Stranka SD si je zamislila prihodnost Slovenije po vzoru tovariša Edvarda Kardelja

Foto: Twitter/Wikipedia

Stranka SD je med vikendom predstavila program z naslovom Samozavestna Slovenija, s katerim namerava nastopiti na prihajajočih volitvah. Predsednik stranke Dejan Židan je na predstavitvi pripomnil, da je stranka v štirih letih sposobna izvršiti pomemben del programa, v osmih letih pa celotnega, saj, kot kaže, čas Pahorjeve, Bratuškine in Cerarjeve vlade ni zadostoval, da bi uresničili, kar so si zadali. Na tokratni programski konferenci pa seveda ni šlo brez naslavljanja tovariši in tovarišice ter slavospeva besedam tovariša Edvarda Kardelja.

Jernej Štromajer je kot eden od članov programske skupine, ki bo kot poslanski kandidat kandidiral na prihajajočih državnozborskih volitvah, po nagovoru prisotnih s tovarišicami in tovariši poudaril, da se stranka SD zaveda besed, ki jih je spisal tovariš Edvard Kardelj: “Sreče človeku ne more dati niti država, niti sistem, niti politična stranka. Srečo si lahko človek ustvari samo sam.” Ob tem pa je pripomnil, da si človek sreče ne more ustvariti sam, ampak samo v enakopravnih odnosih z drugimi. “In to, tovariši in tovarišice, moramo zagotoviti vsem. Enakopravnost na temeljih solidarnosti, bratstva in svobode. To je naša skupna socialdemokratska pot, ki ji smer kot markacije kažejo konkretni cilji in ukrepi v našem programu.”

Naravnost neverjetno je, da se Štromajer, ki trenutno opravlja funkcijo strokovnega sodelavca v stranki SD, opira na besede Kardelja, ki je veljal za Titovega ideologa, nosilca nove marksistične misli in enega glavnih avtorjev jugoslovanske ustave. Glede na to, da je Kardelj iz Beograda ukazoval množične zunajsodne poboje leta 1945 in vse življenje hlapčeval Josipu Brozu Titu, ki ga je celo Ustavno sodišče RS označilo kot zločinca, se človek vpraša, kakšno oblikovanje prihodnosti ima v mislih stranka SD?

Stranka SD je pri predstavitvi programa, ki temelji na desetih strateških ciljih in 110 področnih ciljih, poudarila, da bo z njihovim programom državi omogočen preboj med deset najuspešnejših držav v Evropi. Kot prioritetno področje so poudarili zdravstvo in ob tem dodali, da so v času vlade Boruta Pahorja dokazali, da znajo skrajšati dolžino čakalnih vrst. Glede na to, da dolge čakalne vrste predstavljajo ogromen problem, stranka SD pa je v času vlade Mira Cerarja predstavlja koalicijsko stranko, se človek vpraša, kaj so počeli ves ta čas? Glede na to, da niso bili sposobni podpreti interpelacije zdravstvene ministrice Milojke Kolar Celarc, ki se je izkazala za povsem nesposobno, je več kot očitno, da jim več pomeni nasprotovanje največji opozicijski stranki SDS kot pa korist bolnih državljank in državljanov, ki so vsa leta skrbeli za polnjenje zdravstvene blagajne, sedaj pa zaradi arogance vladajočih tudi umirajo.

Foto: STA

Židan glede storjenih napak: “Napako popravimo in ne zvalimo krivde na koalicijske partnerje ali družbene skupine.” 
Židan je poleg tega izpostavil, da če stranka SD naredi napako, se zanjo opraviči  in ne išče krivcev od Karantanije naprej. “Napako popravimo in ne zvalimo krivde na koalicijske partnerje ali družbene skupine.” Po odstopu Mira Cerarja je bilo videti, da besede Židana predstavljajo navadne floskule, saj se je Židan skupaj v harmoniji s Karlom Erjavcem odločil za tehniko prelaganja krivde in kazanja s prstom na Cerarja. Morda takšna taktika deluje v otroštvu, ko se bratje in sestre skregajo med sabo zaradi najljubše igrače in potem krivdo valijo drug na drugega. Na njuno žalost pa ljudje niso slepi in jim je jasno, da sta se Židan in Erjavec za to taktiko odločila le zato, ker se zavedata, da se volitve neusmiljeno približujejo.

