fbpx

Sredinec proti hramu demokracije in medije nazaj v “naše” roke

Foto: SD

Na spletu se je pojavila še ena izmed pravljic o koncu svobode medijev v Sloveniji. Tokrat Socialni demokrati zahtevajo, da se “mediji vrnejo novinarjem.” Vendar se za to parabolo skriva le namen, da bi se povečali finančni dohodki medijskim hišam, ki o slovenski levici poročajo pozitivno. Medij Domovina je pred časom razkril prejemke iz proračuna v letu 2020. Tako je tednik Mladina prejel skoraj 228 tisoč evrov, Dnevnik več kot 550 tisoč evrov, Večer 330 tisoč evrov, Odlazkov medijski imperij milijon evrov in največja časopisna hiša Delo več kot 1,6 milijona evrov davkoplačevalskega denarja. Preden boste v slovenskih osrednjih medijih slišali o “koncu medijske svobode” in “političnih napadih” na novinarje, se vprašajte, kdo vam laže?

Slovenska leva opozicija združena v projekt KUL je bila zelo pridna z vlaganjem interpelacij v preteklih dneh. Vložili so jo proti ministru za delo, socialne zadeve, družino in enake možnosti Janezu Ciglerju Kralju, ministrici za šolstvo, izobraževanje in šport dr. Simoni Kustec in sedaj še proti ministru za kulturo dr. Vasku Simonitiju. Kulturni minister je napadan s strani opozicijske KUL od prvega dne mandata v sedanji vladi. Po mnenju ponosnih naslednikov Komunistične partije Slovenije je trenutni kulturni minister soodgovoren za napade na svobodo in neodvisnost novinarskega dela ter za poskuse omejevanja neodvisnosti in pogojev za delo javnega servisa RTV in STA, so zapisali v stranki SD, ki ji predseduje nekdanja dolgoletna bruseljska dopisnica RTV Tanja Fajon.

Proti kulturnemu ministru so sprožili ves arzenal, ki ga premorejo, saj je dregnil v napajališča leve privilegirane elite. Te “elite”, ki se je udeleževala kolesarskih protivladnih protestov in je ministra ves čas ustrahovala z napisi in celo grožnjami s smrtjo pred poslopjem ministrstva za kulturo.

Mladi forum pokazal sredinec hramu slovenske demokracije
Politični performans so si privošči v podmladku Socialnih demokratov, Mlademu forumu. V znak nestrinjanja z vladajočo politiko pred kopico novinarjev dominantnih slovenskih medijev zrecitirali pravljico o koncu demokracije v Sloveniji. Tako so pred vhodom Državnega zbora postavili kip Sporočilo Slovenije.  Z iztegnjenim sredincem bi naj kip predstavljal mlado državo, “znano po svoji lepoti, a slečeno do golega zaradi ravnanj oblasti,” sporočajo mladci iz SD.

Image

Za provokativno akcijo smo za komentar zaprosili političnega analitika ter komunikatorja Edvarda Kadiča. Strokovnjak se strinja, da je izražanje svobodnih mnenj eden od temeljev demokracije, “Državni zbor pa velja za njen dom. Performans postavitve omejenega kipa pred Državnim zborom vidim kot sporočilo neke politične skupine, da se ne strinja z dogajanjem v DZ.” Dejanje Mladega Foruma pa tudi izkazuje kot razumevanje demokracije v smislu “če ne mislite po naše, ste proti nam.”

Posebno kampanjo pa je zagnala stranka Socialnih demokratov. Puhlice o kulturi so še enkrat uporabili za prepričanje prepričanih. Tako zahtevajo, da se medije vrnejo novinarjem, galerije umetnosti, prireditve organizatorjem in ustvarjalnost ljudem. Zaradi vpadljivih sporočil nas je zanimalo, kaj poreče na ta del kampanje Edvard Kadič.

Heroj, baraba in žrtev
Strokovnjak za komuniciranje predstavlja najnovejšo akcijo SD kot model treh prvin, v kateri se znajdejo heroj, baraba in žrtev. Zato v tem kontekstu je vlada “implicitno naslikana kot baraba (nekaj je ukradla), ljudstvo kot žrtev (nekaj mu je bilo ukradeno) in SD kot heroj.” Predsednica stranke SD Tanja Fajon želi vzpostaviti stik, da v “imenu naroda” nagovarja sedanjo vlado in morajo vsi nezadovoljneži s sedanjo vlado se strinjati z njihovo držo. Kadič še ocenjuje, da so v politični komunikaciji uporaba takšnih modelov precej pogosta. Takšne akcije imajo tudi omejen doseg, saj se ljudje večinoma odločajo čustveno, “vseeno pa tudi razmišljamo o političnih spletkah in ozadjih, ki praviloma niso takšna, kot se zdijo na prvi pogled.”

