Sredina – boljše izhodišče za kolaboracijo

Foto: Demokracija

Ni presenetljivo, da je napoved nove sredinske usmeritve stranke Nova Slovenija, ki jo je v začetku avgusta predstavil njen predsednik Matej Tonin, takoj odmevala v glasilih nedemokratične levice, z osrednjim intervjujem v tedniku Delo (in na spletu še z drugim).

Podobno so pred tem v istem glasilu takoj odmevale obtožbe prvaka opozicije iz intervjuja s prejšnjo predsednico Ljudmilo Novak. Očitno si nedemokratična stran veliko obeta od starega in novega vodstva NSi, predvsem še obtožbe SDS in njenega predsednika ter sploh odmikanje NSi od SDS ter s tem slabljenje demokratične opozicije. Kot si po drugi strani vodstvo NSi veliko obeta od nove usmeritve, začenši s promocijo v nekdanjih komunističnih javnih glasilih. Kaj si obeta?

Še včeraj se je za kolaboracijo s postkomunisti reklo, seveda kolikor mogoče pozitivno, “mostogradnja” (Janeza Podobnika za SLS), danes se spet kar najbolj pozitivno in še po orwellovsko in pitijsko reče “sredina”, nedvomno najprikladnejša za posege na levo politično stran. Eno pomladno stranko je zato že vrglo iz državnega zbora in se do danes ni pobrala, za drugo kaže, da se po podobni usodi in nedavni vrnitvi med parlamentarce ni ničesar naučila. Ne želimo ji nič slabega, a kaže, da jo bo nova usmerjenost spet veliko stala. Nasprotovanje sestrskim demokratičnim strankam in kolaboracija z nasledniki komunistov se vedno drago plača. Na volitvah in pri parlamentarni demokraciji.

Kaj lahko NSi sama stori kot krščanska stranka?
Dobronamerno bi jim svetovali, naj raje sami kaj storijo, kot da se pritožujejo nad drugimi, in to prav nad demokrati. Naj ne sprejemajo, kar jim polagajo v usta sovražniki demokracije, denimo tisto zlonamerno, da so v senci velikega brata. Naj se že vendar zavedo, da imajo prednost daleč največjega volilnega telesa v državi. Med natanko 1,703.712 volilnimi upravičenci (stanje ob zadnjih volitvah v državni zbor leta 2018) je 1,511.980 kristjanov (podatek Slovenske škofovske konference iz 21. decembra 2018 za leto 2017), kar je tako rekoč večina volivcev, kar dobrih 88 odstotkov kristjanov v volilnem telesu (ali nekaj manj, če odštejemo nepolnoletne).

In njihove možnosti pri volitvah? Ker moramo upoštevati volilno udeležbo, ki je bila leta 2018 nekaj čez polovico (52,01 %), in zbranih 7,13 odstotka glasov podpore (uradno je NSi podprlo 62.6282 volivcev), in če to prevedemo na kristjane, znese 12,78 odstotka glasov predvsem kristjanov (od 901.512 aktivnih volivcev preračunano 801.444 kristjanov). Tonin pojasnjuje, da so v njihovi stranki poleg kristjanov še pripadniki nekaterih drugih ver in ateisti, zato nismo daleč od resnice, če rečemo, da je stranko podprlo malo več kot desetina kristjanov. To je skromno, je borno. Predvojna krščanska stranka SLS je dosegla podporo 70 odstotkov, domala desetkrat več!

Današnjega volilnega telesa kristjanov ne želimo idealizirati, vendar se sprašujemo, kaj so v stranki storili, da bi stanje bistveno spremenili. Nagovoriti in animirati morajo vendar poldrugi milijon svojih volivcev. Predvsem naj se vprašajo, ali so verodostojni, so moralno za zgled, so vredni zaupanja. Če bi si zagotovili podporo samo ene tretjine kristjanov (33 %, kar pomeni dobrih 29 % vseh volivcev, in recimo še od SDS neverjetne zgolj teoretično prevzete glasove četrtine njenih volivcev ter k temu upoštevaje nepolnoletne kristjane, tj. 25 – 6 = 19 odstotkov), bi seštevek 29 % in 19 % znesel najmanj 48 poslancev za povsem zadostno večino v državnem zboru. Tudi če bi imeli podporo samo četrtine kristjanov, a brez odvzetih glasov SDS, bi dosegli parlamentarno večino (47 poslancev). Tako NSi ne bi bila niti “v senci” SDS! Zato naj že vendar pustijo Janeza Janšo in začnejo pri sebi in svojem poldrugem milijonu volivcev: Hic Rhodus, hic salta!

