Strah pred EU premiera Šarca

Foto: STA

Dogodek tedna je bila zgodba Petra Žerjaviča, da je premier Marjan Šarec po odstopu kupa ministrov in podpisu sporazuma z Levico ob rebalansu, da bodo denar trošili drugače, dal košarico še evropskemu parlamentu, ko je zavrnil, da bi v tednu, ki je pred nami, evropskim poslancem predstavil svojo vizijo prihodnosti EU.

Pomen zgodbe je priznal premier sam, ki se je odzval, da ni želel nastopati pred evropskimi poslanci, ki se jim izteka mandat in potem poslušati očitkov o zlorabi funkcije pred volitvami. Razlaga o iztekanju mandata je slaba, ker to nič ne moti drugih premierov. Da bi bilo kaj sporno zaradi kampanje, pa tudi ne more držati, če pa bosta aprila, ki bo še bližje majskim volitvam, tam nastopila, kot je opozoril že Žerjavič, švedski in latvijski premier, Stefan Löfven in Krišjānis Kariņš.

Premier Marjan Šarec je pozneje ocenil še, da je njegovo ravnanje sprožilo vihar predvsem v Sloveniji in da se večina Evrope z njim in nami ni zelo ukvarjala. To je res. Ni tako pomemben kot, denimo, premier sosednje Madžarske Viktor Orban, katerega stranko je volil večji delež volivcev kot celotno našo vladno koalicijo s seštevku. Vsaj doma pa je Šarec sprožil številna ugibanja, ali ga je bilo nastopa strah, čeprav to ne bi bilo zaslišanje, ki je nekoč doletelo zdaj koalicijsko partnerico Alenko Bratušek (SAB), ki ji je spodletelo postati evropska komisarka. Šarec bi lahko govoril tudi v slovenščini, če v tujem jeziku morda ni dovolj suveren. Ker sem bil v času, ko je bila zgodba objavljena, v Bruslju, kjer so imeli v EPP razpravo o Orbanu, ker je ta v svoji kampanji napadel šefa evropske komisije Jean-Claude Junckerja iz lastne politične skupine, lahko iz prve roke povem, da je vsaj med tistimi, ki so v Evropskem parlamentu iz Slovenije, sprožilo precej čudenja in razprav, kaj so pravi Šarčevi razlogi. Na posnetku je vrh EPP o Orbanu, ko govori predsednik SDS Janez Janša, zato je na glavnem monitorju:

Foto: P. J.

Šarec bi gotovo lahko našel nekaj boljših razlag, zakaj ne more pred evropski parlament. Lahko bi se, denimo, izgovoril na preobremenjenost, ker je ravno odstopil še dva ministra in mora že nekaj dni opravljati še delo ministra za zdravje, kar je ena težjih funkcij v državi, s katero se je v prejšnjem mandatu proslavila Milojka Kolar Celarc. A tudi tu bi bili najbrž pomisleki. Da bo prevzel še funkcijo ministra za zdravje, se je Šarec odločil sam. Malo kdo pa verjame, da bo res kaj veliko storil na ministrstvo v kakšnem tednu do izvolitve pravega ministra. Odstopljeni Samo Fakin je bil med ministri stranke, ki jo Šarec vodi, eden redkih z izkušnjami na področju, ki ga je prevzel. Šarčeva vlada je napovedala, da bo na področju zdravstva zavihala rokave in rezultat je, da so po pol leta odstavili ministra Fakina, češ da je preveč bolan, da bi lahko še vodil ta za skupnost nadvse pomembni sistem. Za novega ministra zdaj postavljajo nekdanjega direktorja Semenarne Aleša Šabedra, ki je že na vrh Kliničnega centra priletel politično, ne da bi kaj res vedel o največji zdravstveni ustanovi v državi. Zdaj pa, po dobrem letu vodenja, po podobnem vzorcu odhaja, da bi vodil celotno zdravstveno politiko države.

Da sta s Fakinom zelo narazen, je Šarec pokazal, ker je zadnji teden resor prevzel kar sam in ni dopustil niti tega, da bi bil Fakin do izvolitve kak teden še formalno opravljal delo ministra kot ga Jure Leben na okolju. Vlada je takoj odstavila tudi edino Fakinovo državno sekretarko Pio Vračko. Kot so ob “padcu” Dejana Prešička pred mesecem takoj odslovili Vojka Stoparja in Jana Škoberneta. Lebnovih niso. Nova ministra je Šarec sredi tedna predlagal tako:

Simon Zajc je zdajšnji Lebnov državni sekretar. Ne bodo ga odstavili, povišan bo. Črna packa ob imenih kandidatov je posledica politike varovanja zasebnosti v DZ.