Akcija SD je bila načrtovana do zadnje podrobnosti. Kot vidite na slikah Mladega foruma, so ob postavitvi kipa se trlo novinarjev in tehničnih ekip, da bodo lahko v večernih informativnih oddajah predvajali, kako nam vlada zlobna oblast. Ali je temu res tako? V nadaljevanju članka vam bomo predstavili primer gesla “vrnimo medije novinarjem.”

 

Politična akcija SD za kulturo. (Foto: Twitter)

Medijski kartel v službi KUL koalicije v letu 2020 prejel skoraj tri milijone evrov, ostalih 1000 medijev skoraj nič!
Ta trenutek se v Sloveniji dogaja neverjeten precedens. Leva politična opcija in z njo povezan medijski aparat kriči, da se je medijska svoboda skrčila. Svoje stokanje in javkanje so načenjali v mnogih “uglednih” mednarodnih medijskih hišah in organizacijah, a se je izkazalo, da so prste vmes imeli vplivni člani društva Novinarjev Slovenije, predstavniki Mirovnega inštituta ter profesorji iz Fakultete za družbene vlade, ki ideološko sovražijo politiko sedanje vlade.

Socialni demokrati so na spletu objavili fotografijo z napisom “Vrnimo medije novinarjem”! Časi samoupravnega socializma so že zdavnaj minili. Mogoče so pri SD pozabili, da so bili vsi novinarji v časopisnih hišah Delo, Dnevnik in Večer nekoč lastniki podjetja. Sami so upravljali s svojim premoženjem. V stranki SD bi lahko vprašali novinarje iz vrst Dela, Dnevnika in Večera, zakaj so prodali svoje premoženje v obliki delnic. V mediju Podčrto so predstavili, kako so nekdanji zaposleni v Delu prodali svoje delnice in s tem izgubili vpliv na poročanje časopisa. Glede na to, da preko luže spremljamo napeto borzno igro na Wallstreetu v primeru delnice Gamestop, lahko zaposleni v levih medijskih trobilih sami poskušajo od svojega lastnika Stojana Petriča in drugih ( Odlazek, Hakl, Petan itd.) odkupiti lastniški delež in ponovno sodelovati v lastništvu podjetja.

Vse to so le floskule, kjer večinski levi mediji želijo le davkoplačevalska sredstva v njihove žepe. V sedanjem mandatu so na kulturnem ministrstvu pripravili nov predlog medijske zakonodaje. V njej je bilo zapisano, da bi bi pet odstotkov pobranih sredstev od naročnine za RTV Slovenija šlo v t.i. sklad za pluralizacijo medijev. V Sloveniji deluje več kot 1000 medijev, a večino sredstev na področju medijskega prostora dobijo Delo, Dnevnik, Mladina, Večer, medijski imperij Martina Odlazka in seveda RTV Slovenija. Podatke, koliko so nekateri mediji blizu koalicije KUL dobili v letu 2020, dobite na začetku članka. Po naših izračunih so skupno prejeli skoraj tri milijone evrov davkoplačevalskega denarja!

Naslovnica, ki razkriva financiranje osrednjih medijev. (Foto: Posnetek zaslona- Domovina)

Ne smemo tudi pozabiti, da se je (še vedno) generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc zapletal v diametralna nasprotja. Po eni strani je opozarjal, da je mesečni prispevek za RTV premajhen in potrebuje povišanje prispevka. V intervjuju na naši televiziji je mirno povedal, da je s programom RTV Slovenija zadovoljnih 80% odstotkov uporabnikov. Po njegovem mnenju ni problema, če dvajset odstotkov slovenskih državljanov enostavno preneha s prisiljenim plačevanjem mesečne naročnine. Zato ne gre za nič drugega kot za t.i. “modus operandi” večletnega financiranja določenih medijev v Sloveniji. Na koncu se vprašajte, zakaj predstavlja razdelitev petih odstotkov sredstev RTV Slovenija vsem medijem v Sloveniji problem, in zakaj se kriči o koncu medijske svobode v Sloveniji.

Odlično analizo o prejemkih davkoplačevalskega denarja s strani slovenskih medijev v letu 2020 si lahko preberete TUKAJ.

Luka Perš