fbpx

Stevanović v predsedniško palačo na pogovor zakorakal brez maske

Zoran Stevanović (foto: siol.net)

Sprašujemo se, le kdo je predsedniku Pahorju svetoval (je bil to Boštjan Šefic?), da na sestanek povabi rušilca ustavnih temeljev države – Stevanovića, ki je zakuhal nedavne sredine proteste, ko so izgredniki zablokirali ljubljansko obvoznico, policija pa je bila primorana uporabiti solzivec in vodni top. Spomnimo pa se še enega protesta, ko so se izgredniki znesli nad parlamentom z granitnimi kockami in pirotehniko, v kamero naše medijske hiše pa je priletel pljunek. Spomnimo se tudi problemov, ki jih je Stevanović priskrbel občini v Kranju. Tokrat pa napoveduje ponovitev in celo stopnjevanje blokade po državi ob prihajajočem vrhu EU-Zahodni Balkan (v torek in sredo). Šefic je sicer nekdanji sekretar v kabinetu ministra za notranje zadeve, trenutno pa je Pahorjev svetovalec za nacionalno varnost. Po poročanju portala Siol pa se je Stevanović že srečal s Pahorjem ob 11. uri, v predsedniško palačo pa vkorakal kar brez higienske maske, vendar pa naj bi pri njem preverili pogoj PCT. 

Ob tem smo prepričani, da predsednik Borut Pahor v svoji dobrotljivi lahkomiselnosti ponavlja napako, ki jo je pred desetletji zagrešil nemški predsednik Paul von Hindenburg, ki je leta 1933 imenoval Adolfa Hitlerja za kanclerja in tako pripomogel k nacističnemu prevzemu oblasti. O tem so ga prepričali ravno svetovalci. Pred tem so nacisti dvakrat napadli Reichstadt. Tisti, ki zgodovino vsaj malce poznajo, vedo, da je s tem zagrešil usodno napako. S skrajneži se ne pogaja na najvišji politični ravni. In kot je znano, je želel Pahor s prepričevanjem Zorana Stevanovića odvrniti od načrtovanih zdrah. V uradu predsednika so ob tem pojasnili le, da je Pahor obljubil dialog in da bo tej obljubi sledil.

In kot so ob tej priložnosti še zapisali v stranki Resni.ca v svojem sporočilu za javnost, naj bi Stevanović Pahorju predlagal, da pozove vlado k odstopu in predčasnim volitvam ter k odpravi obvezujočih ukrepov PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Z nasilnimi izgredi je Stevanović sicer že podlo izkoristil pozornost javnosti, tokratni vrh EU-Zahodni Balkan pa bi mu utegnil iti še bolj na roke, saj bodo številne oči tuje javnosti uprte v Slovenijo. Voditelji držav se bodo na neformalni delovni večerji zbrali v torek. Na dogodku se pričakuje voditelje držav EU, predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Slovenska politika ne sme delati napak, kot jih je nemški predsednik Hindenburg, ki je leta 1933 imenoval Hitlerja za kanclerja in je tako pripomogel k nacističnemu prevzemu oblasti. K temu so ga prepričali svetovalci. Pred tem so nacisti dvakrat napadli Reichstadt. (Foto: wikimedia commons)

S tem bo nedemokratičnim metodam dodal dodatno legitimiteto, namesto da bi se s Stevanovićem ukvarjali organi pregona. Zadevo je izvrstno komentiral družbeno-politični komentator Tomaž Štih, poznan tudi kot Libertarec: “Pahor bo Stevanoviću predlagal, naj v torek ne motijo srečanja vrha EU na Brdu in mu dal priložnost, da stori natanko tisto, kar radikalce na njem privlači. Osmeši sredinsko mencanje in apelira (še) na trde socialiste ter se prikaže kot vodja, ki se upa iti do konca.” Kot postaja vse bolj jasno, se Stevanović na vse kriplje trudi, da bi prepričal še, do njega skeptične in zadržane volivce tranzicijske levice, pri tem pa ima manjši problem, saj je bil v preteklosti član stranke SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega.