Stranka SD bo volivke in volivce poskušala prepričati, da je Slovenijo sposobna pripeljati ob bok Švedski, Finski in Danski, čeprav se je v sedanji vladi izkazala kot povsem nesposobna. Morda pa nameravajo tokrat bolj striktno slediti svojemu idolu Kardelju, ki je dejal, da si lahko človek ustvari srečo le sam. Človek se vpraša, uporabo kakšnih sredstev imajo v mislih, da bodo dosegli cilj, torej blaginjo za svoje izbrance.

H. M.

 • karlina

  Bravooo, vsaka čast, sledijo svojim rdečim krvavim prednikom, ki so med in po vojni pomorili več stotisoč pravih SLOVENCEV, ki se niso strinjali s komunizmom. Pravijo, da bomo spoštovani v Evropi-pa ljubi Jezus in sveta Marija, že sedaj nas nihče niti ne povoha več, ker smo najslabši v vsem, če pa zmaga SD, potem nas bodo že naslednji dan brcnili iz EU. Pravijo,da si mora srečo poiskati vsak sam-aha, tudi preko trupel verjetno, že videno in dokazano, po letu 40 in 45, kajti komunisti do svojih ciljev nikoli niso in nikoli ne bodo prišli na lep način, to nam dokazujejo tudi že 27. leto. NE HVALA, NIKOLI VEČ, TEGA NE SMEMO DOVOLITI. Sicer pa-vedno bolj se mi dozdeva, kot, da bi bil Židan sin don carleoneja, vedno bolj mu je podoben, v vsem.

  • Valter BraniSlav

   Moj stricek Edo je dal po vojni pobiti okrog 100 tisoc ljudi, od tega naj bi bilo Slovencev okrog 10 tisoc.
   Ne pretiravaj Karlina.

  • DJURO SUMAR

   Tebi niti Jezus in sveta Marija ne moreta pomagati, ker so te v farovžu oprali v nulo.

 • Roman

  Take izgovorjene neumnosti so verjetno posledica neprespanosti!

 • Beli Medo

  Tisti, ki so vladali večino časa od leta 1945 so pa sedaj dobili idejo, kaj je treba postoriti, da bo šlo Sloveniji bolje, da to verjameš moraš biti opranoglava levičarska ovca!

  • DJURO SUMAR

   Desničarji težko razumete napredne misli, ker ste zazrti v preteklost.

   • macon

    Bebone, vaši tumbajo o Edvardu Kardelju in potem smo mi zazrti v preteklost.

    Shizofrenija in ostali duševni odkloni so normalno stanje vaše prizadete psihe.

    • DJURO SUMAR

     Se ti ne zdi, da je bil Jezus Kristus precej pred Edvardom Kardeljem.

     • macon

      Pretežno nismo religiozni.

     • DJURO SUMAR

      Vprašanje je, kdo je zazrt v preteklost.

 • Franjo Trojner

  Dajte mi prosim povejte, kdo pri zdravi pameti bi na volitvah glasoval za
  komunajzersko stranko SD in njenega neinteligentnega predsednika Židana, če jih je pa celo njihov podpredsednik Veber, ki ni nikoli blestel po bistrosti zapustil, ko je sam spoznal, da se druži z večnimi luzerji. Sam vrh stranke SD z Židanom in Vebrom ni bil ravno cvet modrosti, kakšne cvetke so šele ostali člani je vprašanje, ki se postavlja kar samo od sebe, mar ne? Tudi zvezda instagrama Borut prihaja iz te stranke, kar lahko pomeni, da je manjko zdravega razuma pogoj za članstvo v tej stranki, lahko pa se motim in je celotna zadeva še hujša, kot ugotavljam sam. Stranka SD bi se z stranko ZL morala oženiti, toti popolnoma skup pašejo! Res pa je, da takšne poroke Slovenija ne preživi. Od kod le se jemljejo vsi ti bučmani??

  • DJURO SUMAR

   Pozabil si omeniti Milana Kučana.

 • Valter BraniSlav

  Stricek Edo

  • Valter BraniSlav

   Je se vedno ziv…

   • Valter BraniSlav

    Tako kot Elvis Presley.

