fbpx

Sramota za državni zbor: Brglez brez razumnega razloga ni objavil celotne interpelacije proti Kolar Celarčevi

Milan Brglez (foto: STA)

Čemu odločitev, da se na spletnih straneh Državnega zbora RS objavi gradivo za interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za zdravje s prikritimi podatki o dveh osebah, pri čemer ni bilo z ničemer utemeljeno, zakaj je omenjeni imeni treba prekriti, prav tako pa gre za posameznika, katerih imeni sta bili že ugotovljeni in objavljeni v medijih?

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je na predsednika Državnega zbora RS Milana Brgleza naslovil dopis, v katerem ga opozarja, da interpelacija o delu in odgovornosti ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc na spletnih straneh državnega zbora in v okolju Lotus Notes ni objavljena v celoti.

Manjkajo imena in priimki dveh oseb, ki sta povezani z dogodki v interpelaciji
Kot ugotavlja vodja poslank in poslancev SDS Jože Tanko je interpelacija, ki se jo vodi pod številko EPA  2113-VII, objavljena brez imen in priimkov dveh oseb, ki sta povezani z dogodki, opisanimi v interpelaciji. Kot razlog prekritja je naveden zaznamek – brez osebnih podatkov, pri čemer pa ni podana utemeljena obrazložitev o razlogih. V omenjeni interpelaciji so navedeni primeri določenih dejanj, z imeni in priimki dveh posameznikov, ki so bili ugotovljeni in objavljeni v medijih. Pri tem sta v gradivu, objavljenem na spletni strani Državnega zbora RS, namreč prekriti imeni Uroša Mazića  in Uroša Smiljića.

V dopisu vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko izpostavlja, da poslovnik Državnega zbora RS (PoDZ-1) v 9. poglavju opredeljuje javnost dela, v 100. členu določa, da se predlogi aktov in druga gradiva, ki jih obravnava državni zbor, v celoti ali v povzetku objavijo v glasilu državnega zbora. PoDZ-1 v 101. členu določa, da so seje državnega zbora in njegovih delovnih teles javne.

Ni razumnega in stvarnega razloga za anonimizacijo
V poslanski skupini SDS ocenjujejo, da je bila javnost o dejanjih in v ta dejanja vključenih posameznikih že obveščena iz različnih medijev, zato ni nobenega razumnega in stvarnega razloga za to, da se gradiva na spletnih straneh državnega zbora ne bi smelo objaviti v celoti. Vodja poslanske skupine SDS zato predsednika državnega zbora poziva, da skladno z določbami javnosti dela državnega zbora omogoči, da se interpelacija o delu in odgovornosti ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, EPA 2113-VII, objavi v celoti.

Celotno besedilo interpelacije o delu in odgovornosti ministrice za zdravje ter razloge za vložitev interpelacije najdete tukaj, dopis vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka pa tukaj.

C. Š.