Stojmenova Duh na Kitajskem razpravljala in mrežila na davkoplačevalski račun

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh (Vir: gov.si)

Ministrica za digitalno preobrazbo se je konec preteklega tedna mudila na Kitajskem. V Tijanjinu je potekalo 14. zasedanje novih prvakov (angleško Annual Meeting of the New Champions – AMNC). Dogodek je potekal v okviru Svetovnega ekonomskega foruma. Stojmenova Duh je na zasebni dogodek odpotovala na davkoplačevalske stroške podobno kot njena strankarska kolegica Urška Klakočar Zupančič ob prelomu leta, ko je z vladnim falconom poletela do Dunaja in nazaj. 

Tako Klakočar Zupančičeva kot Stojmenova Duh imata skupno, da sta skušali opravičiti nesmotrno trošenje davkoplačevalskih sredstev z izgovori, da je šlo za državniško pot v dobro Republike Slovenije. Spomnimo, predsednica državnega zbora je obisk novoletnega koncerta filharmonikov skušala opravičiti z “bilateralnim” srečanjem oz. pogovorom z Wolfgangom Sobotko, predsednikom avstrijskega parlamenta. Podobno skuša sedaj še Emilija Stojmenova Duh.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je, ko je ministričina pot začela zanimati raziskovalne novinarje, javno objavilo vabilo na dogodek, nato pa tudi zahvalo organizatorja za participacijo. Ob tem je kot v primeru novoletne poti predsednice državnega zbora ostalo odprto, kdo je pot financiral. Udeležba na dogodku vendarle ni povezana z delom ministrice. Svetovni ekonomski forum kot tudi program New Champions je zasebna organizacija. Dogodki, ki jih organizira, so praviloma namenjeni javni debati. V ozadju javnih nastopov pa mreženju udeležencev. Tovrstnih dogodkov se namreč udeležuje svetovna liberalna elita. Za mnoge in verjetno tudi za našo ministrico je prava vrednost dogodkov prav v tem – zasebnem mreženju.

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh (Foto: STA)

“Mreža” za 4100 evrov
Ker ministričina pot ni bila del njenih službenih obveznosti, se seveda zastavlja vprašanje, ali pri njeni poti ni šlo za zlorabo položaja. Kot poroča Požareport, ki je zgodbo odkril, smo slovenski davkoplačevalci za ministričino mreženje plačali 4100 evrov. Tako so mu pojasnili na ministrstvu: “Stroške potovanja (letalske karte in bivanje) je krilo ministrstvo za digitalno preobrazbo. Vse ostale nastale stroške (prevozi na Kitajskem, liaison) je kril organizator. Kotizacije ni bilo, saj se je ministrica odzvala vabilu.”

Na vprašanje o stroških, so na ministrstvu odgovarjajo: “3500 evrov je bilo namenjenih prevozu in 600 evrov prenočitvam.”

Osebne ambicije prekašajo renome?
Ob bok zgodbi, ki bi morala zanimati Komisijo za preprečevanje korupcije, pa je postalo jasno še nekaj. Tovrstne mednarodne organizacije dogodkov običajno krijejo udeležencem vse stroške razen osebnih izdatkov: ti vključujejo prevoz, obroke in bivanje v hotelu. Udeležencem, vsaj tistim, ki jih je organizator povabil, na tovrstnih poteh skorajda ni treba seči v denarnico z izjemo denarja za osebne izdatke. Ker pa so dogodki navadno odprti za javnost, se jih lahko udeleži tudi zainteresirana javnost, ki pa ji organizacija seveda ne krije nobenih stroškov.

V katero kategorijo spada slovenska ministrica za digitalno preobrazbo, si lahko bralec na podlagi ugotovljenega odgovori kar sam.

Gal Kovač