fbpx

Stranka “novih obrazov” pripravlja “normalizacijo Slovenije” po Kučanovo

Med govorniki na tribuni bodo poleg Roberta Goloba še razvpiti Tomaž Vesel, Ivan Gale in Dragan Petrovec. (Foto: STA)

Pred dvema dnevoma so nekateri mainstream mediji objavili novico, da dosedanji predsednik uprave GEN-I Robert Golob za danes pripravlja javno tribuno, ki naj bi pokazala prve obrise nove stranke.  

Organizator tribune naj bi bilo gibanje oz. društvo v ustanavljanju Bodi sprememba (to ime sicer nosi tudi ena od samostojnih podjetnic s področja psihoterapije v Zgornji Savinjski dolini, kar pa verjetno ni povezano). Javna tribuna naj bi bila posvečena prihodnosti naše države ali bolje, kako “normalizirati” življenje v njej. O “normalizaciji” – beri: vrnitvi Slovenije v stare tranzicijske tirnice, kjer se bo lahko nadaljevalo plenjenje in molzenje državljanov – predstavniki tranzicijske levice govorijo že dlje časa. O tem, kaj zanje pomeni normalizacija, pa so predstavniki stranke KUL pokazali s tem, da so nasprotovali znižanju davčne obremenitve plač in o tem celo grozijo z referendumom.

Kaj je za Kučana “normalizacija Slovenije”?
Sicer pa je nekaj v tem smislu včeraj ob inavguraciji Dušana Semoliča na čelu Foruma starejših SD povedal tudi Milan Kučan, zadnji šef partije, ki je nonšalantno sporočil, da bodo prihodnje leto volitve, “ki odločajo o tem, ali bo Slovenija uspela iti v pravo, demokratično smer, ali pa bo šla v diktaturo”, pa tudi to, da je opozicija odgovorna, “da stori vse, da prekine škodljivo, protipravno in protiustavno delovanje te vlade, ki jo vodi SDS”.  Kučana pa tudi skrbi, da se v zadnjem času “koncentrirajo stranke na sredini, ki ni sredina”. Očitno je torej, da so Kučana zmotile nekatere sredinske pobude, kot je npr. koalicija “Povežimo Slovenijo”. Čeprav je na srečanju SD položil upanje v pravno naslednico partije, ki jo je nekdaj sam vodil, naj poveže stranke med seboj, ni dvoma, da je njegov projekt tudi stranka, ki bi glasove volilne sredine speljala v naročje KUL. To pa je očitno nova Golobova stranka, tako kot so bile to v preteklosti LDS, Zares, Pozitivna Slovenija, Stranka Mira Cerarja in nato LMŠ.

Nekdanji vodja partije Milan Kučan (Foto: STA)

Uporaba preverjenih metod osvajanja političnega terena
Iz kakšnega testa bo prihodnja stranka, dokazuje že dejstvo, da bo poleg Luke Jazbeca, predsednika nastajajočega društva, sicer pa mednarodnega gospodarstvenika in očitno tudi Golobovega človeka iz GEN-I, tribuno moderiral razvpiti Primož Cirman iz portala Necenzurirano, ki ga financira Odlazkov medijsko-smetarsko imperij. Poleg Roberta Goloba bodo na tribuni med drugim nastopili še razvpiti Ivan Gale, pa predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel in pa Dragan Petrovec, ki je pred leti protestnike pred sodiščem označil za drhal.

Odgovorni urednik Necenzurirano Primož Cirman (Foto: STA)

Preostali govorniki so profesorica na medicinski fakulteti Mirta Koželj ter profesorica na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani Barbara Čenčur Curk, ki se je letos zelo angažirala kot nasprotnica novele zakona o vodah, ki je, kot je znano, padla na referendumu.  

Je pa ob tem pomenljivo vsaj dvoje, namreč način, kako so botri nove stranke krenili v postopno osvajanje medijskega in političnega prostora. Kot smo omenili, se sedaj ustanavlja društvo. Spomnimo: leta 2007 je skupina odpadlih poslancev LDS pod vodstvom Gregorja Golobiča najprej ustanovila društvo Zares, ki se je nato preoblikovalo v stranko. Model nekakšne “izhodiščne” javne tribune, ki naj bi pomenila nekakšno civilnodružbeno platformo novi stranki, pa so vzeli od Zbora za republiko, ki je ustanovno javno tribuno pripravila leta 2004, s tem pa je spodbudila veliko zanimanje javnosti in pripomogla k zmagi slovenske pomladi na volitvah istega leta.

