fbpx

Sramotno in neprofesionalno: Erika Žnidaršič dala besedo obrambnemu ministru Toninu komaj po dobri uri oddaje Tarča, pa še takrat ga je prekinjala in priganjala

Voditeljica oddaje Tarča Erika Žnidaršič. (Foto: Posnetek zaslona/ Tarča na RTV Slovenija)

“Ali sem jaz ali moja mama karkoli posredoval za firmo Acron, samo to si želim slišati, pa bom tiho,” je v Tarči v režiji voditeljice Erike Žnidaršič vprašal Matej Tonin Ivana Galeta, ki mu je na njegovo vprašanje odgovoril z odgovorom “Ne.”. Na vodenje oddaje Erike Žnidaršič se je vsul plaz kritik, saj je bila oddaja bolj podobna inkvizicijskim procesom, v katerem so se znašli gospodarski minister Zdravko Počivalšek, obrambni minister Matej Tonin in sekretarka v kabinetu predsednika vlade Jelka Godec.

Obrambni minister Matej Tonin je pričakoval, da bo v oddaji Tarča enakovreden udeleženec, kjer bo lahko pojasnil svoj del zgodbe o nabavi nujne zaščitne opreme in posel podjetja Acron, kjer je zaposlena njegova mama. Stara prekaljena novinarka Erika Žnidaršič mu je besedo dala komaj v 1:04:57 in delala paniko iz tega, zakaj Ministrstvo za obrambo ni odgovorilo na njihovo vprašanje deset dni. “Enostavno se ne da nič, ničesar razložit, ker želite samo tisto, kar vi želite. Vsega konteksta pa se ne da razložit. Pa bom pristal na vašo igro,” se je odzval na manipulacije in vodenje Žnidaršičeve obrambni minister Tonin.

V kolikem času morajo uradni odgovoriti na novinarsko vprašanje, določa zakon, a Erika Žnidarščič je v imenu oddaje Tarče delovala, kot da gre za življenje in smrt. Matej Tonin je kljub vlogi obtoženca pariral inkvizicijski vlogi voditeljice.  Zato si lahko ob koncu članka preberete celotni dialog, ki je potekal med voditeljico Eriko Žnidaršič in obrambnim ministrom Matejem Toninom.

Tonin razložil, da so se znašli v nepredstavljivi situaciji, zaposleni na blagovnih rezervah pa so pregorevali v delu
Po težko priborjeni minutaži je Matej Tonin končno lahko razložil situacijo, kljub temu, da ga je Žnidaršičeva nekajkrat prekinila in hotela le potrditev svoje zgodbe. Tonin je najprej pokazal na tabelo, kakšno je bilo stanje z nujno medicinsko opremo dne 16. marca 2020 in kakšno je stanje 22. aprila 2020. Pokazal je tudi naslove spletnega portala MMC RTV Slovenija, o kakšnih problemih glede opreme so poročali v prvih dneh trenutne vlade.

Foto: posnetek zaslona

Prazna skladišča, nemočno zdravstveno osebje in pregorelo osebje na blagovnih rezerv so bili vzroki, da je vlada ustanovila medresorsko delovno skupino za nabavo nujne medicinske opreme, ki se je ukvarjala s pregledovanjem ponudb. Vodja je bil državni sekretar na obrambnem ministrstvu  Damijan Jaklin, v  njej pa je sodelovalo še veliko ljudi iz drugih ministrstev. Po besedah Tonina so dnevno pregledali več kot 80 ponudb, fizično jih več niso bili zmožni preučiti. Vse skupaj so se soočili s tisoči sporočil, ki so jih morali urediti med tiste, ki spadajo med resne in ne.

Erika Žnidaršič je nato ugotovila, da Tonina ne bo ujela v past, zato je poleg histeričnega delanja problema iz neodgovorjenega elektronskega sporočila ekipi Tarče prešla na vročo žemljico, da je podjetje Toninove mame Acron dobilo nerazumen dolg dobavni rok, ob tem pa še odlično zaslužilo.

