fbpx

Stanje v medijih je kritično, vlada Mira Cerarja pa je samo obljubljala

Foto: STA

Vlada Mira Cerarja kljub dani obljubi v štirih letih svojega delovanja za slovenske medije ni sprejela nobenega ukrepa, ki bi jim olajšal delovanje. Članice Združenja radiodifuznih medijev so zato že januarja pozvale k razrešitvi ministra za kulturo Antona Peršaka. Kot je znano, Cerar ni bil sposoben urediti niti tega.

Tik pred volitvami se je oglasilo Združenje radiodifuznih medijev pri GZS – Medijski zbornici in obvestilo javnost, da vlada Mira Cerarja, kljub dani obljubi v štirih letih svojega delovanja za slovenske medije ni sprejela nobenega ukrepa, ki bi slovenskim medijem olajšal delovanje. Članice Združenja radiodifuznih medijev so zato januarja letos z javnim pozivom vlado Mira Cerarja pozvale k razrešitvi ministra za kulturo Antona Peršaka in k sprejemu najnujnejših popravkov zakona o medijih. Pozivu je sledil sestanek s predsednikom Vlade RS Mirom Cerarjem, na katerem je obljubil podporo najnujnejšim ukrepom na področju medijske zakonodaje. Kljub dani obljubi pa Miro Cerar in stranka SMC nista niti poskusila vložiti najnujnejših sprememb zakona o medijih, ki  bi lokalnim in drugim slovenskim medijem olajšale delovanje.

Pri omenjenem združenju poudarjajo, da je stanje v slovenskih medijih kritično. “Vse več denarja slovenskih oglaševalcev odteka v tuje oglaševalske korporacije na spletu, na primer Google in Facebook. Zaradi težkih razmer in mačehovskega odnosa države je v slovenskih medijih vse manj zaposlenih, obeti pa tudi niso dobri,” so zapisali v obvestilu za javnost. Opozarjajo, da velik del odgovornosti za sedanje slabo stanje v slovenskih medijih in slabe obete za njihov razvoj v prihodnosti nosi sedanja vlada, ki v štirih letih na področju medijske zakonodaje ni naredila ničesar, kar bi izboljšalo razmere.

Žalostna napoved: lokalni in regionalni mediji ne bodo preživeli, če se nič ne spremeni
Združenje radiodifuznih medijev vse politične stranke v Sloveniji poziva, da področju medijev posvetijo posebno pozornost. “Brez hitre, celovite in premišljene prenove slovenske medijske zakonodaje slovenski radijski in televizijski programi, še posebej lokalni in regionalni, ne bodo preživeli. Obstoj slovenskih radijskih in televizijskih programov, ki delujejo v javnem interesu, je nedvomno nacionalni interes, zato bi se k rešitvi težav morale zavezati vse politične stranke v Sloveniji,” so še zaključili.

M. S.