  • macon

   Krulac tvoj striček. Forumaš te je lepo razkrinkal, da nimaš pojma o Kardelju in ljudeh okoli njega.

   • Valter BraniSlav

    Napacno. Oba Ivana in Eda sem dobro poznal.

    • Valter BraniSlav

     Merila se spreminjajo s casom.

  • SmashFascism

   ..je bil kriminalec in zločinec..

   • Valter BraniSlav

    Ni bil. Takrat je bil junak
    Sele danes je kriminalec.

 • VERRZIFIKATOR

  Edo V. Vnuk

  NE VERJAMEM

  NE VERJAMEM, bratci, v stranko takšno,
  in da kdo z madžarskim je priimkom
  ustanóvil jo kar za ovinkom,
  zopet za natego tu gre kakšno.

  NE VERJAMEM, da bi jo popihal,
  v Bruslju da odprl bi pisarno,
  mi deluje vse preveč bizarno,
  da bi po Evropi se potikal.

  NE VERJAMEM, tole je računsko,
  matematično sploh nemogoče,
  da popiha jo, ko mu je vroče,
  pa saj to je gangstrsko, vrhunsko.

  NE VERJAMEM, da se v slabih zgledih
  vrgel je možak po nas, Madžarih,
  ta se zgledoval je po barbarih
  in zgodilo se je pri sosedih.

 • Franc Šink

  Edino kar je pri komunistih zanimivega je poslušanje njihovih nesmislov.

  • Joško

   Komunizem je že sam po sebi nesmisel.

 • FORT WORTH

  Zidan bi rad slovencem dopovedal, da je Kristus na krizu umrl od smeha, ko se je napil rvaskega terana…
  Keee bebo !!!

 • DJURO SUMAR

  Edvard Kardelj in Josip Broz sta bila velika vizionarja 20. stoletja, ki sta nadgradila delo Karla Marxa.

  • sprehajalec

   Tako je Đurice. lahko ju uvrstimo med klasike marksizma zvenečih imen, misli in dejanj. Lenin, Đerđinski, Trocki, Pol Pot, Mao, Sandin, Castro, Enver Hoxha, dinastija Kimitd. itd.

   Danes njuno misel nadaljujeta stranka SD ter Združena levica.

  • slosin

   … tega pa nista predvidela, da bo komunizem konec 20. stoletja crknu…

   • DJURO SUMAR

    Komunizem šele prihaja.

 • Joško

  Vodstvo SD je velika srečna družina kapitalistov, kot je nekdo zapisal v svojem komentarju. Vsi vemo, da so njihovi vzorniki Edvard Kardelj, Boris Kidrič, Ivan Maček, Tito; zato želijo slovenski narod potisniti v čim večjo revščino, samo pa bogato živeti. To se je dogajalo od l. 1941 do leta 1991, ko so nam vladali, to se dogaja vse do današnjega dne. Slovenci, zgledujmo se po Madžarih, pojdimo na volitve ter SD in druge levake vrzimo iz parlamenta. Šele takrat bo življenje v Sloveniji lepše, bolj bogato in bolj pravično za vse Slovence.

 • Morala

  Če do sedaj niso mogli uresničiti svojih ciljev, jih tudi v prihodnje ne bodo!!! Dobro so zaščitili teran, kranjsko klobaso, uničili tovarno sladkorja v Ormožu itd…Bla, bla…

 • Antonius

  Če po Kardelju, niti država, niti sistem, niti politična stranka ne morejo dati človeku srečo, zakaj se potem dediči njegovih globokoumnih neumnosti trudijo, da državljanu onemogočajo, da bi za svojo srečo uspel doma?
  Dodana vrednost, kar naravoslovno tehnični izobraženci so, hodijo v tisočih svojo srečo z izseljevanjem, ustvarjati v tujino.
  Je pa res, da je državno premoženje ustvarilo srečo vsem Kučanovim forumašem, ki sicer nekaznovani in srečni ostajajo doma, sadove pokradenega skrivajo pa v tujih *oazah*.
  Volivcev niti dvakratna dokapitalizacija ni spravila k pameti, zato se po napovedih raziskav javnega mnenja, zelo številni ogrevajo za Serpentinškovega šarca. Če bo sestavljal novo vlado, se nam bodo še naprej smejali vsi, ki pokradeno skrivajo v oazah.
  Logarjeve in Godčeve bom volil, ker sta se potrudila, in razkrinkala kriminalno početje v NLB in v zdravstvu.

