fbpx

Stranka Aleša Primca udarila po kondomih Mladega foruma

Foto: STA, Mladi forum

Upreti se je potrebno manipulativnim praksam, ki odvračajo mlade od bistvene sestavine sreče v odnosu – to pa ni kondom, ampak ljubezen, zaupanje, spoštovanje in zvestoba,” menijo v stranki Za Slovenijo – Glas za otroke in družine, ki jo vodi Aleš Primc.

Na dan boja proti aidsu je Mladi forum stranke SD pripravil posebno izdajo kondomov. “Ustrezna zaščita je ključ do varnega spolnega odnosa, za vse ostale trenutne nevšečnosti pa je izredno pomembna volilna udeležba na naslednjih volitvah,” so bo tem zapisali – aktualna vlada je iz njih res potegnila vso kreativnost. Kondome so namreč zapakirali v dokaj lično embalažo, nanjo pa napisali “Naj te ne jebe vlada”. Akcija je naletela na številne odzive javnosti.

Odzvali so se tudi v stranki Za Slovenijo – Glas za otroke in družine. V izjavi, pod katero se je podpisal predsednik Aleš Primc, so zapisali, da podpirajo ozaveščanje o nevarnosti aidsa, vendar kondomi po njihovem niso najboljša rešitev pred to neozdravljivo spolno boleznijo, saj so dokazano najbolj varni spolni odnosi z eno in isto osebo, najbolj rizično pa je menjavanje istospolnih seksualnih partnerjev.

Prav tako kondomi niso sredstvo za osebno srečo mladih. Nasprotno, prezgodnja spolnost mladih brez izgrajenega odnosa ljubezni, spoštovanja, zaupanja in zvestobe, pa čeprav s kondomom, vodi mnogo pogosteje v stiske in težave kot v srečo. To je mladim treba povedati. To jim pove vsak, za katerega so mladi dragoceni in do njih čuti odgovornost in spoštovanje. SD pa z mladimi, ki jim deli kondome, zgolj politično manipulira,” so zapisali.

Celotno izjavo si preberite tukaj:

SD s kondomi v politični boj

Upreti se je potrebno manipulativnim praksam, ki odvračajo mlade od bistvene sestavine sreče v odnosu – to pa ni kondom, ampak so ljubezen, zaupanje, spoštovanje in zvestoba.

V stranki ZA Slovenijo – Glas za otroke in družine podpiramo ozaveščanje o nevarnosti AIDS in s tem povezan poseben dan v letu. Socialni demokrati (SD) in nekatere gimnazije so kot akcijo osveščanja nevarnosti AIDS organizirale deljenje kondomov, kot smo bili obveščeni s strani staršev.

Deljenje kondomov ni najboljša rešitev pred AIDS, saj so dokazano najbolj varni spolni odnosi z eno in isto osebo, najbolj rizično pa je menjavanje istospolnih seksualnih partnerjev.

Prav tako kondomi niso sredstvo za osebno srečo mladih. Nasprotno, prezgodnja spolnost mladih, brez izgrajenega odnosa ljubezni, spoštovanja, zaupanja in zvestobe, pa čeprav s kondomom, vodi mnogo bolj pogosto v stiske in težave kot v srečo. To je mladim treba povedati. To jim pove vsak, za katerega so mladi dragoceni in do njih čuti odgovornost ter spoštovanje. SD pa z mladimi, ki jim deli kondome, zgolj politično manipulira.

Kljub ustvarjanju javnega mnenja med mladimi, da je čimprejšnja spolnost med mladimi super, v stranki Za Slovenijo – Glas za otroke in družine, naglas povemo, da to ni res. Ni tako super. Užitek je zelo kratkotrajen, po njem pa vse prevečkrat nastopi občutek praznine, slabe volje, razočaranja, sramu in tudi zlorabe. Da se razumemo, ni problem sam kondom, problem je, če se mladim predstavlja spolnost kot neobvezujoča igra, kjer je edini možen problem zanositev otroka, ki se jo prepreči s kondomom. Osrečujoč ni spolni odnos med bežnima znancema ali kot intimni šport med prijateljico in prijateljem, temveč je osrečujoč spolni odnos pika na i ljubezni, zaupnemu, spoštljivemu in zvestemu odnosu med fantom in punco. Kdor mlade uči drugače, jih zavaja in jim škodi. Če to kdo počne za davkoplačevalski denar, gre povrhu še za zlorabo javnih sredstev.

Pentljica ob dnevu nevarnosti AIDS naj bo v bodoče izhodišče za odgovoren pogovor in ozaveščanje o odgovorni, ljubeči in zvesti spolnosti, ne pa sredstvo manipulacije – v javnem in tudi v šolskem prostoru. Resnična sreča mladih mora biti na prvem mestu!

Aleš Primc
predsednik Za Slovenijo – Glas za otroke in družine

 

Sara Kovač