Šarčev problem ni vizija Evrope, je pa, da ta teden potrebuje pomoč Levice, da bosta izvoljena še dva ministra, ta partnerica pa mu je ravno že pomagala potrditi rebalans državnega proračuna, ker je z njimi podpisal, da bo denar trošil drugače kot je določeno v rebalansu, ki so ga s tem sporazumom dobili. Z rebalansom samim pa je že krepko povečal trošenje v času, ko za to ni razlogov, zaradi česar ga namerava desna opozicija tožiti pred ustavnim sodiščem, ker se je požvižgal na ugotovitve fiskalnega sveta in podobna opozorila iz EU.

Povečano državno posredovanje in trošenje v dobrih časih, je že znana “vizija”, pa tudi potrjevanje proračunskih dokumentov s hkratnim dogovorom, da se bo delalo drugače, za Evropo ni nekaj novega. Če samo to ponuja Evropi, ni škode, če bo premier v evropskem parlamentu še dolgo tiho.

Peter Jančič, Spletni časopis

 • Antonius

  Če bi bilo mogoče vizijo evropske prihodnosti stisniti v dva stavka, bi Serpentinšku mogoče šlo.
  Dozdeva se mi, da Serpentinšek piše komentarje na Novi. Pod različnimi nicki je dvostavčne revščine zelo veliko, stil, vsebina in zadrtost se pa povsem ujemajo z značajem kolerika.

 • FRANC3

  Šarec naj bi predstavil vizijo Evrope.
  Kakšno vizijo pa ima Šarec. A je v dosedanjih izjavah podal kakšne konkretne predloge in časovnice? NIČ. Vedno govori nekako tako; Prizadevali si bomo,….. To so od leta 1945 dalje govorili komunisti, stvari pa so šle od slabega na slabše.

 • Darth Vader

  a vi resno mislite, da je marjan šarec sploh marjan šarec? tip je nek mednarodni kriminalec, ki so mu v 5min uredil državljanstvo in predsedstvo…..sloveniji pa v stilu polpismenih klošarjev, kar predstavlja večina slovenskega prebivalstva tabletko Marjan Šarec požre….

 • učko

  Šarac je itak samo “GLUMAC”. Politiko si izmišljujejo v ozadju strici iz ozadja. Šarac glumi gljivu a uvek ispadne govno !

 • Anton

  najbolj ironično pa je to, da se levičarj norca delajo kako Janez Janša govori po angleško, marsikdo od teh pa niti angleško ne zna

  sarkazem press

  • rabbit

   Marsikdo od njih, še slovensko ne znajo.

   • Anton

    lep vzorčni primer zato je naš župan Janković.

    sarkazem press

 • janezxy

  Tega klovna je strah EU,ker še danes ne ve zakaj je tam in kako je do tam prišel.

 • Andrej

  Saj EU ni niti intimna opcija Šarca. Njegova naloga je, da nas spravi na Balkan. In to mu tudi zelo dobro uspeva.

 • xtc

  Šarec nima vizije EU njegova vizija in domet je Balkan.
  In nenazadnje on ni prihodnost on je že preteklost zato tudi vizije ni.

  • Janez Kepic-Kern

   JA?
   LEPO BI BILO, KO BI SE VRNIL MED BURKEŽE,
   samo jaz ne bi kupoval vstopnic za njegove nastope. L.r. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • Common Sense

  Šarec je v gotof, samo se tega ne zaveda. Levica ga bo spodrezala v momentu, ko ga ne bo več potrebovala. Morda to traja še nek čas, a izogniti se temu ne bo mogel. Bo pa lahko rekel, da je bil leto ali dve predsednik vlade. Ni slabo za faliranega tišlerja in vaškega komedijanta. American dream? To ni nič. Slovenian dream seka!

 • črnaovca

  Šarec bi jim lahko tudi povedal da mi je pod čast govoti ustanovi ki jo vodi fašist poslaci so pa tako že odpisani

  • tohuvabohu

   A ni rekel, da bi rad poboljšal Evropo? Usral se je v lastno skledo, siromak.

 • antimur

  Šarec nima pojma o ničemur, njemu je samo jasno, da mora iti po gnojni poti, ki jo zaukaže antislovenec Kučan in njegova banda. To je edini pogoj, da je lahko v kučanizmu nekdo premier, zahtevana je pa tudi obvezna bebavost.

 • Skrajno Desni

  Sprašujem ali morda Slovenija premore še večje idiote kot je tale Šarc.

  • tohuvabohu

   O ja, premore. Tiste, ki so ga volili.

