fbpx

Srečanje zunanjih ministrov Slovenije in Italije

Foto: MFA

“Veseli me, da z italijanskim ministrom za zunanje zadeve Luigiem Di Maiom ponovno krepiva razvejano sodelovanje. Na današnjem, že petem srečanju v zadnjem letu, sva se strinjala, da mora Unija posvetiti pozornost nadaljevanju širitve na Zahodnem Balkanu in izzivom v Severni Afriki,” je na srečanju v Rimu 14. junija 2021 poudaril zunanji minister dr. Anže Logar.

Na 7. zasedanju Koordinacijskega odbora ministrov med Slovenijo in Italijo sta zunanja ministra Slovenije in Italije obravnavala dvostranska vprašanja ter aktualne evropske in mednarodne teme.

V bilateralnem delu je minister Anže Logar italijanskemu kolegu predstavil naše prioritete predsedovanja Svetu EU, ki se začne čez dobra dva tedna. Di Maio je poudaril, da Italija na slovensko predsedovanje Svetu EU gleda z velikim zaupanjem ter optimizmom in pri tem obljubil podporo Italije prednostnim nalogam slovenskega predsedovanja.

Glede sodelovanja med Slovenijo in Italijo je Logar izpostavil, da je bil v lanskem letu s strani predsednikov obeh držav storjen epohalen korak s skupno spravno slovesnostjo. “S tem sta postavila temeljni kamen zelo tesnega sodelovanja med obema državama. 6. junija lani je italijanski minister prvič prišel v Ljubljano. Od takrat, ko sem postal minister, sva se že petkrat srečala. To priča o tem, da se oba zavedava pomena dobrega skupnega sodelovanja.” 

Foto: MFA

Po besedah Logarja Italija predstavlja eno naših ključnih strateških partneric, tudi pri vprašanjih, ki so na dnevnem redu slovenskega predsedovanja Svetu EU. Vesel bom, če bo minister Luigi Di Maio na letošnjem Blejskem strateškem forumu delil pogled na sodelovanje severnojadranskih luk in strateško vizijo širitve EU na Zahodni Balkan,” je poudaril. Logar je izrazil željo, da bi v prihodnjih šestih mesecih prišlo do konkretnega napredka, predvsem z začetkom pogajanj z Albanijo in Severno Makedonijo. “Z veseljem prevzemamo predsedovanje Svetu EU. Če imaš poleg sebe takšnega partnerja, ki ti krije hrbet, to ni pretežka naloga za Slovenijo.”

Nina Žoher