fbpx

STA lažno napihnila zgodbo, kako naj bi premier Rutte protestiral pri slovenski veleposlanici!?

Foto: STA/Pixabay/epa

Slovenska tiskovna agencija STA opravlja javno službo, zato bi človek upravičeno pričakoval objektivnost. Očitno pa je to le utopija. V petek so namreč objavili članek z naslovom “Rutte zaradi Janševega tvita protestiral pri slovenski veleposlanici”, ki ni odražal dejanskega stanja. S tem so pristavili lonček preostalim mainstream medijem, podrejenim tranzicijski levici, ki so se neusmiljeno spravili nad premierja Janeza Janšo. 

“Nizozemski premier Mark Rutte je (danes) obsodil “neokusen tvit Janeza Janše” glede evropskih poslancev. Na Twitterju je sporočil, da je nizozemska vlada obsodbo tega zapisa posredovala tudi slovenski veleposlanici v Haagu Sanji Štiglic. Janša mu je nato odgovoril, naj raje zaščiti svoje novinarje, “da jih ne bodo morili na ulicah”, so zapisali uvodoma in ne da bi preverili, če vse skupaj drži, pri bralcu vzbudili prepričanje, kako naj bi vse skupaj izzvalo protest pri veleposlanici.

Spomnimo. Evropska poslanka Sophie in ‘t Veld je s svojo evropsko delegacijo ta teden prišla v Slovenijo pridobit “popolno in celovito sliko obeh strani”, torej glede stanja na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji. Zanimalo naj bi jih tudi domnevno vladno izčrpavanje Slovenske tiskovne agencije (STA) in neimenovanje tožilcev. Težava pa je napočila že pri raziskovanju stanja na STA, direktorja Ukoma Uroša Urbanijo na razpravo namreč niso niti povabili. Zgovorno je tudi dejstvo, da je evropska delegacija zavrnila poziv ministrstva za kulturo, ki se je z njo želel srečati in vse skupaj posneti, da ne bi potem prihajalo do napačnih interpretacij v javnosti. Ker je kaj kmalu postalo jasno, da očitno ne bo šlo za odkrivanje resnice, je premier Janez Janša sprejel odločitev, da se z delegacijo ne sreča. Janša je sicer v preteklosti pripravljenost za sodelovanje pokazal, a so v Bruslju potem njegov nastop skrajšali, povrhu pa kljub obljubam onemogočili predvajanje filma, ki razgalja resnično stanje v državi.

Foto: Printscreen

Rutte ni protestiral pri slovenski veleposlanici
V luči poročanja o zadevah so na STA pristavili informacijo, kako naj bi nizozemski premier Rutte zaradi Janševa tvita protestiral kar pri slovenski veleposlanici, kar pa bi pomenilo skrajno nenavadno prakso in pa svojevrsten diplomatski škandal. Iz slovenskega zunanjega ministrstva so na vprašanje “Ali drži, da je nizozemski premier Mark Rutte zaradi tvita predsednika vlade Janeza Janše osebno protestiral pri slovenski veleposlanici v Haagu Sanji Štiglic?” za Siol odgovorili, da je veleposlanica Republike Slovenije na Nizozemskem prejela telefonski klic namestnika direktorja za Evropo na nizozemskem zunanjem ministrstvu. “Pri tovrstnih klicih in pogovorih gre za običajno diplomatsko prakso komuniciranja med dvema državama,” so poudarili.

Nizozemski premier Mark Rutte (Foto: epa)

Kot lahko vidimo, Rutte ni protestiral pri slovenski veleposlanici, ampak je komunikacija potekala na precej bolj običajen način, torej na nižji ravni. Očitno je STA s tem želela priliti ogenj in še dodatno podžgati celotno zgodbo ter prepričati ljudi, kako naj bi vlada Janeza Janše ustvarila diplomatski škandal.

Sara Kovač