Sicer je najboljše, kar je stranka po zadnjih volitvah storila (nedavno s ponovno izjavo), da ni šla v koalicijo s sedanjim premierjem. Pravilno so ugotovili, da njihovih predlogov v koaliciji ne bodo upoštevali, ker se zapisanih obvez ne držijo. Tudi kar zadeva odločbo ustavnega sodišča o financiranju zasebnih šol, ni Tonin pri Šarcu prav ničesar dosegel. Sprašujemo se, kaj potem sploh iščejo na komunistični strani?

In še, kje je s kolaboracijo poštenost, kje demokracija, kje šele krščanstvo in kje krščanska morala slovenskih krščanskih demokratov, kje končno zdrava pamet. Je to še identiteta krščanske stranke?

O krščanstvu Nove Slovenije
Edvard Kocbek
je v svoji kolaboraciji vztrajal veliko let, veliko je zato po lastni krivdi pretrpel, dokler ni po načelnem spoznanju o komunizmu tega po tridesetih letih partizanstva, kot jih sam navaja, brezkompromisno obsodil: “Komunizem je resnično satansko maščevalna in infernalna sila.” Vendar krščanstva, s katerim je naivno želel oplemeniti komunizem, ni nikoli zatajil, kot ga taji ali vsaj skriva vodstvo NSi. O krščanstvu v javnosti namreč sploh ne govorijo, kot da jim je bolj ovira in nekako odveč. Še pred časom, ko so poudarjali svoj novi gospodarski program, krščanstva niso omenjali, kaj šele da bi ga poudarjali. Kot da niso krščanska stranka. Kaže, da se držijo komunistične zapovedi, da je vera zasebna stvar in z njo Katoliška cerkev, ta seveda že do onemoglosti “ločena od države”. Eni in druga morajo po komunistični ideološki zapovedi še naprej ostati na obrobju družbe. Ko gre za eminentna vprašanja kristjanov o splavu, istospolnih zvezah in s tem posvojitvah otrok, o poroki, kontracepciji (ta zadnja je za Tonina izrecno “polje zasebnosti”), jih kot stranka v javnosti kratko malo ni.

Za patra dr. Tadeja Strehovca je bilo nedavno vprašanje splava eminentno moralno vprašanje, pobijanje nerojenih otrok povsem nedopustno. Za to se je nepopustljivo boril in izpostavljal, bil napaden in obtožen ter na koncu oproščen. Za zgled pokončnosti krščanski NSi, ki je bila tudi tokrat povsem tiho. Strehovca ni niti podprla niti mu ni bila v pomoč. V javnosti je naredila vtis, da je do zločinske komunistične ideologije pobijanja nerojenih otrok indiferentna, brezčutna. Da ne bi morda prizadela koga, s katerim bi želela kolaborirati?

Tadej Strehovec (Foto: STA)

Velikansko področje morale je v slovenski skrajno nemoralni postkomunistični družbi in politiki, katere osnova je korupcija in s tem obstoj korupcijskih in mafijskih omrežij, v končni posledici vseobsežno zatiranje in ropanje slovenskega naroda. O tem krščanski demokrati v javnosti povsem molčijo (izvzamemo lahko nekatere njihove poslance v državnem zboru, kjer se odzivajo kot prizadeti demokrati).

