fbpx

Strah pred resnico je velik: KUL obrnil ploščo glede monitoringa medijev v Sloveniji

Koalicija KUL. (Foto: STA)

Opozicijske stranke SD, LMŠ in Levica so očitno začutile potrebo, da se nemudoma odzovejo na pismo predsednika vlade Republike Slovenije Janeza Janše, poslano predsednici Evropske komisije Ursuli von den Leyen. Povabil jo je, da si ob zadnjih novicah večinskih slovenskih medijev ogleda stanja demokracije in svobode medijev v Sloveniji. “Pismo gotovo odmeva v Bruslju”. Zdi se mi, da nas Bruselj spremlja precej zaskrbljeno, celotna evropska javnost se ukvarja s Slovenijo,” je povedala predsednica stranke SD Tanja Fajon. Škoda, da je pozabila omeniti, kako v njeni stranki preprečujejo snemanje novinarske konference medijem, ki o njih večinoma poročajo kritično.

Razkrila se je še ena umazana dvojna igra leve opozicije in “naših neodvisnih” medijev. Pred dnevi je v slovenski javnosti odmeval članek novinarke Politica Lili Bayer, kjer je pisala o “alarmantnih primerih” v slovenski medijski krajini. V njem je opisala, kako so novinarji ogroženi in se bojijo poročati. Njenemu mnenju so se hitro pridružili politični prijatelji Tanje Fajon in Irene Joveve, ki sta kot nekdanji vplivni novinarki, predstavljali alarmantne razmere v Sloveniji.

Osrednji predstavniki slovenske vlade so se strinjali s prihodom evropskih predstavnikov v Slovenijo, da si ogledajo delovanje medijev od blizu. To so javno zatrdili tako predsednik vlade Janez Janša kot oba podpredsednika vlade RS, Matej Tonin in Zdravko Počivalšek. Na Twitterju je tako sedanji premier Slovenije zapisal, da upa na čimprejšnji prihod delovne skupine, ki se bo na mestu lahko prepričala, “kako pri nas delujejo osrednji mediji, komu služijo, kako deluje pravosodje, kako se spoštuje akademska svoboda, kateri novinarji so bili res preganjani, kdo je pral za Iran itd“.

https://twitter.com/rtvslo/status/1365339022915166210

Leva opozicija in z njo povezani mediji se bojijo, da bi se Evropska komisija na lastne oči prepričala o zakrivanju umazanij preteklih levih vlad!
Člani propadlega projekta Koalicije ustavnega loka so hitro menjali ploščo, potem ko sta vlada in vladajoča koalicija pozvali EK, da le naj pride v Slovenijo in si ogleda medijsko krajino. To je spet najlepše demonstrirala Tanja Fajon. Z vsebino našega medija se lahko strinjate ali ne, to je vaša svobodna odločitev. Vendar, ker smo medij, ima naš medij enako kot preostalih tisoč medijev v Sloveniji pravico, da sodeluje na novinarskih dogodkih kot drugi mediji. A to ni zmotilo Tanje Fajon.

Podobno sta v svojem nastopu povedala poslanka LMŠ Jerca Korče in koordinator Levice Luka Mesec. Oba sta izpostavljala, kako si lahko predsednik vlade RS Janez Janša sploh dovoli vabiti predsednico Evropske komisije v Slovenijo zaradi vprašanja medijev. Oba sta navedla podoben izgovor, da je položaj medijev v Slovenji že opisan v lanskoletnem poročilu Evropske komisije. Ne smemo pozabiti, da so poročila o medijih za Slovenijo sestavljali  ideološki sovražniki sedanje vlade; profesor novinarstva na FDV dr. Marko Milosavljević, Sandra Bašić Hrvatin in Brankica Petković. Hrvatinova je sicer aktivno sodelovala v nezakonitih politkolesarskih protestih in se borila za “našo” RTV Slovenija.

Zelo dobro pa vedo, zakaj so na zelo hiter način obrnili ploščo tako v osrednjih medijih kot v levi opoziciji. Posledica dolgoletne vladavine bi razkrila vso povezanost leve politike z največjimi mediji v državi. Le-ti so v preteklosti na lep način zakrivali najbolj burne afere preteklih levih vlad. In prav tega jih je strah.

Luka Perš