 • Štalmajster

  Vse štima, vse klapa. Marx, Moša Pijade, Edvard Cardelli,….Trotsky, Lenin, Ehrenburg, Kaganovich Sverdlov,………..Martin Schulz, Juncker, Sarkozy, Volodymyr Groysman………………………………………………

  Naši, sami naši …… povsod po svetu ………… sami “naši”. ;-
  http://ejp.eu/

 • montyamp

  Kardelj Kidriču: “Nimate nobenega razloga biti tako počasni v čiščenju kot doslej.”

  Veliko pove že navodilo Edvarda Kardelja Borisu Kidriču. Naslovljeno je z “Od predsedništva Centralne vlade”. Ukaz je bil poslan 25.06.1945, na desni strani pa piše “prejeto ob 11 uri”. Nato sledi navodilo “Kidriču – osebno”: “Najkasneje v teku treh tednov bodo razpuščena sodišča nacionalne časti, vojna sodišča pa bodo sodila samo vojnim osebam, vse drugo bodo prevzela redna sodišča. Proglašena bo nova amnestija. Nimate torej nobenega razloga biti tako počasni v čiščenju kot doslej. KARDELJ,” piše v ukazu.
  Ukaz za ustrelitve je prišel, kot so ugotovile komisije, neposredno od Josipa Broza Tita, preko Aleksandra Rankovića, tedanjega šefa OZNA-e. V enem od ukazov, ki so jih našli v Srbiji, na primer piše, da je “ena od glavnih nalog nasploh /…/ uničenje domače reakcije, izdajalcev in njihova iztrebitev iz samih korenin”.
  “Družina, ki ima v svoji sredi samo enega izrazitega protikomunista, zapade vsa likvidaciji.”
  Pobiti tudi tiste “bogatince, trgovce in industrijalce”, ki so podpirali OF

  In ne samo to. “Kar se tiče onih bogatincev, trgovcev in industrijalcev, ki so prispevali denar za OF velja isto načelo kot že zgoraj navedeno. S tem, da so dajali prispevke, so hoteli varovati samo lastno kožo,” piše v krutem ukazu, s katerim je bila smrt predvidena celo za ne dovolj vnete podpornike OF.

 • PIA PlA

  Če hočem piti teran s kontroliranim poreklom moram piti hrvaški teran. Za to, da nimamo več avtohtonega slovenskega se mi tip že ni opravičil. Ni se opravičil niti za to, da si je nabral pol milijona pufa, za katerega misli, da mu ga bomo plačali mi. Ni se opravičil, da je slovenski les vsak dan manj vreden, čeprav je vrhunske kakovosti. Nasprotno, on celo misli, da je na tak način rešil slovensko gozdarstvo.

  Pod njegovim vodstvom bo Slovenija, kar jo je sploh še ostalo, v trenutku razprodana, mi pa na beraški palici! Židana lubadarjem!

 • piko8

  Slovenci zgledujte se po Madžarih, Avsrijcih, Italijanih in naženimo sd, desus, smc in ostale častilce MNOŽIČNEGA MOEILCA titeja iz prlamenta!!
  Ti osenki uničujejo Slovenski rod 1941 leta do današnih dni!!!

 • rrrrr

  Židan: Nabrusimo kose in skupaj stopimo v svetlo bodočnost XX. stoletja.

  • tohuvabohu

   Naskočimo koze in skupaj vstopimo v štalo, polno rdeče gnojnice.

  • tohuvabohu

   Šele zdaj sem opazil poanto: 20. stoletja. Še bolj bi vžgalo, če bi rekel 19. stoletja.

   • rrrrr

    Namenoma 20. stol. Kose so brusili predhodniki Židanovih lačenbergerjevi že za časa francoske revolucije v v 18. stol. A ker naši retardirani boljševiki zaostajajo v vsem , celo v lastni ideologiji, bo 20. stol. za naše komije kar pravšnje…

 • Tone

  Za vašo informiranost: V vseh evropskih levih strankah se člani naslavljajo s tovarišice in tovariši.

  • Republic Commando

   In kaj zdaj????

   • Tone

    Nehat se zgražat, da enako počno tudi slovenske.