O nevtralnosti “sredinske” NSi
Je po vsem tem nova sredinska stranka nevtralna, kot se prikazuje v javnosti, ker propomladanska očitno ni? Janez Janša se je na Twitterju odzval s šestimi trditvami, ki to zanikajo in nedvoumno govorijo o prokomunistični usmerjenosti; dobro jih pomnimo kot nedopustne za demokracijo, o tem govori tudi naša dosedanja obravnava. Je nadalje nevtralno glasovati za povišanje pokojnine prvemu komunistu, ki je že dolgo največje zlo Slovenije, in hkrati imeti za potrebno nedvomnega političnega zapornika Janeza Janšo, edinega upa za normalizacijo Slovenije, izrecno obtožiti kot politika v zaporu? Sporočilo Tonina je v obeh primerih nedvoumno: mi smo vaši in smo pripravljeni na kolaboracijo. Prejšnja predsednica stranke se je izkazala z uspelo podporo režimski omejitvi dostopa do arhivov. Prav ona je predlagala Cerarjevi vladi končno “humano” dejanje pokopa žrtev komunistične revolucije, da gre za komuniste zadeva končno že ad acta, in se z njo hkrati namerno zamolči poglavitno, komunistične zločine in genocid nad slovenskim narodom zamolčijo njihovi morilci.

Ustanovitelj NSi dr. Andrej Bajuk se obrača v grobu. (Foto: STA)

Vodstvo NSi do nedemokratičnih strank kontinuitete ne kaže sovraštva, kaže ga do demokratične pomladne SDS in njenega vodje. Tako se pridružuje komunistični anatemi vodje opozicije kot največjega notranjega sovražnika s podvojenim učinkom, ker ga obsojajo, vsaj navidezno, iz istega tabora, “njegovi”. In to s sovraštvom kar iz krščanske stranke z etiko krščanske ljubezni do sočloveka. Sta tudi to nevtralna krščanska sredina in morala ali vnaprejšnja predaja s pristajanjem na sovraštvo in privolitev v kolaboracijo? Ustanovitelj NSi dr. Andrej Bajuk se obrača v grobu.

“Preteklost je treba pustiti za seboj”
A to še ni vse. Za demokracijo ključna je nedavna izjava predsednika Tonina, da ne sprejemajo “slovenskega umeščanja”, ker da to temelji na odnosu do preteklosti in do osamosvojitve. “Preteklost je treba pustiti za seboj,” trdi Tonin, ki je prepričan, da so zadnje volitve že deloma pokazale, da je čedalje manj pomembno, kdo je kaj počel leta 1945 (intervju novinarke Barbare Eržen z Matejem Toninom “NSi bo odslej ‘sredinska stranka'”, spletni portal Dela 5. 8. 2019, https://www.delo.si/novice/slovenija/nsi-bo-odslej-sredinska-stranka-214004.html). Ko predsednik tako odkrito pomaga komunističnim morilcem, mu povejmo, da se s svojo trditvijo zelo moti. Prav tako je povsem nepomembno, kaj so ali niso o tem pokazale zadnje volitve. Soočanje z resnico krvave revolucije in komunistične okupacije Slovenije je osrednja tema slovenskega žitja in bitja in bo vedno bolj aktualna in silovita. Dokler se ne razreši.

Spomnimo nadalje neprepričljivega predsednika NSi, da “kdo je kaj počel leta 1945” zanima vse slovenske demokrate, še posebno organizirane v SDS (tudi zato njihov sovražni odnos do največje opozicijske stranke), v različnih demokratičnih društvih, kot so Nova slovenska zaveza in druga, ter njihovih občilih, kot so Zaveza, Demokracija, Družina, Nova24TV s spletnim portalom, Radio Ognjišče itd. In ne pozabimo na že omenjeni “pietetni” pokop žrtev komunistične revolucije, ko se je s komunističnim inženiringom odstranilo bistveno, zločin in zločinci. Janez Janša še opozarja, kar ni naključno, da so za ta izdajalski načrt predlagatelji morišča nenaključno preimenovali v grobišča.

Vrečo držijo komunističnim klavcem. In deset božjih zapovedi?
Ne pozabimo pri tem na moralne implikacije, ključne za demokracijo. Kdor ni proti zločinom in genocidu slovenskega partijskega vodstva, kdor pristaja na zločine genocidnih razsežnosti v največjem evropskem morišču (dr. Aleksander BajtBermanov dosje, Ljubljana 1999, navaja za Slovenijo 300 tisoč mrtvih), postane del te morije. Ponovimo Voltairove besede: “Kdor oprošča zločin, postane soudeleženec.” Ali slovenski pregovor: Tat je tisti, ki krade, in tisti, ki mu drži vrečo. V “sredinski” NSi so se odločili, da bodo komunističnim klavcem držali vrečo. In s tem tudi tiho priznavali komunistično revolucijo in njene zločine. Ni pomembno, kdo je kaj počel leta 1945, kajne?

