamo vam, da se s svojimi vprašanji obrnete na Ministrstvo za obrambo RS.” Tam pravijo, da dolg “izvira iz sklepov oziroma odločb Fursa za plačilo nadomestil za uporabo stavbnih zemljišč, na katere je MO podalo pritožbo. Postopki usklajevanja in dokazovanja upravičenosti trajajo daljše obdobje, Furs pa v tem času, do plačila ali do umika, obveznosti izkazuje kot davčni dolg.”

Kavica pri predsedniku SD
Zadeva pa je postala še bolj nenavadna, ko smo začeli preverjati, zakaj Morsa na Fursovem seznamu davčnih dolžnikov, osveženem 25. novembra, po več kot letu nenadoma ni bilo več med davčnimi dolžniki. Na eksplicitno vprašanje, ali je ministrstvo dolg že poravnalo in kdaj, pa so odgovorili: “Ministrstvo za obrambo bo obveznosti poravnalo po dokončno rešenih pritožbah oziroma odločbah na podlagi ponovne odmere NUSZ.”

Na vrhu po prihodkih iz proračuna med davčnimi dolžniki, a računov ministrstvu za obrambo niso blokirali.

Medtem pa se je na omrežju Twitter pojavila informacija, da direktorica finančne uprave Ahčinova pije kavico pri strankarskem predsedniku Katičeve in Škoberneta Dejanu Židanu. In to po tistem, ko so na Fursu upokojeni branjevki, ki ni izstavila računa za peteršilj v višini 1,5 evra, zaračunali tri tisoč evrov kazni. Židan, minister za kmetijstvo, ima veliko časa za objave na družbenih omrežjih, zato se je po namigih o druženju z Ahčinovi hitro pohvalil, da se res poznata, le pozabil je, kdaj sta se nazadnje družila. Zapisal je: “Gospo sicer poznam in jo spoštujem. Sva sodelovala, ko sem bil aktiven pri projektu preprečevanja sive ekonomije. Se pa res ne spomnim, da bi zadnje čase bila na kavi.”

Škandal24