fbpx

Stojan Petrič, kaj pa zdaj? Turški ponudnik Cengiz Insaat za gradnjo druge cevi skozi Karavanke spet poslal najcenejšo ponudbo

Foto: STA

Saga okrog gradnje druge cevi karavanškega predora v Sloveniji še vedno ni končana, in to kljub temu, da se je gradnja na avstrijski strani že zdavnaj začela. Razlog za to je seveda favoriziranje ponudbe izvajalca Kolektorja v lasti tajkuna Stojana Petriča. Potem ko državna revizijska komisija ni ugodila predlogu za zadržanje postopka oddaje javnega naročila s strani Kolektorja, je Dars nadaljeval s postopkom izbire ponudnikov. Glede na to, da je med petimi prejetimi ponudbami ponovno najcenejši turški Cengiz Insaat, se poraja vprašanje, kakšen manever bo tokrat uporabila globoka država?

Do izteka roka je Dars prejel pet ponudb, med katerimi je bil najcenejši turški Cengiz Insaat, ki je podal ponudbo v višini 99,6 milijona evrov. Druga najugodnejša ponudba je prišla s strani grškega podjetja J&P Avax v višini 115 milijonov evrov, šele na tretje mesto pa se je uvrstila skupna ponudba Petričevega Kolektorja z Rikom in turškim podjetjem Yapi Merkezi v vrednosti 121 milijonov evrov. Drugo cev karavanškega predora bi podjetje Implenia Österreich gradilo za 121,5 milijona evrov, največ davkoplačevalskega denarja, 122,2 milijona evrov, pa zahteva gorenjska gradbena družba s češkim Metrostavom, ki je sicer marca lani dala drugo najugodnejšo ponudbo.

Kljub dvema pritožbama, ki sta bili podani na odločitev Darsa, po odprtju ponudb sledi faza pregleda in ocenjevanja ponudnikov, ki so pravočasno oddali svojo ponudbo. Državna revizijska komisija, ki jo sestavljajo predsednik Samo Červek in štirje člani, ni ugodila predlogu za zadržanje postopka, ki  so ga skupaj vložili Kolektor CPG, Yapi Merkezi in Riko, poroča STA. Decembra 2017 je pričel Dars iskati izvajalca, a so pritožbe oddajo naročila precej zavlekle, ob tem pa je potrebno upoštevati, da naj bi gradnja predvidoma trajala pet let.

Obeta se menjava nadzornega sveta Darsa
Glede na to, da Petrič kot član Foruma 21 velja za enega največjih zaupnikov zadnjega predsednika Komunistične partije Slovenije Milana Kučana, ne čudi, da je tako dolgo uspešno prelagal postopek pregleda in ocenjevanja ponudnikov za gradnjo predora. Ne gre spregledati poročanja Požareporta, ki je napovedal, da se konec avgusta obeta menjava članov nadzornega sveta Darsa, ki več kot očitno niso pogodu globoki državi. Namreč, tako predsednik uprave Darsa Tomaž Vidic kot član uprave Vili Žavrlan si zadnja leta prizadevata za izbiro ponudnika, ki bo dal najcenejšo in najkvalitetnejšo ponudbo.

Foto: STA

V bran Kolektorju tudi Jože P. Damijan
Vseskozi je jasno, da turško podjetje Cengiz Insaat velja za najugodnejšega ponudnika, pri čemer je pomembno zavedanje, da ima v primerjavi z drugimi največ izkušenj z gradnjo predorov. Ker pa je podjetje konkurent Kolektorja, se je nadenj spravil tudi ekonomist skrajne Levice Jože P. Damijan, ki je javnost poskušal prepričati, da naj bi bilo za makroekonomijo Slovenije precej ugodnejše, če posel dobi slovensko podjetje. V Večeru je namreč izpostavil: “Pri gradbenih poslih, ki se financirajo iz javnih sredstev, moramo gledati celotne makroekonomske učinke – in ne zgolj končne cene.” Ko je z zapisom stopil v bran globoki državi, je očitno pozabil, da niti en ponudnik iz Slovenije ne nastopa samostojno, saj vsi nastopajo kot podizvajalci tujim izvajalcem, ki imajo ustrezne reference.

Glede na to, da je Cengiz Insaat lanskega decembra podal dodatno zavezo, da bi ob pridobitvi pogodbe za izvedbo del do konca februarja 2019 zagotovil izvedbo v osnovnem terminskem roku in da za izvedbo del iz javnega naročila ne bi izdal enega samega samcatega aneksa, je očitno, da je bilo to za domačo gradbeno mafijo popolnoma preveč in neulovljivo. Naša gradbena mafija je namreč navajena, da s pomočjo omrežja globoke države služi na račun davkoplačevalskega denarja in živi brezskrbno življenje. Glede na to, da ima Petrič odlično zaslombo v Forumu 21 in je lastnik časopisnega podjetja Delo, mu zato, logično, uspeva na številnih državnih razpisih, kjer je prostor za sklepanje številnih aneksov k prvotno sklenjenim pogodbam. Glede na to, da projekt gradnje druge cevi karavanškega predora predstavlja enega največjih projektov, je logično, da je zanimanje veliko. Poraja se vprašanje, ali se bo gradbena mafija sprijaznila s porazom, posledice pa bodo nosili člani nadzornega sveta, ali pa imajo pripravljen kakšen drug manever?

Hana Murn