Nasprotniki Janševe vlade so prestopniki, povezani z drogo, poulični komedianti in kaviar socialisti brez vsebine
Slednji je o njem navedel nekaj sočnih podrobnosti in razlogov, zakaj so se mu v stranki odrekli: “To je bil eden od kandidatov, in sicer z Gorenjske, ki hvala bogu ni prišel v parlament, imel je majhno podporo,” je pojasnil Jelinčič in dodal, da že od začetka niso bili z njim zadovoljni. Ko so bili na kongresu na Otočcu, je bil namreč v tisti skupini, kjer so uživali kokain. Ko je stranka prišla v parlament, on pa ne, je po pripovedovanju Jelinčiča znorel, saj se je imel za najboljšega. Malo za tem so se v stranki SNS Stevanoviću zahvalili za sodelovanje in z njim niso imeli več nobenega opravka. Stevanović sicer prijateljuje z Anisom Ličino, ki prav tako slovi po drogah (preprodaji).

Zoran Stevanović s prijateljem Anisom Ličino. (Foto: družbena omrežja)

Kot kaže, rušilci Janševe vlade ne premorejo drugega vodstvenega kadra kot so razni delikventi oziroma osebe, povezane z drogami, poulični komedianti in provokatorji (Zlatan Čordić – Zlatko) in kaviar socialisti oziroma privilegirani sinovi in hčere visokih državnih funkcionarjev iz nekdanjega režima (Jaša Jenull in Tea Jarc). Skratka, nobenega zares kakovostnega kadra, ki bi premogel kaj več kot bodisi antijanšizem bodisi proticepilstvo. Gre za širok spekter patološke simptomatike, vsebinsko do kraja izpraznjene opozicije in njene paravojske, ki se ob petkih in sredah izdaja za “narod”.

Predsednik je izrazil pričakovanje, da bo Stevanović pozval protestnike, naj se popolnoma vzdržijo nasilja in izgredov
Prejeli pa smo odgovor predsednikovega urada in sporočilo za javnost, ki ju objavljamo v celoti: “Od 15. septembra 2021 je vstop v prostore Urada predsednika Republike Slovenije dovoljen le osebam, ki izpolnjujejo pogoj PCT, kot ga določata Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 (Uradni list RS, št. 146/21) in na tej podlagi sprejeto Navodilo zaposlenim in obiskovalcem Urada predsednika Republike Slovenije.” Pogoj se preverja ob vstopu v poslopje Urada predsednika republike. Na tak način je bilo izpolnjevanje pogoja PCT preverjeno tudi pri gospodu Stevanoviću. Ob tem dodajamo, da je 30. septembra 2021 začel veljati odlok o spremembi in dopolnitvi Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2.

Zoran Stevanović pri Pahorju. (Foto: Matjaž Klemenc/UPRS)

“Ta določa, da uporaba zaščitne maske ni obvezna za osebe, ki izpolnjujejo pogoj PC (prebolevniki, cepljeni) v okoljih, kjer so v medsebojnem stiku le osebe, ki izpolnjujejo ta pogoj.” Prilagamo še sporočilo za javnost: “Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, 4. oktobra 2021, na njegovo prošnjo na pogovor sprejel gospoda Stevanovića.” Predsednik republike Pahor je v pogovoru izrazil jasno pričakovanje, da bo gospod Stevanović pozval protestnike, naj se popolnoma vzdržijo nasilnih ravnanj in izgredov. Protesti so del demokratičnega življenja, tisti, ki nanje vabi, pa nosi odgovornost, da so mirni. Predsednik Pahor je gospoda Stevanovića opozoril na nesprejemljivost stališča, da si protestniki lahko sami izbirajo prostor protesta.

Pahor je ponovil svoje prepričanje, da je cepljenje edini način, ki omogoča končanje zdravstvene krize
Glede zahteve po odstopu vlade je predsednik pojasnil, da sodeluje z vsemi vladami, ki jih izvoli Državni zbor, zato ne sprejema pobude gospoda Stevanovića, da naj predsednik republike pozove vlado k odstopu.Predsednik Pahor je ponovil svoje prepričanje, da je cepljenje edini način, ki omogoča končanje zdravstvene krize.” Glede kritik gospoda Stevanovića o neustreznem ukrepanju vlade, je predsednik republike znova poudaril, da je ob prenizki precepljenosti ukrepanje vlade za zagotovitev javnega zdravstva nujno, sprotnih ocen ukrepov pa ne daje. Predsednik republike Pahor je že pred tem srečanjem sprejel protestnike (t.i. petkove protestnike) in predstavnike nekaterih civilnih iniciativ, ki nasprotujejo vladnim ukrepom. Prepričan je, da je dialoga in sodelovanja glede reševanja zdravstvene krize premalo in da bi se lažje in uspešneje soočali z njo, če bi bilo dialoga in sodelovanja več, na vseh ravneh.

Domen Mezeg