In kaj je cilj prihodnje stranke?
Lahko govorimo o dveh osnovnih ciljih – ker stranke KUL same ne bodo mogle osvojiti večine, bo v pogojih proporcionalnega sistema, ko vlado sestavlja stranka, ki dobi relativno večino, nova stranka skušala odvzeti čim več glasov na sredini in mobilizirati čim več volivcev, hkrati pa jemati glasove, ki bi šli k SDS, NSi in strankam v koaliciji “Povežimo Slovenijo”. Če bi novi stranki uspelo dobiti relativno večino, bi skoraj zagotovo prišlo do sestave nove koalicije s KUL, kar pomeni, da bi bil cilj stricev iz ozadja izpolnjen. Ob tem velja opozoriti tudi na tehnologijo nevtralizacije glasov na desni sredini s spodbujanjem anticepilskega resentimenta, kar pomeni, da bi čim več potencialnih volivcev pomladnih strank ostalo doma in ne bi šlo na volitve. Med možnimi novimi partnerji KUL pa se omenja tudi nova ekološka stranka razvpitega Jureta Lebna.

Golob v svoji karieri tudi podpredsednik PS in predsednik sveta SAB
Ob tem velja spomniti, da Robert Golob, sicer doma iz Primorske, sploh ni “novi obraz”, čeprav je večinoma deloval v gospodarstvu. Doktoriral je že pri 27 letih in postal docent na fakulteti za elektrotehniko. Že leta 1999 je kot mlad politik iz nabora LDS postal državni sekretar na ministrstvu za gospodarske dejavnosti, ko je ministrstvo vodila Tea Petrin, slednja je v tedanji vladi nasledila Metoda Dragonjo. Po volitvah leta 2000 in odhodu Bajukove vlade, ko je ministrstvo za gospodarske dejavnosti vodil sedaj že pokojni Jože Zagožen, se je spet vrnila na ministrstvo, z njo pa tudi Golob. Ostala je ministrica v zadnji Drnovškovi in nato še Ropovi vladi, vendar ni zdržala do volitev, pač pa odstopila (nasledil jo je Matej Lahovnik) in odšla v diplomatske vode.

Robert Golob je bil kot najmočnejši človek slovenske energetike politično tesno povezan tako z Zoranom Jankovićem in njegovo Pozitivno Slovenijo kot tudi s Stranko Alenke Bratušek. (Foto: STA)

No, Golob je postal državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor, kjer je bil pristojen za energetiko, v svoji karieri državnega sekretarja pa je predsedoval nadzornemu svetu kar petih institucij:  Eles, Elektro Ljubljana, HSE, Borzen in Agencija za energijo. Tako je bil pri 34 letih najvplivnejši človek slovenske energetike in tudi človek, ki je hotel leta 2000 z Elesa izriniti prvega moža te ustanove Vitoslava Türka. V času Bajukove vlade se je za primat tranzicijske levice nad slovensko energetiko boril kot lev in spodbijal vse kadrovske poteze tedanje vlade. Vse to pomeni, da je bil že takrat globoko vpet v politiko, čeprav se je kasneje nekoliko umaknil nazaj in se posvetil predvsem GEN-I. Vendar je v tem času ves čas ostal povezan z LDS, Zares in kasneje celo Pozitivno Slovenijo. Nato tudi SAB (alias Zavezništvo), kjer je bil predsednik sveta SAB, pred tem podpredsednik Jankovićeve PS, še vedno pa vodi lokalno Listo Roberta Goloba. Ni izključeno, da bi po receptu Marjana Šarca, ki je obdržal ime svoje stranke iz časa županovanja v Kamniku, svojo listo spravil tudi na državno raven. Je pa leta 2012 po Jankovićevem debaklu v državni politiki Golob dejal, da ga vodenje Pozitivne Slovenije ne zanima.

Naredili so ga za politično žrtev, čeprav to v resnici ni
Sedaj ga mainstream mediji prikazujejo kot žrtev vladnega kadrovskega cunamija. Vendar je to le pravljica za naivne – dejstvo je namreč le, da se je Golobu iztekel mandat predsednika uprave GEN-I, podpore za nov mandat pa ni dobil. Strici iz ozadja so to izkoristili tako, da ga sedaj prikazujejo kot žrtev, s čimer mu dvigujejo politični kapital. Njegove izjave pa so si podobno nasprotujoče kot pri predstavnikih strank v KUL, ki divje napadajo vlado, potem pa zatrjujejo, da so pripravljeni sodelovati z vsemi. Nekateri javnomnenjski gremiji pa so ga že tako rekoč oklicali za prihodnjega slovenskega premierja, kar je komedija brez primere in hkrati dokaz, kako velik motiv ima tranzicijska nomenklatura, da si povrne vse vzvode oblasti v svoje roke.

Dejstvo pa je, da je spletni portal Požareport že v začetku tega leta, ko se še ni nič govorilo o morebitnem Golobovem političnem angažiranju, pisal o tem, da je neznano kam izpuhtelo pol milijarde evrov iz GEN-I. In zanimivo, da mu je bila v medijih ves čas zelo naklonjena Vesna Vuković, nekdaj prepoznavna novinarka Dnevnika, sedaj pa del ožje ekipe portala Necenzurirano skupaj z že omenjenim Cirmanom. Več pa seveda TUKAJ.

Demokracija