Naj jih ob tem končno še spomnimo, kar bi kot kristjani morali vedeti in upoštevati, kaj namreč pravi deset božjih zapovedi. Peta zapoved: Ne ubijaj! Sedma, osma in deseta zapoved: Ne kradi! Ne pričaj po krivem! Ne želi svojega bližnjega blaga! To vse je počel komunizem, že pred vojno identificiran kot brezbožni komunizem. S tem so v stranki zanikali svoje krščanstvo, najpomembnejše krščanske vrednote in sploh poštenje. Postali so neverodostojni. Zato sklep: to ni “sredina”, je skrajna nedemokratična levica. To ni stranka moralne avtoritete, kot predvojna SLS, je njeno nasprotje.

Očitno imajo s povedanim nekakšno ideološko izhodišče za kolaboracijo. In izhodišče za uničenje stranke. K temu dodajmo še drugi del prej navedene predsednikove izjave, iz katere povzemamo, da tudi osamosvojitev leta 1991 zanje ni vrednota. Tako so se še tu docela uglasili s postkomunisti. Po vsem tem lahko rečemo le še: Bog jim pomagaj!

Dr. Ivan Klemenčič

 • Poštenjakar

  Zdaj se bo preimenovala v Lsi, leva Slovenija

  • pytm

   Ali imajo desnico v gipsu ?

 • Mademoiselle

  ‘Preteklost je treba pustiti za sabo’…Tonin, preteklosti ne moreš pustiti za sabo, če se za povojne poboje in druge zločine v tem imenu nikoli ni odgovarjalo. Ok, Teharje, Kočevski rog,… izbrišimo iz spomina…Bom za prvi november rekla starim gospem, ki rože nosijo v gozdove ‘Hej, pozabite na brate, strice, očete, sestre, ljubezen do njih nič ne šteje.’ …
  Vsi v kino na Menino!
  #Kakšnebuče.

  • von Rhein

   Gnile buče.

  • macon

   Preteklost je že puščena zadaj naslednji trenutek, ko se je zgodila. Potrebno pa je njeno ovrednotenje in brez obravnavanja zločina kot zločina je prihodnost samo zakrčena, režimska- lažniva in represivna, v kateri bo družba gnila in stagnirala, če ne kar odkrito propadala.

   Resnica, ki ni bila izrečena, vedno tuli in kriči, posebej, če jo je prekrila tako kolosalna laž kot je naša komunistična in postkomunistična..

 • Amerikanc

  Toninček pobalinček bi se za kakšen procentek glasov prodal tudi hudiču, vendar na dolgi rok bo kvečjemu kakšnega izgubil. Šarko ga vrti okoli prsta, enako kot ga je v Kamniku, a tega ne opazi oz. se dela neumnega. Ne zaveda se, da ga je Moravčanka izkoristila za kanon futr, saj si je ona izborila zadnjo lepo službico za izboljšanje gmotnega položaja v penziji, sam pa bo še dolgo štrudlal poslanske klopi, če ne bo prej ko slej pristal na občinskih – svetniških – pri taki pameti.

 • VERRZIFIKATOR

  Tadej Monin

  SREDINA IN SREDINEC

  Trdna v nogometu so pravila,
  dve tribuni, leva in pa desna,
  igra kajpak biti mora resna,
  rezultat edina so merila.

  Toni ni novinec v nogometu,
  nekaj časa že za žogo teka,
  pravzaprav se v glavnem opoteka,
  je precej negoden v športnem svetu.

  Ker uspehov manjka na igrišču,
  igre smer mu kaže spremeniti,
  da bi mogel kakšen gol zabiti,
  novemu sledil bo pač stališču.

  »Na sredini, tam je naša zmaga,
  tam nas prepoznajo navijači,
  tam najbolje se vedri, oblači,
  tam ekipa zlepa ne omaga.«

  Brcal Toni rad bi po sredini,
  kajti tam kar najbolj bo opažen,
  dober vtis se zdi predvsem mu važen,
  za ekipo v tem izhod edini.

