Golob trdi, da so cene hrane padle za 25 odstotkov – pa so res?

Foto: STA

Ko je v eni izmed nedavnih kolumn nekdanji slovenski finančni minister Janez Šušteršič ugotavljal, da imamo vlado, ki očitno živi na drugem planetu, tako imenovanem Planetu Golob, kjer je med drugim mogoče kar “nekaj več kot sto milijonov proglasiti za največji investicijski cikel v zgodovini“, se, kot kaže, ni niti malo uštel. Med včerajšnjo interpelacijo celotne vlade, ki jo je vložila največja opozicijska stranka SDS, je namreč premier Robert Golob izjavil, da so uvedli košarico, s katero so želeli spremljati cene osnovnih živil. “Za skoraj 25 odstotkov so se od septembra cene spremljanih živil znižale”, pravi, kot da ne bi v zadnjem času vstopil niti v eno živilsko trgovino. 

Že prejšnji mesec se je ekonomist Janez Šušteršič obregnil ob neverjetno košarico osnovnih živil, ki jo je lani – ob nasmeških in roganju državljanom – vzpostavila Golobova vlada. “Osnovno znanje, ki je potrebno za primerjavo računov, nam tudi pove, kako zelo se je pri nas na Zemlji hrana podražila. Na Planetu Golob pa obstajajo trgovine, v katerih se hrana, ki jo tam kupujejo, vsak mesec malo poceni,”  je hudomušno pripomni Šušteršič. Ker gre današnja izjava premierja Roberta Goloba v isti smeri, da so se torej cene živil znižale (kot pravi za celo skoraj 25 odstotkov), ne čudi, da se je na družabnih omrežjih usuli kritični odzivi državljank in državljanov, ki pocenitve živil nikakor niso opazili in se naravnost čudijo, od kod mu vendarle takšni podatki.

Državljani so zgroženi
“A res. Kje živi ta Golob, na luni. Na zemlji so cene podivjale navzgor. Vse najmanj 25–30 %, nekatere od lanskega leta za 100 %”; “Resno me skrbi: 1. rabim nova očala?, 2. ne znam seštevati in odštevati?, 3. prodajalka mi zaračuna veliko več, kot pa Golobovi trdijo, da bi mi morala?, 4. Verjetno se mi sanja”, “Vlada sporoča, da se je inflacija znižala. Zakaj je potem višja kot prejšnji mesec?? Košarica laže?”; “Laž!”; “V katere trgovine pa vi hodite???”; “Vlada, očitno vi ne polnite košarice v Sloveniji, zagotovo pa ne s slovenskimi produkti. Ker če bi bili pošteni in spoštovali SLOVENSKO, bi tudi pošteno povedali, da je hrana vsak dan dražja. Predsednik vlade in ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano kot izgleda ne hodijo sami v trgovine, da bo to občutili”, so le nekateri izmed komentarjev, ki razkrivajo nezadovoljstvo državljanov nad očitno zavajajočimi trditvami predsednika vlade, ki, kot kaže, živi v neki drugi realnosti.  

Dejstvo je, da so šle cene tako v nebo, da takšni poceni piar triki, ki se jih poslužuje premier, več kot očitno ne morejo zadostovati. Še posebej ne na dan, ko Finance poročajo, da je Slovenija poleg Malte edina država članica Evropske unije, kjer v mesecu marcu splošna inflacija ni upadla, ampak je zrasla. Medtem ko se je v vseh drugih članicah stopnja splošne inflacije na letni ravni v marcu glede na februar znižala, je splošna inflacija v Sloveniji marca znašala 10,4 odstotka, kar je odstotno točko več kot mesec prej, ko je bila ta 9,4-odstotna.

Cena hrane na letni ravni višje za 19,1 odstotka
Če si pogledamo zadnje podatke Statističnega urada Republike Slovenije, lahko vidimo, da je bila letna rast cen 10,5-odstotna, medtem ko je bila ta v istem mesecu prejšnjega leta 5,4-odstotna. Nedvomno pa je zgovoren podatek, da so največ k letni inflaciji prispevale za 19,1 odstotka višje cene hrane. Meso se je po navedbah SURS-a podražilo za 18,2 odstotka, kruh in izdelki iz žit za 20,1 odstotka ter mleko, sir in jajca za 24,4 odstotka. K visoki letni inflaciji so sicer prispevale tudi višje cene električne energije (rast cen za 49 odstotkov), ki so bile med drugim posledica delne odprave ukrepov za omilitev posledic energetske draginje.

Vir: SURS

Tako uradni podatki kot dejansko stanje v trgovinah in naših denarnicah pove, da je premier Robert Golob javnosti navrgel še eno laž, za katero očitno misli, da ne bo odgovarjal.

Ana Horvat