fbpx

Skupna oddaja RTV in POP TV se je z izbiro gostov in vprašanj izkazala le kot politična agitacija, ki je le poglobila covidno krizo

Voditeljici Erika Žnidaršič in Maja Sodja (Foto: Printscreen)

V zadnjem tednu sta javna RTV Slovenija in POP TV v želji, da bi se oprali krivde na račun poročanja, ki je spodbujal kršenje proticovidnih ukrepov in s tem k zagonu epidemije, pompozno napovedovali oddajo Skupaj naprej proti covidu-19. Uradni razlog za sodelovanje naj bi bila želja, da se končno preseže delitve in se ljudem predstavi široko sliko s pomočjo strokovnjakov in brez politikov. A zanimivo brez gostov tipa Aleksander Čeferin in enostranskega vodenja pač ni šlo, zato ne čudi, da so se pojavile kritike v smislu, da je šlo za politično agitacijo in poglabljanja razdora v naciji. 

Čemu je do oddaje, ki naj bi bila informativna in izobraževalna, sploh prišlo, morda najboljše pričajo podatki o tem, koliko časa sta POP TV v 24ur in RTV SLO v TV Dnevnik od dneva uveljavitve PCT 15. 9. 2021 namenil podpori cepljenju ter na drugi strani podpori nasprotovanju cepljenja ter protestom. Več kot očitno namreč je, da gre v tem primeru za poskus blaženja slabe vesti. Analiza Urada vlade za komuniciranje (Ukom) je namreč pokazala, da so v prid ukrepom pričeli poročati šele v začetku novembra, ko je vrag že vzel šalo, prej pa je bila slika povsem obratna.

Do preobrata prišlo šele, ko so zadeve novembra postale alarmantne
Če si v priloženem grafu pogledamo obdobje od 15. do 30. septembra lahko vidimo, da je RTV Slovenija namenila 38 minut in POP TV približno 71 minut v prid protestom oziroma nasprotovanju cepljenja in covidnim ukrepom. V obdobju od 1. do 31. oktobra je RTV Slovenija namenila 54 min, POP TV pa skoraj 114 min v prid obnašanju, ki nikakor ni spodbujal spoštovanja ukrepov. Trend se je obrnil šele, ko se je zdravstveni sistem znašel v veliki stiski. V obdobju od 1. do 9. novembra lahko namreč vidimo, da se je tovrstno poročanje vidno zmanjšalo na eno minuto na RTV Slovenija in na slabih 13 minut na POP TV.

Vir: Ukom

Če si pogledamo bolj podroben graf poročanja po tednih, lahko vidimo, da sta tako RTV Slovenija kot tudi POP TV najbolj v prid protestom ali nasprotovanju cepljenja poročala v obdobju od 27. septembra do 3. oktobra. Ko govorimo o komunikaciji RTV Slovenija in POP TV v glavnih poročilih, je tako dobil svoj zvezdniški trenutek vsak, ki je miniral samozaščitna ravnanja proti covid-19 ali bil proti cepljenju. In kot se je videlo na protestih pogosto z aktivistično navdušenim poročanjem,” je v zvezi z analizo poudaril direktor Ukoma Uroš Urbanija. Premier Janez Janša pa je izpostavil, da so podatki neizprosni.

Vir: Ukom

V lanskem letu, ko bi se lahko rešilo veliko življenj, posluha ni bilo
Skupna oddaja, ki sta jo vodili Erika Žnidaršič in Maja Sodja, je sprožila val kritičnih odzivov na družabnih omrežjih, saj ljudje niso prepoznali, da naj bi bil namen poseči v razlike z namenom enotnega boja zoper epidemijo. To, kar gledamo, je groba zloraba moje ideje o skupni osveščevalni oddaji, ki bi ljudi povezala v boju proti Covid-19! Namesto tega pa politična agitacija in poglabljanje razdora v naciji. Tako žalostno in neodgovorno sploh za javno RTV Slovenija. Upal sem, da gre za varovanje življenj,” je kritično zatrdil zgodovinar in novinar na RTV Slovenija dr. Jože Možina, ki je razkril, da je bil ravno on tisti, ki je lani jeseni dal Gorščakovi in urednici Manici Ambrožič pisni predlog za veliko osveščevalno oddajo RTV Slovenija in POP TV. Kot je povedal tedaj interesa ni bilo. “Koliko življenj več bi lahko ohranili …,” je prepričan Možina. 