  Iz sredine v desni gol bi meril,
  avtogoli nič ga ne skrbijo,
  Toni novo je podal vizijo
  in jo kot sredinsko uokviril.

  Toni v nogometu ni novinec,
  toda bolj ko po sredini dirja,
  več od njega navijaštvo terja,
  slednjič dvignjen kaže mu sredinec.

 • von Rhein

  Tonin ima sedaj ,ko je aktualna afera o metresi serapetinčka,idealno možnost,da pokaže svojo politično vrednost.

 • JANEZ GUS

  Pokvarjenci,konec je sprenevedanja.Pridite na pokošeno.Dvema gospodarjema se ne da služit piše v sv.pismu.Sram me je,da sem bil v vaši stranki,no z odhodom Bajuka .sem videl,da tu n več mesta zame.i

 • macon

  Sredina: ne tič ne miš, zavzemati se za nič, delati čim manj in seveda biti čim bolj pri sistemskem koritu. Korito nadzirajo komunajzarji, udbomafijaši in neosocialisti, ki si pravijo demokratični, torej je potrebno kruliti v njihov rog.

  Pa seveda čimbolj po slovenceljsko nekonfliktno, potuhnjeno, mevžasto s pogledom v tla za zahrbtne laži.

 • sloustava

  FDVjev Tonin ni in ne bo nikoli sposoben biti posten, krscanski in “desni”. Je pac FDVjevec, pokvarjenec. NSIjevcem pa tole soorocilo: v svojih vrstah imate vse vrste bednikov, celo is take z dr. titulami, pa pragmatike, pa deklarirane krscanarje, ste pa slabsi od najslabsega komunista Kucana. On vsaj pove, da ne mara Slovenije, samostojne Slovenije, vi pa jo nacrtno preobracate v nesamostojno. Mars, banda. Skoda mi je edino g. Horvata, pa ge. Dimiceve, pa ge. Kucler Dolinarjeve. Ostalo je olos!

 • sloustava

  Tebi Tonin, pa tole: narod, ki ne pozna svoje zgodovine, je pohabljen narod. Ti s tvojo mentaliteto si ravno to, pohabljen. Zgodovino je treba priznati, poznati in jo sele nato pozabiti. Butl!

 • Jožefa Benko

  tonin vzemi obljubljenih 3o zlatnikov in si kupi vrv ter naredi kot Juda Iškariot, če si mož

  • macon

   Srebrnikov. Zlato je 50x dražje od srebra. :)

   Z zlatniki bi si Juda kupil luksuzno garsonjero ob morju in užival v razgledu. :)

 • Franc Šink

  Z smrtjo DR. Bajuka je umrla tudi Slovenska Krščanska politika. Pojavili so se neki luzerji in luzerke.

 • karpelec

  Lošem k…u i dlaka smeta. In nasmeh je bolj sredinski.

 • piko8

  Ta stranka je s podporo milanu kurrçanu in podpori zaprtja udboskih arhivov izgubila vso kredibilnost!!!

 • antimur

  Dokler se bo NSi enačila s Toninom in Novačko, bo ta stranka ogabni kučanistični privesek. Dokler niso imeli kongresov in volili predsednike stranke, pred leti Novačko, zdaj Tonina, sem mislim, da so delegati normalni krščanski demokrati, toda ko sem videl, da so oba ta navzgražna izdajalca izvolili z večino, sem popolnoma spoznal to Kučanovo greznico.

 • Antonius

  NSi-kd ali SD-kd, v čem je razlika, ker tako prva kot druga stranka delujeta po željah razorožitelja Kučana.
  Toninovi bleferji z dodatkom *kd* k imenu njihove stranke očitno nočejo vedeti, da krščanskost ni nekaj sredinskega, ampak žlahtna konservativnost na desnem polu spektra političnega udejanjanja.
  Kdor bo na naslednjih volitvah volil Toninove bo Butalec, ki sejal sol.

 • mginko

  ” Kaj lahko NSi sama stori kot krščanska stranka? ” NIČ, dokler bodo v NSi kukavičja jajca in patronat iz udobomafijskega zakonodajalskega centra. Naredijo lahko verni volivci, da zaprejo vrata hrama demokracije podložnikom udbomafije, ki s svojim “vzgojenim” podmladkom pokopava ukradeno Slovenijo.
  Tudi če ta podmladek roma na Brezje za blef naroda, ne dela za narod ampak za – uganite in si mislite.
  In verni – pojdite na prihodnje volitve, ne obstanite doma in to pospravite, kot se demokratično spodobi.