    • tohuvabohu

     A se smemo vsaj režati?

     • Tone

      Režiš se lahko po mili volji, to je dobro za zdravje.

 • Republic Commando

  Se pravi bodo dali luko koper hrvatom, severno primorsko italijanom, kranjsko goro avstrijcem? Pfuuuj golazen rdeča!

 • RATATA

  Ti so krivi, da
  Na tleh ležé slovenstva stebri stari,
  v domačih šegah vtrjene postave;

 • Ryuk

  SD ima bankrot v programu. Tako kot ga je imel kardelj.

 • tohuvabohu

  Židanu zelo slabo kaže. Niti najhujši rdečkarji, ki nas tukaj vsakodnevno razveseljujejo s svojimi imbecilizmi, ne kažejo tovariške solidarnosti s to zgubljeno drhaljo. Edino Musarjev Jurček se nekaj trudi, a mu nič ne uspeva.

 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • Tone

  Stranke, polpismeni Simon, ne radio.

 • Osti jarej
 • Get Smart

  Kot je lepo prikazal že en od sokomentatorjev, imamo pri tovarišu EDWARDU KARDALYJU
  oz. CARDELLIJU, kot so tovariša imenovali njegovi tovariši FAŠISTI,
  pač opraviti s kaviarŽIDovsko KOMINTERNISTIČNIM bastardom, kot so vse kao vodilno nastopljene lutke, od JOSEPHA BROZA WALTERA TITA, preko MOSESA MOŠE PIJADEJA …,
  zato tudi Dejanće ŽIDanće seveda ni kaka izjema nje, kot tudi SHOLTES ne i tako dalje do tokija.
  KOMUNIZEM,
  kakor tudi ostali -izmi, so vse po vrsti kaviarŽIDO drkancije:

  SOCIALIZEM FAŠIZEM nacional-SOCIALIZEM liberalizem libertarizem libertinizem idiotizem debilizem kretenizem pasjejebizem oz. lokalno SERBUSNO vukojebizem lezbizem pedrizem pedofilizem …,
  vse to so dinamizmi nje, kao dinamike nje, gibanja,
  kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNA gibanja za “IZTREBLJANJE LJUDI”, kajti te kreature so,
  kot “V ZAVETJU GRUČE in TEME” celo same priznavajo:
  “SMRTNI NEPRIJATELJI svakog blagostanja reda i mira”.

  Povsod po svetu po kanalizacijah postrgajo sebi enake, torej kloako kloake oz., kot bi rekli tisti normalni u otađbini tukaj uvoženih govana:

  “govna od govna” oz. LUMPENPROLETERE, kot svojim avant-gard tovarišem pravi eden izmed kavirŽIDO KOMUNISTIČNIH ideologov — Karl MARX nje.

  »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica
  vas bo osvobodila.«

 • hermannn

  90. leta smo mnogi verjeli, da bo to boljševistično združenje na mah izginilo s prizorišča zgodovine. V Avstriji in še kje so Hitlerjevi pristaši po 10tih letih začeli dvigati glave, pri nas Titovi približno enako. Tako se dogaja lažnivim prerokom, ki jih ljudstvo prej ali slej razkrinka, potegne vodo in izplakne.

 • Get Smart

  Še par besed o onaniralski kopipastki kavirŽIDO tovariša EDWARDA KARDALYJA:
  “Sreče človeku ne more dati niti država, niti sistem, niti politična stranka. Srečo si lahko človek ustvari samo sam … v enakopravnih odnosih z drugimi. ”

  Take drkancije so dobre za ritardirane MURGLOIDE, ki tako ali tako ne razumejo besed, pač pa le
  ukaze CENTRALNEGA KOMITEJA oz. kot je rekel JOSEPH BROZ TITO svojemu KARDALYJU:
  “Razumeš ti moj kurac!”
  Menda že veste, da je pedrizem (nastavljanje dupeta gazdi) eden od temeljev kaviarŽIDOkomunizma.

  Država je/POMENI skupnost prebivalcev, ki se med drugim (recimo jezikom, kulturo …)
  odločijo za ENO=ENAKO PRAVO za vse nje.

