fbpx

Srbi so pravi reveži med politiki: Od Hrvatov imajo kar trikrat nižje plače, slovenski politiki pravi bogataši tako glede na Srbe, Bošnjake, Hrvate kot tudi Črnogorce

Foto: epa

Beogradu in srbskim političnim elitam je šlo očitno odlično le toliko časa, dokler se je v srbsko prestolnico stekal denar iz Slovenije, kot je bilo to v jugoslovanskih časih.

Hrvaški portal Express je objavil raziskavo o tem, kakšne so plače visokih državnih uradnikov v državah nekdanje Jugoslavije in ponosno ugotovil, da gre hrvaškim politikom kar trikrat bolje kot srbskim. Očitno je, da so si morali popihati na dušo, saj omenjeni portal omenja, da so plače hrvaških politikov res mnogo nižje v primerjavi s plačami drugih vodilnih funkcionarjev v Evropski uniji, a če jih primerjajo s tistimi, ki so bili nekoč del Jugoslavije, ugotavljajo, da sta Kolinda Grabar-Kitarović in premier Andrej Plenković odlično plačana.

Očitno je, da se Hrvatje držijo vodila “Misli pozitivno”, saj ugotavljajo, da predsednik Srbije Aleksandar Vučić prejema mesečno plačo v višini 1100 evrov, predsednica Kolinda pa kar 3000 evrov. Tudi Plenkoviću po njihovem ne gre slabo, saj zasluži 2600 evrov mesečno, kar je dva in polkrat več kot predsednica srbske vlade Ana Brnabić, ki prejema 872 evrov mesečne plače.

Plačilne liste politikov v BiH ne zaostajajo veliko za hrvaškimi, Dragan Čović tako vodi njihovo predsedstvo za približno 2500 evrov mesečno, Denis Zvizdić, predsedujoči Svetu ministrov Bosne in Hercegovine, pa prejema 2300 evrov mesečno. Podobni zneski so tudi v Črni Gori, kjer predsednik Filip Vujanović prejema okrog 2400 evrov mesečno, premier Milo Đukanović pa 2200 evrov. Med državami nekdanje Jugoslavije so sicer najvišje plače v Sloveniji, kjer predsednik Borut Pahor prejme okrog 3500 evrov mesečno, podobno kot premier Miro Cerar, piše omenjeni portal. V juliju je sicer med slovenskimi politiki največ dobil predsednik državnega zbora Milan Brglez – 3280 evrov neto oziroma 5849 evrov bruto, Cerar pa je junija dobil 5938 bruto.

Najmanj med vodilnimi politiki držav nekdanje Jugoslavije mesečno prejme srbska premierka Ana Brnabić. (foto: epa)

O primerjavi z ostalo Evropo in Rusijo pa raje molčijo …
Plače, ki so bolj podobne tistim v Srbiji, pa imajo politiki v Makedoniji in Romuniji, kjer imata predsednika države in vlad plačo od 1300 do 1400 evrov – torej so še vedno veliko bolje plačani kot njihovi srbski kolegi. Medtem pa se plače ne morejo niti kosati s plačo, recimo, Angele Merkel, ki prejme okrog 18.300 evrov mesečno, ali s plačo nizozemskega premierja Marka Rutteja, ki prejme okrog 13.000 evrov ali s plačo francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki mesečno prejme okrog 15.000 evrov. Medtem pa naj bi bil slabo plačan celo Vladimir Putin, ki se mu mesečno iz Kremlja na račun steče le 10 tisoč evrov. A to so uradne številke, saj je znano, da veliki večini omenjenih politikov “prilivov iz ozadja” na njihov račun ne manjka …

M. S.