fbpx

Stranka SD si je zamislila prihodnost Slovenije po vzoru tovariša Edvarda Kardelja

Foto: Twitter/Wikipedia

Stranka SD je med vikendom predstavila program z naslovom Samozavestna Slovenija, s katerim namerava nastopiti na prihajajočih volitvah. Predsednik stranke Dejan Židan je na predstavitvi pripomnil, da je stranka v štirih letih sposobna izvršiti pomemben del programa, v osmih letih pa celotnega, saj, kot kaže, čas Pahorjeve, Bratuškine in Cerarjeve vlade ni zadostoval, da bi uresničili, kar so si zadali. Na tokratni programski konferenci pa seveda ni šlo brez naslavljanja tovariši in tovarišice ter slavospeva besedam tovariša Edvarda Kardelja.

Jernej Štromajer je kot eden od članov programske skupine, ki bo kot poslanski kandidat kandidiral na prihajajočih državnozborskih volitvah, po nagovoru prisotnih s tovarišicami in tovariši poudaril, da se stranka SD zaveda besed, ki jih je spisal tovariš Edvard Kardelj: “Sreče človeku ne more dati niti država, niti sistem, niti politična stranka. Srečo si lahko človek ustvari samo sam.” Ob tem pa je pripomnil, da si človek sreče ne more ustvariti sam, ampak samo v enakopravnih odnosih z drugimi. “In to, tovariši in tovarišice, moramo zagotoviti vsem. Enakopravnost na temeljih solidarnosti, bratstva in svobode. To je naša skupna socialdemokratska pot, ki ji smer kot markacije kažejo konkretni cilji in ukrepi v našem programu.”

Naravnost neverjetno je, da se Štromajer, ki trenutno opravlja funkcijo strokovnega sodelavca v stranki SD, opira na besede Kardelja, ki je veljal za Titovega ideologa, nosilca nove marksistične misli in enega glavnih avtorjev jugoslovanske ustave. Glede na to, da je Kardelj iz Beograda ukazoval množične zunajsodne poboje leta 1945 in vse življenje hlapčeval Josipu Brozu Titu, ki ga je celo Ustavno sodišče RS označilo kot zločinca, se človek vpraša, kakšno oblikovanje prihodnosti ima v mislih stranka SD?

Stranka SD je pri predstavitvi programa, ki temelji na desetih strateških ciljih in 110 področnih ciljih, poudarila, da bo z njihovim programom državi omogočen preboj med deset najuspešnejših držav v Evropi. Kot prioritetno področje so poudarili zdravstvo in ob tem dodali, da so v času vlade Boruta Pahorja dokazali, da znajo skrajšati dolžino čakalnih vrst. Glede na to, da dolge čakalne vrste predstavljajo ogromen problem, stranka SD pa je v času vlade Mira Cerarja predstavlja koalicijsko stranko, se človek vpraša, kaj so počeli ves ta čas? Glede na to, da niso bili sposobni podpreti interpelacije zdravstvene ministrice Milojke Kolar Celarc, ki se je izkazala za povsem nesposobno, je več kot očitno, da jim več pomeni nasprotovanje največji opozicijski stranki SDS kot pa korist bolnih državljank in državljanov, ki so vsa leta skrbeli za polnjenje zdravstvene blagajne, sedaj pa zaradi arogance vladajočih tudi umirajo.

Foto: STA

Židan glede storjenih napak: “Napako popravimo in ne zvalimo krivde na koalicijske partnerje ali družbene skupine.” 
Židan je poleg tega izpostavil, da če stranka SD naredi napako, se zanjo opraviči  in ne išče krivcev od Karantanije naprej. “Napako popravimo in ne zvalimo krivde na koalicijske partnerje ali družbene skupine.” Po odstopu Mira Cerarja je bilo videti, da besede Židana predstavljajo navadne floskule, saj se je Židan skupaj v harmoniji s Karlom Erjavcem odločil za tehniko prelaganja krivde in kazanja s prstom na Cerarja. Morda takšna taktika deluje v otroštvu, ko se bratje in sestre skregajo med sabo zaradi najljubše igrače in potem krivdo valijo drug na drugega. Na njuno žalost pa ljudje niso slepi in jim je jasno, da sta se Židan in Erjavec za to taktiko odločila le zato, ker se zavedata, da se volitve neusmiljeno približujejo.

Stranka SD bo volivke in volivce poskušala prepričati, da je Slovenijo sposobna pripeljati ob bok Švedski, Finski in Danski, čeprav se je v sedanji vladi izkazala kot povsem nesposobna. Morda pa nameravajo tokrat bolj striktno slediti svojemu idolu Kardelju, ki je dejal, da si lahko človek ustvari srečo le sam. Človek se vpraša, uporabo kakšnih sredstev imajo v mislih, da bodo dosegli cilj, torej blaginjo za svoje izbrance.

H. M.