 • Serpentinšek

  Britanc nej kr spokajo
  Naumo se mi zdej učil vozit po levi!

  • tohuvabohu

   Zakaj bi se učili, saj to že ves čas uspešno počnete …

 • Franjo Trojner

  Narcis na oblasti! Le poglejte to sliko, narcis je samemu sebi všeč! Temu narcisu za kaj drugega, kot gledanje v ogledalo časa gotovo zmanjkuje, zato pa gre država v p..m…

 • Vera

  Še ” dudek ” igralec v Gruntovčanih , se je znal bolje obnašati ,kot Šarec .

 • Olga101

  Šarec “ni suveren” v nobenem jeziku, niti slovenskem! Je navadna murglska marioneta! Pokriva zločine udbomafije!

  • Frank Novak

   POKRIVA TUDI ZLOCINE OLGISTOV IN OLGISTK?

   • Get Smart

    No, MURGL JUGOKOMUNISTIČNI lažnivi podtikovalski PES, WATCHDOG, če ti je ljubše na engleski, kot si PSI SAMI PRAVITE, kakšne ZLOČIN je zagrešila Olga?
    “Zločine” je 2. os. MNOŽINE, torej jih je naredila veliko, in ti, PSETO, boš pač z lahkoto navedlo vsaj 3, kajne, pseto poflodrano?

    MARŠ, pseto MURGL JUGOKOMUNISTIČNO, nazaj v garažo!

    .

    Pa dobro, nova, zakaj dovolite, da to MURGL JUGOKOMUNISTIČNO samoimenovano PSETO tu blati ljudi, laže, podtika in nastavlja dupe MURGL JUGOKOMI gazdi?

    • Frank Novak

     Javljam se iz Miamija, ne iz Slovenije.
     Kaj imam jaz z Murglami?

     • tohuvabohu

      Nič. Murgle se poserjejo na luzerje tvoje sorte.

     • Frank Novak

      Ne rabim Murgel, imam Brickel.

   • tohuvabohu

    A spet ne moreš spati, siromak? Je premrzlo pod mostom?

    • Frank Novak

     toplo, miami 25 stopin plusa Celzija.

 • Lula

  poglejte to prestrašeno faco……

 • Get Smart

  ŠARAC je MURGL JUGOKOMUNISTIČNA lutka, watchdogić, ritardiran cucek, v MURGL JUGOKOMI garaži za serbusa rojen serbus, biča vajen in željan.
  Ostalo so takorekoč nepomembni detajli.
  Kot veste, je tako ritardiran bastard, da ni zmogel niti srednješolskega programa, kar je seveda hkrati nepomembno in pomenljivo, saj so take VSE MURGL JUGOKOMUNISTIČNE kreature, ki jih skotijo v garažah po orgijah ali pa jih kupijo na trgu (polovico teh lutk kupijo že narejenih) in jih vzgajajo v SOVRAŽNIKE LJUDI, v SERBUSE=hlapce. In ko ti ritaredirani psički zrastejo, kaj naj drugega, kot da ubogajo gazdo, ki mu je vse življenje razturala dupe po garaži in mu vbojala v ritardiran glavić, da je za njegovo raztureno dupe, za sneg, led, poplave … kriv JJ.

  Pamet v glavo.

 • Get Smart

  Tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM =
  = globalno pa kaviarŽIDO KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI SERBUSIZEM …

  in ostali -izmi = SOCIALIZEM = FAŠIZEM = KOMUNIZEM = USTAŠIZEM=ČETNICIZEM =
  SERBUSIZEM=hlapčizem = vukojebizem = pedrizem = pedofilizem = muslićkultizem = kozojebizem
  = vegizem = feminizem … = TRANSIćIZEM =

  = kaviaržido KOMUNISTIČNA INTERNACIONALA =

  = SMRTNO neprijateljstvo DO LJUDI.

  (SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuške Sholtes ŠARAC …
  pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
  gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
  i tako dalje do tokija …)

  vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
  delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO oz. kaviar KOMUNISTIČNO INTERNACIONALO
  =
  “Nov svetovni red” = njihov red = skozi TISOČLETJA isti red = SUŽNJELASTNIŠTVO =

  1. = PRVORAZREDNI TRANSIćI so gazde
  2. = DRUGORAZREDNI TRANSIćI so SERBUSI=hlapci = watchdogići =
  psi čuvaji tekovina revolucije
  3. = TRETJERAZREDNI = ljudje = LJUDJE so SUŽNJI
  oz.
  z njihovimi besedami,”… RAZRED, ki ne sprejema njihove sužnjelastniške ureditve.”

