Sramota slovenske diplomacije – “Vrhunski pravnik” in zunanji minister Miro Cerar ni vedel, da Sodišče EU ni pristojno za reševanje slovenskih zdrah s Hrvati

Datum:

Slovenija je dosegla novo mednarodno sramoto pred evropskimi institucijami. Generalni pravobranilec Sodišča Evropske unije v Luksemburgu Priit Pikamäe Sudu sporoča, da to sodišče ni pristojno za reševanje slovenske tožbe. Ne glede na mnenje generalnega pravobranilca se bodo slovenske oblasti izgovarjale, da je odločanje v rokah sodnikov na tem sodišču. Vendar sodna praksa iz preteklosti dokazuje, da sodniki mnenju generalnega pravobranilca sledijo v večini primerov in ga podprejo. 

Slovenija in Hrvaška sta že od prvega dneva samostojnosti v sporu zaradi meje in izhoda na morje. Podpisalo se je mnogo sporazumov, ki pa niso nikoli bili realizirani. Leta 2010 so se slovenski volivci odpravili na referendum o arbitraži ter se odločili, da bo spor reševalo stalno arbitražno sodišče v Haagu. Sodišče je pred leti razglasilo sodbo, ki pa je Hrvaška ne priznava zaradi slovenske škandalozne “arbitražne afere”, v kateri so hrvaške tajne službe na nezavarovani telefonski liniji ujele agentko ministrstva za zunanje zadeve Simono Drenik in slovenskega arbitra Jerneja Sekolca. “Kot da Vlada Republike Slovenije tega ne bi vedela vnaprej? Sedaj pa, Miro Cerar, denar za stroške, prosim, plačajte iz svojega žepa,” se je na novo slovensko diplomatsko sramoto odzval predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša.

Slovenske oblasti bodo pohitele z razlago, da je mnenje generalnega pravobranilca za sodnike neobvezujoče in da ti odločajo samostojno in neodvisno. Vendar sodna praksa dokazuje, da sodniki v večini primerov sledijo mnenju generalnega pravobranilca. Hrvaške oblasti pa slavijo novo veliko diplomatsko zmago nad slovenskimi nesposobnimi uradniki na zunanjem ministrstvu, ki ga vodi Miro Cerar.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović slavi velikansko zmago Hrvaške
Novico o veliki hrvaški zmagi nad slovensko diplomacijo pa je v javnosti delila tudi aktualna hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović. “Kot sem povedala – arbitraža je mrtva. Slovenija je sama priznala svoje škandalozne prakse, ki so pripeljale do propada arbitražnega postopka. Edina rešitev so dialog in bilateralni dogovori. Prej ko Slovenija to ugotovi, prej bomo rešili to vprašanje,” se je odzvala hrvaška predsednica in povabila slovensko stran na nove pogovore.

Kdo bo prevzel odgovornost za novo slovensko sramoto?
Največji škandali v arbitražni aferi so se zgodili v času Cerarjeve vlade. Ob najodgovornejših igralcih – takratnega predsednika vlade Cerarja in glavnih akterjev v arbitražni aferi Drenikove in Sekolca – se je znašel tudi Karl Erjavec v vlogi ministra za zunanje zadeve v Cerarjevi vladi. Znova se je dokazalo, da so slovenski pravni strokovnjaki resnično nesposobni in pa odlični prodajalci megle slovenskim državljanom ter zavzeti za polnjenje svojih lastnih žepov s slovenskim davkoplačevalskim denarjem.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje: kako bo po novem letu?

S 1. januarjem 2024 se bo dopolnilno zdravstveno zavarovanje,...

Občina Slovenske Konjice: Rekonstrukcija za hokej ŠRC park Slovenske Konjice

Še ena pridobitev v občini Slovenske Konjice v letu...

Novoletni koncerti v Mariboru, brez domače slovenske glasbe, a zato z jugo nostalgijo

Ob županu Arsenoviču si v Mariboru ne morejo obetati...