 • Olga101

  Na tweeterju uporabnik freewiseguy (@freewiseguy) izvrstno povzema:

  Šarec, Cerar in Židan so administratorji skupine ‘Za pajdaški kapitalizem’, Mesec pa ‘Za pajdaški socializem’, a razlike so zanemarljive, ker oboji stavijo na isto molzno kravo. Tonin pa na njej išče peti sesek.

 • Od tega, kar je mislil leta 2000 ustanovitelj Nove Slovenije – krščanske ljudske stranke
  dr. Andrej Bajuk ni ostalo več niti AB
  Spomnim se, kako smo takrat pred volitvami molili:

  ZA SREČNO DOMOVINO

  MOLI, DELAJ IN BLAGOSLAVLJAJ !
  PRIDI SVETI DUH, PRENOVI IN VODI SLOVENSKI NAROD !

  Troedini Bog, večna Modrost, Ti vse čudovito urejaš in vodiš.
  Usliši nas, ko Te prosimo za našo domovino!
  Naj jo odgovorno vodijo ljudje, ki bodo za skupno blaginjo pošteno in nesebično skrbeli.
  Naj jo vedno in povsod dostojno predstavljajo ter se
  posebno zavzemajo za vse, ki so v kakršnikoli stiski.
  Nam pa daj, da bomo odgovorno volili po svoji vesti tiste za katere upamo,
  da bodo s svojim političnim delovanjem, pospeševali življenje ter duhovni
  in gmotni napredek naše države in tako pomagali graditi Božje kraljestvo
  na zemlji, ki je kraljestvo pravičnosti, miru in ljubezni.
  Amen.
  Oče naš …, Zdrava Marija…, Slava Očetu …
  Marija, Kraljica Slovencev, prosi za nas !
  Blaženi škof Slomšek, prosi za svoj narod !
  Slovenski svetniški kandidatje, prosite za nas !

  Kristjani in zavedni Slovenci volimo prave kristjane, ki ne bodo prezirali
  Ustavnega sodišča in tudi ne prelamljali dane besede !
  Delali bodo za pravičnejšo družbo.

  Zato bomo volili stranko dr. Andreja Bajuka:
  NOVA SLOVENIJA – krščanska ljudska stranka

  Njegov slogan pa je bil BESEDA VELJA !

  Takole pa so takrat njegovi sovražniki “opremili” njegovo sliko na plakatih
  http://shrani.si/f/1b/M7/3hO6AOKr/bajukdisplay.jpg

  Kam nas je to pripeljalo pa okusimo na svoji koži vsak dan in to vedno bolj.

 • Lustrator

  Odlična konstruktivna kritika in močno upam, da bo prišla do pravih naslovnikov; bodisi NSI-jevih volivcev, njenega članstva ali pa samega vodstva. Pot v katero korakajo je izjemno škodljiva tako za stranko samo, kakor celotno Slovenijo.

  Nsi-jevi volivci (vodstu skorajda ni več pomoči, ker so v igri dobro plačane službice in ostale drobtinice s partijske mize) se morajo zavedati, da nihče iz SDS-a nima odpora do njih kot “konkurence”, saj bo potrebno najprej v skupnem boju z oblasti odstaviti jekleno vsidrane komuniste, uvesti reforme in pravne ukrepe po katerih bo komunistična vrnitev v parlament nemogoča (nenarejena domača naloga od 91), šele potem nastopi čas zdrave tekmovalnosti. In to pišem (vem da se ponavljam) kot nekoč ponosen podpornik Nsija in še danes zaprisežen krščanski demokrat, ki je že pred leti prišel do bridkega spoznanja, da je v Sloveniji daleč največji borec tako za krščanstvo kakor katoliško občestvo (Cerkev) SDS in ne Nsi, ki celo v imenu nagnusno zlorablja ime in tradicijo “krščanskih demokratov” v dejanjih in prijateljevanju z ideologijo, ki je izrazito protikrčanska ter protidemokratična.

 • xtc

  NSI= stranka v izginjanju.