Tonin ji je hitro odgovoril, da ne on in ne njegova mama nista vplivala na izbiro podjetja Acron. Ob tem je Tonin izzval še Ivana Galeta, ki je njegove besede potrdil. Kljub temu, da je Žnidaršičeva hotela vse na zelo hiter način zaključiti, ji to ni uspelo. Matej Tonin pa se je lahko počutil zadovoljnega in srečnega, da je bilo njegovo ime oprano pred celotno slovensko javnostjo.

Marjan Podobnik ni bil vabljen v živo, zato je sproti komentiral vso medijsko zaroto proti njemu
Marjan Podobnik je bil predstavljen v prejšnji Tarči med glavnimi osebami, ki so hoteli biti zaslužkarji z nabavo nujne medicinske opreme. Želel si je, da bi se lahko v živo soočil z Galetom, na kar pa uredništvo Tarče ni pristalo. Sam pa je tudi novinarki Nataši Markovič povedal, ko ga je klicala za izjavo, da ji ne zaupa in je pripravljen sodelovati samo v živo. Vendar so to bile le pobožne želje Marjana Podobnika, saj je imelo uredništvo Tarče ter informativnega programa RTV Slovenijo svojo računico.

V svojem odzivu na Tarčo je Podobnik povedal, da je bil polom scenarija sesuvanja vlade, ministrov, stranke SLS in drugih, ki so se v izrednih razmerah izpostavili in pomagali, da je Slovenija pravočasno prišla do zaščitne opreme in zaenkrat dobila boj s pandemijo.

Predsednik Slovenska ljudska stranka (SLS) Marjan Podobnik začenja javljanje v živo ob spremljanju oddaje Tarča, v katero ga niso hoteli povabiti. RTV SLO od prejšnje Tarče ni objavila nobenega njegovega odgovora na blatenje, ki ga je bil deležen. Komentiral bo posamezne izjave in predstavil konkretne dokaze za svoje trditve, pa tudi razloge, zaradi katerih, po njegovem mnenju, ni bil povabljen.

Gepostet von Slovenska ljudska stranka (SLS) am Donnerstag, 30. April 2020

 

“Namen je spodletel. Kar te ne ubije, te okrepi. Vlade niso uspeli dovolj ‘nastreljati’ in bo še trdnejša, Gale in druge RTV zvezde (Knafelj) so razkrinkane, Gale se z mano ne upa soočiti, RTV nadaljuje s prozornim pogromom nad mano brez možnosti obrambe, a njihov strah pred soočenjem pove vse. Vsekakor pa je današnja Tarča kronski dokaz, da je potrebno RTV naročnino čimprej ukiniti. Naj se preživijo na trgu, naj jih plačujejo tisti, ki jih hočejo gledati. Plačevanja tolikšne neobjektivnosti in pristranskosti ljudje upravičeno ne morejo razumet”, je še zapisal Marjan Podobnik.

Erika Žnidaršič doživela plaz kritik na račun vodenja oddaje na družabnih omrežjih
Pozoren gledalec pa ni mogel uiti, da je bila oddaja narejena na način, da bi vsi glavni akterji dobili čim manj časa, da bi odgovorili na očitke. Če so bili do gospodarskega ministra Zdravka Počivalška kolikor toliko korektni in ga spustili v troboj med Rihardom Knafljem in Ivanom Galetom, sta bila sekretarka v kabinetu predsednika vlade Jelka Godec in Matej Tonin bolj v vlogi statistov.

Oba pa sta dobila besedo šele takrat, ko je uredništvo Tarče na njiju uperilo svoj medijski napad in ju hotelo diskreditirati. A oba sta pametno ugotovila, da jima hočejo nastaviti past in sta vsak s svojim odgovorom demantirala navedbe avtorjev Tarče.