Urednik Siola Peter Jančič je glede nastopa ekonomista Mojmirja Mraka zatrdil, da je ta kot financ minister v senci ostro kritiziral vladno politiko, na drugi strani pa niso imeli odgovorov iz vlade, ker niso hoteli politikov. “Ker nočejo vsestranskosti, ker navijajo za eno stran. Levo. Povsem naravnost. Tudi voditeljici navijata z vprašanji. “Skupaj”,” je bil kritičen. Nekdanji minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak je zatrdil, da oddaja nedvomno ni bila nekaj kar je pričakoval. “Naredili ste koktail iz sokov češnje, maline, jagode in kačjega strupa, greznične gošče in se kaj. Kaj pa napredek k cilju…precepljenosti?”

Mojmir MrakAlenka ZupančičKsenija BenedettiMario FafangelAleksander Čeferin in Dan Podjed in dopisnik RTV Slovenija Janko Petrovec so bili gosti tokratne oddaje. Državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade zadolžena za zdravje Jelka Godec se je spotaknila ob same goste oddaje. Aja, zdaj je pa jasno koga mainstream mediji mislijo, ko pravijo, da bi morala vlada pri odločitvah o ukrepih za zajezitev covida-19 upoštevati stroko,” je namreč zapisala. Z Godčevo se očitno strinja tudi družbeno-politični komentator in nekdanji minister dr. Žiga Turk, ki je poudaril, da če bi res želeli prispevati k umirjanju epidemije, bi v bogato oglaševano oddajo povabili: zdravnika, direktorja bolnišnice, medicinsko sestro, svojca pokojnika, prebolevnika iz Soče, strokovnjaka iz medicinske fakultete, farmacevta, ministra za zdravje …

Mario Fafangel je edini “gledal naprej” in to je jasno povedal tudi voditeljicama. “Želel bi si, da je ta oddaja pogled naprej. Oziroma dva koraka nazaj najprej, da lahko naredimo tri korake naprej.“Pozabili smo: ali obvladujemo virus ali virus obvladuje nas in že dlje časa nas vozi naokoli. Zdaj smo prišli do končnega ekstrema, ko je zdravstveni sistem pred ali na kolapsu. Na tej poti smo se pa kot skupnost proti virusu, skupnemu sovražniku, razklali. Na več slojev, še najmanj zdravstvenem. Na eni strani imaš cepljene, ki gledajo sovražno na necepljene kot generatorje okužb, in na drugi strani necepljene, ki gledajo cepljene z istim sovraštvom. In s tem se ne bomo rešili. Reset ja, najmanj medicinski ali zdravstveni, pravzaprav družbeni. Če bi jaz lahko kakor koli naredil, pomagal. Če bi pomagalo, da po tej oddaji odstopim, odstopim. Takoj!”

 Aleksander Čeferin, “strokovnjak za covid”, je dejal, da se je z ljudmi treba pogovarjati in se nehati zmerjati, žaliti, kar je pri nas postal nacionalni šport, pravi da je ljudem treba dati upanje.  In prav ima vse to je vlada tudi počela.

Nepoznavanje zgodovine
Nekdanji poslanec, diplomirani obramboslovec in aktualni državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič je poudaril, da je šlo za politično oddajo proti vladi RS, ki predstavlja jasen dokaz vsem, ki po nastopu novega direktorja RTV Slovenija in odstopu odgovorne urednice informativnega programa govorijo o politizaciji s strani vladajoče koalicije, da je RTV Slovenija še vedno trdno v opozicijskih rokah. “Morda še bolj kot prej.” “Omg, a je Erika res primerjala covid postelje s tistimi v bolnišnici Franji?! Ali sem narobe slišala?,” je kritično izpostavila ena od gledalk oddaje, na kar je novinar Bojan Požar pripomnil naslednje: “Ker Erika ne bere niti Wikipedije, ampak črpa iz tračev na Facebooku.”

Izpostavili  smo le nekaj kritičnih komentarjev, ki so zgovorni sami po sebi in pričajo o tem, da oddaja niti slučajno ni bila to, kar se je napovedovalo. Spodbujanje protivladnih protestov v času epidemije, do neumnosti, ki so jih kvasili “kvazi” strokovnjaki, do intervjujev zakaj se ne cepit in podobno je zahtevalo davek. Nič čudnega tako ni, da imamo danes tako nizek odstotek cepljenih, tako visok delež obolelih v bolnišnicah in tako slabo epidemiološko sliko. Boj zoper epidemije zahteva vsakega izmed nas ne glede na politično prepričanje ali katerokoli drugo okoliščino. Bo to miselnost kdaj mogoče preseči ali je politični interes preveč pomemben?

Sara Kovač