fbpx

Stranka SDS bi gasilcem, ki ob naravnih nesrečah tvegajo življenja, z zakonom dvignila plače in uvedla davčne olajšave

Foto: STA

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke je danes v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o gasilstvu, s katerim bi dvignili plače gasilcem, znižali zavarovalne premije in davčne olajšave. Prav tako bi operativnim gasilcem zagotovil dodatno zavarovanje, ki bi ga pokrila država.

S predlogom zakona v poslanski skupini SDS predlagajo rešitve pri podpori delovanja gasilske službe. V poslanski skupini SDS menijo, da trenutna Vlada Republike Slovenije, ki jo vodi dr. Miro Cerar, pri obravnavi zadnjih proračunskih dokumentov ni našla posluha za povečanje sredstev za gasilce, prav tako nima posluha za dvig plač poklicnim gasilcem.

Zato v poslanski skupini SDS predlagajo, da se čim prej zagotovijo dodatna sredstva za to področje. S predlogom novele zakona obenem še dopolnjujejo status operativnega gasilca. Status operativnega prostovoljnega gasilca pomeni tudi odnos med delodajalcem in gasilcem, pri čemer v poslanski skupini SDS predlagajo, da se stimulira zaposlovanje gasilcev tako, da se delodajalcu znižajo zavarovalne premije in imajo davčne olajšave.

Dodatno zavarovanje naj pokrije država
Zaradi narave dela gasilcev, ki so pri naravnih nesrečah vedno prvi in pri svojem delu tvegajo svoja življenja, da bi pomagali drugim, z novelo zakona o gasilstvu določajo, da se zagotavlja sredstva za zavarovanje operativnih gasilcev in tudi sredstva za preventivne zdravstvene preglede operativnih gasilcev. V poslanski skupini SDS še menijo, da bi Republika Slovenija prostovoljnim operativnim gasilcem morala zagotoviti financiranje dodatnega zdravstvenega zavarovanja in za vsak dan izvajanja javne gasilske službe tudi dodatno pokojninsko zavarovanje, kar predlagajo tudi v parlamentarni postopek vloženi noveli zakona o gasilstvu.

C. Š.