V miru lahko zagotovimo, da je v našem mediju NOVA24TV, ne glede na to kateri gost je prišel v oddajo, imel ta možnost povedati svoje mnenje. Naši televizijski kolegi Luka Svetina, Marjanca Scheicher, Aleksander Rant, Aleksandra Jug in Boris Tomašič ne počnejo nikoli takšnega cirkusa in diskreditiranja z gosti, kot si je privoščila Erika Žnidaršič. “Ne želim kritizirati dela kolegov z drugih televizij. Ampak, da cel mesec brez pravega argumenta mrcvariš ministrovo mamo, ministra nato povabiš v studio, mu prvič daš besedo 10 min pred koncem oddaje in ga 6x prekineš, ko skuša pojasniti svojo plat, je popolnoma neprofesionalno,” je zapisal naš novinarski kolega Luka Svetina na vodenje oddaje Tarče.

Nič manj ni bil kritičen notranji minister Aleš Hojs, ki je vzel v bran svojega ministrskega kolega Tonina. ” Po tednu obtoževanja matere ministra Mateja Tonina, mu javna RTV SLO in voditeljica Erika Žnidaršič, ko minister želi pojasniti njeno (ne)vlogo v poslih z maskami, zabrusi, da ne bomo zdaj o materi! Sramota javnega zavoda in novinarstva,” je bil kritičen Hojs.

Novinarka Mojca Vučko, ki je s strani dominantnih medijev doživela medijski umor, je bila v svojem odzivu kritična do ustvarjalce oddaje Tarča in vodenje voditeljice Erike Žnidaršič. “Nepojmljivo, kako je sinočnja Tarča poniž(ev)ala obrambnega ministra Mateja Tonina, za katerega pa teden nazaj ni štela minut pri pljuvanju po njem. Halo, Erika Žnidaršič, etika, sorazmernost, pravica do besede, korektnost,” zapiše Vučkova.

V nadaljevanju pa si lahko preberete celoten pogovor, ki je potekal med voditeljico Eriko Žnidaršič in obrambnim ministrom Matejem Toninom. Sodba je vaša, spoštovani bralci in bralke:

Matej Tonin dobi besedo ob 1:04:57. Pozdravi sodelujoče in pove, da bi samo na kratek uvod naredil.

Erika Žnidaršič: “Prosim, gospod Tonin, nimamo časa za uvode, a lahko odgovorite konkretno. Kje je bil ključ, kje ste to odpirali po kakšnem vrstnem redu. Mi že čakamo deset dni na odgovor.”

Matej Tonin: “To je tabela, ko smo prevzeli dolžnosti. To v rdečem je tisto, kar je bilo v skladiščih. To v zelenem je na dan 24.4., to, kar smo prevzeli, je bilo za slabe dva do tri dni. Danes se zdi izjemno enostavno, ležerno. Poglejte vaše prispevke iz MMC… Tudi v Podravju zmanjkuje zaščitne opreme, patronažne sestre, na terenu primanjkuje razkužil… Zadeva je bila hektična.”

Erika Žnidaršič : “Vemo, gospod Tonin. Smo poročali o tem in to vemo zelo dobro. Verjamem, da je bilo hektično, a še vedno mi niste odgovorili na vprašanje.”

Matej Tonin: “Vam bom odgovoril, če dovolite.”

Erika Žnidaršič: “Zanima me, ali ste odpirali po vrstnem redu, samo to me zanima. Ali ste odpirali po vrstnem redu ali po kakšnem drugem ključu.”

Matej Tonin: “Enostavno se ne da nič, ničesar razložit, ker želite samo tisto, kar vi želite. Vsega konteksta pa se ne da razložit. Pa bom pristal na vašo igro. Medresorska delovna skupina, za katero se govori, da je to ministrstvo za obrambo, je vlada ustanovila v pomoč blagovnim rezervam in ni notri samo ministrstvo za obrambo. Notri je več ministrstev.  Notri so sodelovali strokovnjaki iz  UKC, ki so pregledovali določene stvari.”

