fbpx

Razkrivamo: Sta Erjavec in Židan pri Šarcu zaščitena, ker sta mu še kot Serpentinšku plačevala “na roke”?

Foto: Demokracija

Ministra Dejan Židan in Karl Erjavec bi se v normalnih demokratičnih državah že zdavnaj znašla v hudih težavah in v nemilosti pri premierju. Židan zaradi suma porabe denarja iz akcije Naša super hrana za volilne namene, Erjavec zaradi zlorabe obveščevalne službe.

Vprašanje, ki se povsem logično postavlja, je: s čim držita v šahu predsednika vlade Marjana Šarca? Naš vir trdi, da vesta, kako so Šarcu, ko je bil še komedijant, plačevali nastope “na roko”.

DeSUS in SD naj bi bila Šarcu nastop “plačala na roke”
Marjan Šarec je zelo na hitro obračunal z nekaterimi sodelavci ali politiki v lastni stranki. Tako se je moral Peter Vilfan, državni sekretar stranke DeSUS v kabinetu premierja Marjana Šarca, na hitro posloviti zaradi domnevnega izogibanja plačevanju davkov, afera sendvič je odnesla Darija Krajčiča z mesta poslanca državnega zbora. A pri Židanu in Erjavcu, ki bi ju morala doleteti vsaj resna preiskava (no, Erjavca bo najbrž doletela interpelacija), se Šarec ne odzove.

Naš vir trdi, da zato, ker je od njiju oziroma stranke Šarec kot nastopajoči komedijant pred več leti dobil plačilo “na roke” in se tako izognil plačilu davka. Šarec je sicer že (tudi za Nova24TV) zanikal, da bi kaj takega počel, a “sporni” naj bi bili dve plačili. Prvo za nastop ob 50. rojstnem dnevu Karla Erjavca junija 2010. Šarca so takrat najeli pri stranki DeSUS. Posrednik je bil takratni generalni sekretar DeSUS Ljubo Jasnič, ki se je zgrozil, ko je slišal, da želi Šarec za nastop 800 evrov. Za kakšno ceno so se kasneje dogovorili, ni znano, Šarec je trdil, da se je za nastop dogovoril njegov zastopnik.

Druga zadeva je Šarčev nastop za SD. Tam naj bi zadeve urejal Dušan Kumer, pravijo naši viri in dodajajo, da naj bi bilo plačilo izvedeno zelo po domače.

Nezakonita razrešitev brigadirja Mihe Škerbinca
O tem, kako je Dejan Židan kot minister za kmetijstvo zlorabil davkoplačevalska sredstva iz kampanje Naša super hrana za posredno financiranje predvolilne kampanje SD, smo v prejšnjih številkah revije Demokracije že obširno pisali. Zato se na tem mestu osredotočimo na ministra za obrambo in predsednika DeSUS Karla Erjavca. Spomnimo. Minister za obrambo Erjavec je “na predlog” načelnice Generalštaba Slovenske vojske generalmajorke Alenke Ermenc v začetku aprila razrešil poveljnika poveljstva sil SV brigadirja Miho Škerbinca. Razlog za to je bil domnevni incident, ko je konec marca prišlo do nočnega streljanja z najtežjimi kalibri na vadišču Poček, s čimer naj bi po Erjavčevih navedbah ignorirali usmeritve ministra, da se po 23. uri ne izvajajo urjenja s težko oborožitvijo. Zato je Erjavec od načelnice zahteval preiskavo in poročilo o tem dogodku. Škerbinc, ki velja za enega najsposobnejših častnikov v SV in je cenjen tudi v zvezi Nato, je vložil ugovor na razrešitev s položaja.

Ker razrešeni poveljnik ne sme dajati izjav, ga v javnosti zastopata odvetnik in Sindikat vojakov Slovenije, ki ga vodi Gvido Novak. Slednji je za Večer dejal, da je bila razrešitev Škerbinca nezakonita, ker “ni bilo službenih potreb za njegovo zamenjavo”. Po njegovem je Škerbinc med nočnim streljanjem spoštoval vse predpise in usmeritve generalštaba. Da kršitev na vadišču Poček ob nočnem streljanju ni bilo, je potrdila tudi načelnica generalštaba na novinarski konferenci, ko je dejala, da je bilo streljanje izvedeno skladno z dogovorom med obrambnim ministrstvom in Občino Postojna. Med konferenco je tudi citirala določila omenjenega dogovora, da se razen v poletnih mesecih lahko strelja ponoči do deset dni mesečno brez časovnih omejitev in omejitev kalibra orožja. V sindikatu SVS od Erjavca zahtevajo tudi opravičilo zaradi njegove izjave, ko se je za Večer vprašal: “Če vojska ne upošteva ukazov … Ali bodo naslednjič streljali na Postojno?” Za sindikat je nedopustno, da obrambni minister duhoviči o zakonitem delovanju poveljnika sil SV in se s tem posmehuje vsem pripadnikom SV.

