fbpx

Stranka, ki je garancija za stabilne pokojnine

Janez Janša z upokojenci

Aktualna vlada Janeza Janše je v dveh letih delovanja jasno pokazala, da ji je mar za najranljivejše skupine, zlasti upokojence. Med drugim je prav vojna v Ukrajini povzročila nagel porast cen živil in energije, vlada pa se je odločila, da bo upokojencem življenje olajšala s 150 evri energetskega dodatka.

Po poročanju medijev je takšen dodatek že prejelo 439.695 tistih, ki prejemajo pokojnine. Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik poudarja, da še nobena vlada doslej ni toliko naredila za upokojence, nadvse dobrodošla pa je predvsem poprava krivic za nazaj.

Spomnimo: februarja letos smo poročali, da so upokojenci prejeli tudi višje pokojnine. Pokojnine in drugi prejemki, uveljavljeni do konca leta 2010, so se dodatno uskladili za 3,5 odstotka, v letu 2011 uveljavljene pokojnine in drugi prejemki za 1,7 odstotka, vse druge pa za odstotek. To je omogočila novela zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki je bila sprejeta zaradi odprave zaostankov pri usklajevanju pokojnin in drugih prejemkov, uveljavljenih do konca leta 2010, in tistih, uveljavljenih v letu 2011.

Usklajena najnižja pokojnina tako znašala 282,36 evra, zagotovljena pokojnina 626,20 evra, najnižji znesek invalidske pokojnine pa 392,43 evra. Poleg izredne uskladitve je napovedana tudi redna uskladitev pokojnin, ki naj bi po oceni Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) znašala približno štiri odstotke, izvedli pa bi jo v februarju.

Upokojencem je bil izplačan tudi solidarnostni dodatek
Sredi januarja je ZPIZ upokojencem izplačal tudi solidarnostni dodatek, in sicer na podlagi novega interventnega zakona za omilitev posledic covida-19. Dodatek je bil izplačan v višini od 130 do 300 evrov, odvisno od višine pokojnine oziroma nadomestila, ki ga je uživalec prejel v decembru 2021.

Brezplačni javni medkrajevni potniški promet. V veljavo stopilo s 1. julijem 2020. (Foto: Facebook)

Domen Mezeg