Erika Žnidaršič: “Vaš sekretar je vodil skupino?”

Matej Tonin: “Ja, sekretar je vodil to skupino. Govori se,  da je to vodilo ministrstvo za obrambo. To je bila široka vladna skupina. Ustanovljena je bila zaradi tega, ker so na blagovnih rezervah pregorevali. Oni so bili neprimerna institucija, oni so se ukvarjali s stvarmi na dolgi rok, sedaj pa so bili odgovorni za vse nabave zaščitne opreme. Vse bolnišnice, zdravstvene domove, koncetrirane na njih. In so ljudje tam pregorevali zdravstveno, psihično in fizično. Ker so se stvari tam lomile, je vlada ustanovila vladno skupino v pomoč blagovnih rezervah.”

Erika Žnidaršič : “Vlada je izbrala, da se bodo vsi ti posli peljali preko blagovnih rezerv.”

Matej Tonin: “Ja, je in vlada je takoj napako popravila, da je blagovnim rezervam ponudila pomoč. In vso to pomoč, vse te ponudbe je prevzela medresorska skupina. Vi govorite, da je to delala civilna zaščita oz MORS. Ne, vsaka ponudba je morala dobiti več kljukic.”

Erika Žnidaršič: “Vemo.”

Matej Tonin: “Civilna zaščita je morala potrditi, je zdravstveno osebje potrdilo varnostno pregledovati.  Kako se je ta stvar pregledovala?”

Erika Žnidaršič:  “To, to me zanima.”

Matej Tonin: “Gremo na bistveno…”

Erika Žnidaršič ga hoče znova prekiniti, a se ji obrambni minister ne pusti.

Matej Tonin: “V času prihoda in po resnosti ponudbe. Predstavljajte si, tukaj je bilo več kot 3000 elektronskih sporočil. Bila so elektronska sporočila, kjer je bilo dejansko napisano (pokaže sliko)…  Ponujamo vam take maske, po taki ceni. Rok dobave je za en teden, štirinajst dni in tako naprej. Bili pa so tudi maili, kjer je pisalo, imam prijatelja na Kitajskem, lahko vam uredi. Ta skupina je, bom tako rekel, manj resne in tiste, ki so imeli dolge dobavne roke, dala na stran.”

Erika Žnidaršič prekine Mateja Tonina.

Erika Žnidaršič: “Acron ima tudi zelo dolg rok nabave, mimogrede.”

Matej Tonin: “Ta skupina, ljudje božji, je pregledovala po 80 tovrstnih ponudb na dan. Predstavljajte si, koliko je to na uro. To je bilo treba pregledati vse certifikate, da so obvezni. Gospa Erika, ni bilo možno fizično več kot 80 ponudb na dan pregledati.”

Erika Žnidaršič: “Vse to je razumljivo.”

Matej Tonin: “Zdaj pa nas tukaj…  Celo oddajo sem bil tiho. (Erika Žnidaršič znova želi poseči, a ji ne uspe) Da vam dam celostno informacijo. Vsi ti zdaj, ki nas ovajajo in pišejo, da niso bili upoštevani in tako naprej. Vam povem, kaj bi se zgodilo. Če ta skupina ne bi delala po nekem vrstnem redu, bi bila obtožena, da je enega preferirala. Če bi enega izbrali, ne vem, kdaj neko sporočilo. A si predstavljate, kakšna bi to bila to obtožba. Verjemite mi, zakaj je v neki točki prenehala delat, se lahko vprašamo. Tukaj imam seznam kar nekaj podjetij, ki so dobile kljukico te vlade, pa blagovne rezerve niso z njimi pogodbe podpisali. Zakaj niso, oni vedo, ali niso imeli finančnih sredstev.  Zakaj ta skupina ne dela več naprej? Zato, ker se cene na trgu tako hitro spreminjajo, da mi ne moremo delati stvari na zalogo za dva, tri, štiri, pet mesecev. Ker cene dnevno nihajo, zato se je delalo izjemno racionalno. In še eno stvar moram poudariti, gospa Erika. Jaz sem govoril s temi ženskami in ljudmi, ki so to pregledovali. Žalostni so, jokajo, ker se jih vse meče v isti koš. Vsakdo, ki je garal šestnajst ur na dan, delal ob sobotah in nedeljah, vse te ljudi se meče v isti koš. In za vse te ljudi se pravi, da so kriminalci.”