Minister Karl Erjavec zlorabil položaj in OVS
Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb DZ RS je konec aprila ugotovila, da je minister za obrambo zlorabil položaj in vojaško obveščevalno službo za razrešitev poveljnika v poveljstvu sil SV brigadirja Mihe Škerbinca. O tem je 26. aprila na posebni tiskovni konferenci govoril podpredsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostih služb (KNOVS) in poslanec SDS Žan Mahnič. “KNOVS je na današnji seji na podlagi ugotovitev pooblaščene skupine, ki je ta torek opravila nenapovedan nadzor na Obveščevalno-varnostni službi MORS, ugotovila, da je minister za obrambo Karl Erjavec ob asistenci direktorja OVS MORS Dejana Matijeviča zlorabil svoj položaj, ko je od Matijeviča zahteval, da OVS MORS ravna nezakonito, direktor pa je nalogo sprejel in tudi izvedel,” je dejal Mahnič in dodal, da gre v tem primeru za odstavitev brigadirja Škerbinca z mesta poveljnika poveljstva sil SV.

Komisija KNOVS je tako ugotovila, da je Erjavec na podlagi govoric in SMS-sporočil, da je Škerbinc neprimerno govoril o zdravstvenem stanju Ermenčeve, ustno naročil direktorju OVS Dejanu Matijeviču, da začnejo z zbiranjem informacij pri pripadnikih SV oziroma obveščevalno dejavnost. Matijevič je nato ustno naročil nekaterim posameznikom, naj izvajajo obveščevalno dejavnost. Zaslišali so 25 pripadnikov SV, pri tem pa jim niso pojasnili pravic, ki jih imajo, je opozoril Mahnič. Dodal je, da sta tako Erjavec kot Matijevič s tem delovala nezakonito. Po njegovih navedbah so namreč delovali na podlagi prve alineje drugega odstavka 32. člena zakona o obrambi, ki sicer med varnostne naloge na obrambnem področju uvršča odkrivanje, preiskovanje in preprečevanje ogrožanja varnosti določenih oseb, delovnih mest, objektov in okolišev, ki jih uporabljata ministrstvo in SV v državi ali zunaj nje, ter podatkov o razvoju ali proizvodnji določenega vojaškega orožja ali opreme. Ker pa je Ermenčeva kazensko ovadila Požareport, ki je poročal o njenem zdravstvenem stanju, bi po Mahničevih navedbah lahko pri preiskavi kvečjemu ravnali po drugi alineji 2. odstavka 32. člena, ki govori o preiskovanju kaznivih dejanj v skladu z zakonom. To pa bi morali početi kriminalisti OVS in ne varnostniki, je pojasnil.

Mahnič je ob tem spomnil na govorice v medijih, da je bila Ermenčeva hospitalizirana. Hkrati so v SV krožila sporočila, da je njeno zdravstveno stanje Škerbinc najprej komentiral na kolegiju, pozneje pa pred postrojem sil na Vrhniki. Tako je OVS na ministrov ukaz 3. aprila začela zasliševati vojake, ki pa po Mahničevih navedbah niso mogli potrditi, da je Škerbinc neprimerno govoril o načelnici. Ugotovilo se je, da je komentiral njeno zdravstveno stanje po tistem, ko so o tem ugibali že v medijih, prav tako pa je želel vojake pomiriti, da je načelnica že operativna. Po navedbah podpredsednika KNOVS je bila preiskava končana 12. aprila in je bilo poročilo ministru takrat poslano, medtem ko je Erjavec že 5. aprila sporočil, da je na predlog Ermenčeve razrešil Škerbinca. Kot razlog so uradno navedli incident na Počku, kar pa seveda ni bilo res, o čemer smo pisali že zgoraj.

Podobno kot v primeru Vebra! Erjavec bi moral biti razrešen!
KNOVS je tako s petimi glasovi za in z dvema proti sprejela sklep, da OVS v primeru Škrbinca ni imela zakonske podlage za opravljanje informativnih pogovorov na poveljstvu sil SV. Soglasno pa so potrdili sklep, da se KNOVS strinja z vodstvom OVS, da v primeru Škerbinca in zdravstvenega stanja Ermenčeve ni šlo za zbiranje informacij za predkazenski postopek, zato opravljeno nalogo lahko štejejo kot klasično obveščevalno dejavnost OVS. Mahnič je tako ocenil, da gre za vsebinsko in časovno podobnost s primerom nekdanjega ministra za obrambo Janka Vebra, ki ga je državni zbor razrešil zaradi očitkov, ker je OVS naročil analizo posledic prodaje Telekoma. Razrešitev je predlagal tedanji premier Miro Cerar. Mahnič je po novinarski konferenci na Twitterju zapisal, da morata tako Erjavec kot Matijevič odstopiti, saj sta zlorabila OVS za politične potrebe. Med mogočimi ukrepi je tudi interpelacija zoper ministra. No, v SVS pa zahtevajo sklic izredne seje parlamentarnega odbora za obrambo, vse politične stranke in poslance pa pozivajo k vložitvi interpelacije proti ministru za obrambo Erjavcu, saj je zlorabil svoj položaj, izgubil zaupanje in kršil funkcionarski etični kodeks.

In kaj je ob tem storil predsednik vlade Marjan Šarec? Za zdaj še nič! Postavlja se vprašanje, ali tokrat ne ukrepa zato, ker ga ima Erjavec zaradi njegovih nekdanjih zaslužkov “na roke” v šahu.

Demokracija