  Ker so ti paraziti v svojih glavićih “bog i batina nje”,
  seveda PRVORAZREDNI odločajo o ŽIVLJENJU in SMRTI svojih psičkov in LJUDI.
  .
  Vsi našteti in ostali “-izmi” (“novi obrazi” nje )
  so izdelek kaviar ŽIDOKOMINTERNE in vsi so namenjeni poneumljanju in končno ZASUŽNJEVANJU
  ljudi.
  .
  .
  Jezus Kristus:
  »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«
  .
  »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

  • Get Smart

   Država ne ukinja … država ne dela, država samo je,
   je OKUPIRANA, okupator je MURGL KOMI JUGA = združenje zločinskih kastratov =
   transićev nje = pohabljalcev svojega in predvsem telesa ljudi.
   Država obstaja kot formalni okvir, je družben dogovor ljudi
   (ali pa kaviaržido kominternističnih
   in tu MURGL JUGOKOMUNISTIČNIH kreatur = transićev) o
   skupnih poslih.

   Če pa že (pogojno), če prav morate, želite uporabljati pojem država,
   MORATE povedati, katera!

   =kaviaržidoKOMINTERNISTIČNA država = KOMUNISTIČNA INTERNACIONALA =
   =muslićkulti islamska država = je le oddelek KOMINTERNE=
   =MURGL JUGOKOMUNISTIČNA država = je oddelek KOMINTERNE.

   MURGL JUGOKOMI kreature delajo za svojo državo MURGL KOMI JUGO =
   VSI -izmi = KOMUNIZEM = FAŠIZEM = SOCIALIZEM = pedofilizem = pedrizem = lezbizem =
   MURGLJUGOKOMUNIZEM = vukojebizem = muslićkultizem = kozojebizem … so izdelki kaviaržido
   KOMINTERNISTIČNIH transićev in njihovih serbusov=hlapcev= psov čuvajev=watchdogov. VSI.

   ČLOVEK pa dela za svojo pošteno državo: svobodno, pravno, pravično, človekoljubno,
   resnicoljubno …
   .
   Torej, tega in onega ne dela neka država (država to, država ono, država je grda … VSE TO
   JE KOMINTERNISTIČNI oz. tu MURGL JUGOKOMUNISTIČNI agitprop),ampak to počno MURGL
   JUGOKOMUNISTIČNI aparatčiki – “vojaki revolucije”, kot jim pravi tovariš MILAN KUćAN,ki je
   predsednik predsedstva Centralnega komiteja Komunistične partije JUGOSLAVIJE v Sloveniji,
   sami pa si med drugim pravijo še “WATCHDOGI” = “psi čuvaji” tekovina revolucije.

   • Get Smart

    Samo v primeru v STOŽIC nje je MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA že v prvem ruku
    IZROPALA = BARBIE BORAT POHARKA je kot kao-PREMIER odobrila
    220 MILIJONOV € za projekt,
    ki v NEMČIJI, ki ima 2x dražjo delovno silo, za 4x večji projekt porabijo
    40 milijonov €

    in pozor, BOSANCOV, ki so gradil Stošče nje,
    MURGL JUGOKOMUNISTIČNI lopov =
    = najboljš JUGOKOMUNISTIČKO KAPITALISTIČKI “socialno čuteči”* đupljan nje NI PLAČAL
    ampak jih
    je nagnal domov BREZ PLAČILA.
    ———
    * MILAN KUćAN: »Jankovića vidim kot takšnega KAPITALISTA,
    ki je pokazal socialno ozaveščenost«
    ———
    Torej, za koga dela sereorsko lopovsko lažnivo MURGL JUGOKOMUNISTIČKO govno?
    Kaj odmeva v Stoščah?

    – ZA koga? Za JOSEPHA BROZIćA TITA
    – ZA koga? Za PARTIJU?
    – ZA koga? Za JUGOSLAVIJU.
    – “Druže tito, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo!”
    – “Druže tito, mi ti se kunemo, pobedit ćemo!”
    – “Evviva communismo!”
    – “Bandiera rossa la triumfera!”

    Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste RESNICO in RESNICA vas bo
    osvobodila.

    • Get Smart

     MESSI ni španski nogometaš, je argentinski V ŠPANIJI,
     RONALDO ni italijanski, je PORTUGALSKI v Italiji.
     Magarac u Lipicama ni LIPICANAC nje. Boste otročički odprli učke in vklopili možgančke?