Erika Žnidaršič: “Res, gospod Tonin, vse to drži, težko je bilo. To nič ne rečemo. Ni mi pa jasno, zakaj deset dni niste mogli odgovoriti na vprašanje, kako ste ponudbe odpirali. Mnogi podjetniki se sprašujejo, zakaj niste njihovih ponudb niso obravnavali, imeli so nižje cene. Preprosto vprašanje. Deset dni smo čakali na odgovor.”

Matej Tonin: “Jaz bom nemudoma še danes zvečer preveril, kaj se je dogajalo, da je odgovor potoval tako dolgo časa. Zagotovo, če ni bilo odgovorjeno v desetih dneh, je bilo nesprejemljivo. Dovolite pa, da preverim, zakaj se je to zgodilo.”

Erika Žnidaršič: “Prej ste rekli…”

Matej Tonin: “Se mi je zdelo nenavadno, da odgovora ni bilo, saj je medresorska skupina že pred tem, tam okrog velikonočnega časa po tistem, pripravila poročilo medresorske delovne skupine.”

Erika Žnidaršič: “Dobro,sedaj nimava več časa, vprašala bi za Acron.”

Matej Tonin: “V tistem poročilu je bilo zelo natančno napisano, kakršna je bila metodologija. Zato me čudi.”

Erika Žnidaršič: “Sprašujemo že deset dni.”

Matej Tonin: “Bom preveril.”

Erika Žnidaršič: “Acron. Rekli ste, da je bil ključ tudi ta, da so dobavni roki kratki. Acron ima zelo dolg dobavni rok. In pa, že smo videli v prejšnji oddaji, smo videli zelo visoko maržo. V eni pošiljki več kot 100 odstotkov po njihovih lastnih podatkih. Čigav posel je to bil?”

Matej Tonin: “Imate prav, za mene se to zdi nesprejemljivo. Jaz sem pisal gospodu Zakrajšku pismo, v katerem sem ga opozoril, da je bila čudna lokacija dobave in sem ga opozoril na to, da so dobavni roki neprimerno dolgi. Naj pa gospod Gale pove, če sem jaz karkoli s to firmo pritiskal, poklical kogar koli, komurkoli mail pošiljal. Jaz bi to rad, da se to enkrat razčisti. Moja mama ima strahovite zdravstvene težave. Njeno okrevanje se je bistveno poslabšalo.”

Erika Žnidaršič: “Ampak, bomo pustili bomo vašo mamo, gospod Tonin.”

Matej Tonin: “Zdaj jo bomo pustili, a po televiziji je bila v zadnjih tednih konstantno omenjena. Nič kriva in nič nedolžna. Jaz bi samo rad, da gospod Galeta samo eno stvar.”

Ivan Gale pove na kratko: “Ne.”

Matej Tonin: “Ali sem jaz ali moja mama karkoli posredoval za firmo Acron, samo to si želim slišati, pa bom tiho.”

Erika Žnidaršič: “Gospod Gale, odgovorite, potem pa …”

Ivan Gale: “Odgovor je ne.”

Ura na oddaji kaže 1:12:13.

Celotno oddajo si lahko ogledate TUKAJ.

Luka Perš