  Sledimo? Država ni neka ALIEN entiteta, kot vam KOMUNJARE turijo, poturijo svojo
  ALIENIRANOST od neke lokalne države, ker so dejansko ALIENI nje
  (ALIENI so kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNI barbari),
  ki ZASE vedo, da jim vaša skupnost ne more dati sreče,
  ker naše skupnosti častijo POŠTENOST, PRAVICO, RESNICO, SVOBODO …
  in kar je še tipičnih slovenskih lastnosti kulture življenja,
  medtem ko kaviaŽIDO KOMUNJARE in njihovi SERBUSI častijo KULTURO SMRTI=
  laž ROP umor UNIČEVANJE pedrofilijo PEDOFILIJO pasjejebstvo …
  Sledimo?
  Tega (torej NJIHOVE SREČE) jim ČLOVEŠKA DRŽAVA ne more dati,
  zato si morajo PRIKRASTI države, kjer nato izživljajo svojo ZLOČINSKO SREČO.

  Država je skupnost ljudi, ki jih DRUŽIJO SKUPNE VREDNOTE,
  torej je jasno, da ti le država=sistem (=SKUPNOST LJUDI)
  lahko da srečo,
  saj si je sam na Marsu ne moreš zagotoviti.
  Sledimo?
  Razumemo?
  Razumemo, kaj pomeni pranje glavićev s floskulami, ki same sebe negirajo celo v istem stavku.

  Pamet v glavo.

  • MižekFiga

   Naši PAMETNI in IZUBRAŽENI mladinci praviji raje: “Pot pod noge”.

 • MižekFiga

  Bivši balkanski komunistični socialisti SE NORČUJEJO !!!
  Samo seštejmo škodo storjeno od 1945 do 1990 IN od 1991 do 2018.

  Praznjenje vseh bank in pranje denarja NE OMENJAJO !!! SRAMOTA, FUJ NJIM !!! POVEJTE TO VSEM PRIJATELJEM. IN NE POZABITE DA tov. ddr. KUČAN podeljuje ruska državna odlikovanja. SRAMOTA !!!

  Njuihov zelo dolgoletni rezultat sta dve zapravljeni (bankrotirani) državi. Zato smo drugorazredni državljani obubožani. Bolje da se skrijejo, ker arogantno še vedno mislijo, da so nekaj vredni.
  NIČ NISO VREDNI, bo vsem jasno po letošnjih volitvah.

  NE BI BILA ODVEČ “GENEREALNA DRŽAVLJANSKA VSTAJA” !!!

 • if

  Edvard Kardelj v svoji knjigi Razvoj slovenskega narodnega vprašanja: “Komunizem bo odpravil narod in tako pripravil spajanje narodov.”

  Aksentijevićeva JNA, Židanova SD, Rajićeva SMC in Tomićeva Levica so praktične niše, ki so razbile oziroma razbijajo samsstojno RS spreminjajoč jo v državo kaosa po zgeldu razbite SFRJ.
  Te izpostvae anstisloventva na najbolj podel način izvajajo uničevanje slovenstva in posledično slovenskega naroda.

 • xtc

  Stranke katerih vodilo program so komunistični zločinci nimajo iskati kaj v parlamentu-z ustavo prepovedat.
  Madžari so takim pokazali kam sodijo.

  • ekstazi namesto Evine koke

   Piškice šiptarske, komunajzarje, ki so Pučniku ukradli stranko, je treba z ustavo in malo tudi z zapori. komunjare ven iz SDS!! Lustracija

 • Vera

  Kar srd me je spreletel, ko sem zagledala Kardelja . Zakaj ? Zato,ker smo v OŠ morali iti nekam v bližino Celja , kjer smo morali poslušati njegov govor, kot, da bi mi otroci kaj razumeli zakaj se je v resnici šlo . Raje smo si iskali neko pijačo ” oro ” ali nekaj podobnega . Drugič pa je bilo še nekaj hujšega , toda tega še danes ne upam dati v javnost . Stisne me pri srcu, ko se spomnim kako smo zaradi takih , kot je bil Kardelj in drugi , morali trpeti , če nismo bili za njihovo ideologijo ( komunizem ) .
  Židan SD se naj raje vrne k svojemu delu , saj je izučen , toda za politiko je ” pravi zelenec ” !

  • Jani Steiner

   Ko postaviš židana k pujskom, ga ne prepoznaš več.