     Marjanka ŠARAC ni slovenski premier,
     ampak je
     MURGL JUGOKOMUNISTIČNI kao premier v Sloveniji =
     vse kreature in njihovi SERBUSI=hlapci
     so lahko in so:

     –MURGL JUGOKOMUNISTIČNI stvor v Sloveniji
     –MURGLSRBO JUGOKOMUNISTIČNI stvor v Sloveniji
     –MURGLRVACKO JUGOKOMUNISTIČNI stvor v Sloveniji
     –kaviaržido KOMINTERNISTIČNI stvor v Sloveniji*
     –MUSLIćKULTI JUGOKOMUNISTIČNI stvor v Sloveniji
     –pravoslavni JUGOKOMUNISTIČNI stvor v Sloveniji
     –gezoslavski JUGOKOMUNISTIČNI stvor v Sloveniji

     i tako dalje do tokija.

     * = babilonski perzijski egiptovski bizantinski rimski turški … =
     = kaviaržido KOMINTERNISTIČNI.

     Pamet v glavo.

 • Hun

  Foušarija pred Šarcem.

  • tohuvabohu

   Na kaj opiraš to bedasto trditev?

   • Hun

    Na vaše mizerno, patetično cviljenje.

 • Franjo Trojner

  Podjetje Minis je posel za rezilno žico na meji dobilo z lažno izjavo, poročajo mediji!
  Ker se v naši državi čisto nič slučajno ne dogodi je ta posel z rezilno žico zelo sumljiv. Zato se kr samo po sebi postavlja vprašanje a bo Šarec zdaj odstavil še zunanjega mimistra iz kvote SMC CERARJA in ministra za gospodarstvo iz kvote SMC Počivalška??

 • Ava

  Mene vse bolj čudi, od kod naj bi nek igralec vedel kaj o politiki, huje, vodenju države? To ne gre skupaj. Kdo ga je nastavil vemo, on kot oseba ima pa zelo Zanimiv psihološki profil. Njegov ego je res nekje v galaksiji. Ker so mu ploskali na vaških veselicah, je mislil da mu bo tudi v politiki vse šlo kot namazano. Dobil je 12% kar je zelo malo, ampak on gre naprej do konca. Vse za cilj, da postane premier. Ni mi jasno. kot komedijantu se mu je Včasih kakšna fora celo posrečila, tega bi se moral držat, ampak ne. Model navali na državo. Evo, recept kako si uničit življenje. Primer v kaj se človek vse spusti za denar in vpliv.

 • rabbit

  Sedaj ga gledam iz parlament tip je res za v psihiatrično ustanovo. Kot bi Mirana Potrča poslušala pa gledala mu je, kar podoben.

 • Franjo Trojner

  Kalimerotu Šarcu so znova vsi drugi krivi, da si sam ni upal stopiti pred poslance EU in s tem pred celotno javnost EU. Ni mi jasno zakaj se komik v vlogi predsednika vlade boji krohota???
  Danes nam Šarec v parlamentu znova trosi svoje ŠARIZME, tip je populist in od njega ni koristi, temveč sama zgaga!
  Tip in njegova vsiljena LEVA vlada mora TAKOJ oditi, če že danes ostopi, je že PREPOZNO.
  TIP IN NJEGOVA LEVA VLADA JE ŽALITEV ZA PAMET, DRŽAVO IN DRŽAVLJANE.

 • Janez Kepic-Kern

  ŠLOGAM – BOSTE VIDELI !
  Jeseni 2019 – bo – ” L M Š ” obstajala – a le kot ” LE MARJAN ŠE ”
  TAKO
  KOT JE PRED 6 LETI GLOMAZNA STRANKA – SMC
  ZDAJ
  ŠE VEDNO – SMC= ” SAMO MIRO CERAR ” . Stavim 100 evrov. l.r. Janez K. KERN KOMENDA

 • Janez Kepic-Kern

  KAJ SE ČUDIMO ?
  Saj LMŠ Marjan Šarec – niti GIMNAZIJE – NIMA.
  Nobene temeljite splošne izobrazbe – torej !
  Kako naj bi torej – IMEL NEKAKŠEN “INTELEKTUALNI” GOVOR.
  Njegova
  “lista” LMŠ – SPLOH NI PRAVA STRANKA.
  Je bolj skupek naključno zbranig pvsem povvprečnih ljudi.
  LMŠ
  SPLOH
  NIMA SVOJE – “FILOZOFIJE”, NIMA NAČRTA RAZVOJA ZA SLOVENIJO.
  IMA
  LE MINI DELOVNI PROGRAM. Se zdi.
  V tem letu 2019 bo M. Šarec – popolnoma poforel.
  Morda – pa celo uspel “preživeti”, če se bo kaj – kompletiral. L.r. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S
  MOJE OSEBNO MNENJE – SEVEDA.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!