fbpx

Strah pred razmahom pluralizma in izgubo dominantne vloge v medijih tako prisoten, da ‘fake news’ mediji predavajo o lažnih novicah

(Foto: STA/Facebook)

Na Fakulteti za družbene vede (FDV) v Ljubljani danes poteka dogodek Proti kulturi laži, s katerim želijo tako študente kot tudi dijake ozavestiti in izobraziti o aktualni in vedno bolj žgoči temi lažnih novic. Kot predavatelje so povabili novinarje Dela, Dnevnika, Večera in Mladine. Študenti in druga zainteresirana javnost bodo tako na enem mestu izvedeli največ o “fake news” novicah od najboljših proizvajalcev lažnih novic. Zaradi izrazitega protislovja omenjenega predavanja je poslanec Branko Grims na vlado naslovil poslansko vprašanje, saj se FDV financira iz javnih sredstev.

Na omenjenem dogodku, ki že poteka v prostorih fakultete, med drugim predavajo: Ali Žerdin z Dela, Jure Trampuš z Mladine, Tanja Lesničar Pučko z Dnevnika, Kristina Božič z Večera, med njimi pa ne bo manjkal niti profesor na Katedri za analitsko sociologijo Vlado Miheljak, ki je sicer napisal že več kolumn za Mladino, še posebej je kritičen do predsednika največje opozicijske stranke SDS Janeza Janše. Objektivnost in strokovnost zagotovljena, o njihovih posebnih dosežkih pa smo tudi že pisali, tako, da se nam ni potrebno ponavljati.

Strah pred razmahom pluralizma in izgubo dominantne vloge
Prav tako ni treba posebno poudarjati, da je celotna novinarska in družboslovna levičarska srenja pripravila okroglo mizo zaradi očitnega strahu pred novimi mediji in razmahom pluralizma na družbenih omrežjih, ki razgaljajo neverodostojnost tradicionalnih (mainstream) medijev ter se soočajo z lastno krizo verodostojnosti in izgubo dominantne vloge pri razlagi družbeno-političnih pojavov v državi.

Zaradi navedenega je poslanec SDS Branko Grims na vlado naslovil naslednja vprašanja:
  1. Kolikšni so stroški dogodka na temo lažnih novic na FDV, saj je v okviru univerze FDV financirana iz javnih sredstev?
  2. Ali je Vlada Republike Slovenije seznanjena s podrobnim programom dogodka in bo izobraževanje potekalo tudi s predstavitvijo najbolj razvpitih primerov lažnih novic (politične propagande najslabše vrste) uredništev časopisa Delo in Mladina, ki so bili doslej objavljeni v Sloveniji:
  • Objave lažne novice, da je denar od Patrie končal v SDS (preklic na naslovnici objavljene  lažne novice je uredništvo časopisa Delo objavilo v  neopazni pasici nekje na dnu notranje strani);
  • Objave lažne novice, da so udeleženci iz vodstva SDS na prireditvi na Brezjah zasedli prostor, namenjen starejšim duhovnikom (preklic na četrtini celotne strani objavljene lažne novice je uredništvo časopisa Delo objavilo sredi nekega drugega članka, tako da ga je bilo skoraj nemogoče opaziti);
  • Objave lažne novice (z elementi sovražnega govora), da je poslanec SDS, ki je dvakrat predlagal v sprejem Državnemu zboru Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmih, ki obsoja fašizem, nacizem in komunizem zaradi udeležbe z družino pri sveti maši na Brezjah “šaljivo” primerljiv z nacističnim veljakom Nacionalnega socializma, ki je svojo družino pobil, s posebnim uvodnikom takratnega odgovornega urednika Mladine, zakaj da naj bi bila taka primerjava nujna; kar so kasneje povzeli tudi skoraj vsi tradicionalni mediji v Sloveniji …?

Peter Truden