Stranka SDS predlagala rešitev za deložacijo Šalamuna in drugih policistov v stiski

Foto: Twitter

Poslanec SDS dr. Vinko Gorenak je na današnji novinarski konferenci spregovoril o noveli Zakona o organiziranosti in delu v policiji, s katero se rešujejo pravice v zvezi s službenimi stanovanji (primer Branka Šalamuna in še več ostalih podobnih primerov). Novelo zakona je poslanska skupina SDS že vložila v parlamentarni postopek.

Uvodoma je poslanec Gorenak dejal, da je Državni zbor vzpostavljen tudi zato, da vzpostavlja neka ravnovesja in poštena merila za vse državljanke in državljane v obliki zakonov. “Zakonodaja pogosto ne predvideva vseh življenjskih situacij, ki se dogajajo,” je pojasnil poslanec in dodal, da se lahko na situacije in dogodke v družbi politiki odzivajo na različne načine. “Lahko se počne to, kar se je dogajalo z ilegalnim migrantom Ahmadom, ko se je kršila zakonodaja, ko so se počela kazniva dejanja, čemur v poslanski skupini SDS nismo naklonjeni,” je povedal dr. Gorenak in dodal, da tudi zato niso poskušali na takšen način, kot je to počela leva koalicija, zaščititi gospoda Branka Šalamuna pred izselitvijo. “Bomo pa skušali rešiti ne le njegov problem, temveč problem večjega števila policistov,” je pojasnil dr. Gorenak in izpostavil, da to rešujemo z dopolnitvijo 86. in 88. člena Zakona o organiziranosti in delu v policiji.

Zakon varuje najbolj ranljive policiste
Gorenak je pojasnil, da je sam predlagal dopolnitev teh dveh členov v zakonu, pri čemer je poudaril, da bi se s spremembo zakona reševale tri vrste življenjskih situacij. “En sklop so situacije, ko gre za policista, kot je gospod Šalamun, ki je invalidsko upokojen, vsi vemo, katere bolezni vse ima, in torej gre za sklop vprašanj, ki obravnavajo njemu podobne primere. V okviru tega so tudi hude telesne poškodbe, katerih posledica je invalidnost, pa lahko policist preživi in ker bo policist invalidsko upokojen, se tudi lahko zgodi, da bo ostal brez službe in nato službenega stanovanja. Poleg tega smo imeli v zadnjih letih 3 mrtve policiste v službi. V kolikor bi bili ti ljudje v službenih stanovanjih, bi lahko en dan po njihovem pogrebu, iz službenega stanovanja deložirali njegovo družino.”

Branko Šalamun (Foto: YouTube/PlanetTV)

Ob tem je še poudaril, da so tretji primer reševanja težav veterani vojne za Slovenijo. “Šalamun je sodeloval v eni najbolj krvavih policijskih bitk, bitki pri Trzinu, in glede na njegovo današnje stanje, ki je hudo, je prav, da tudi za to kategorijo ljudi poskrbimo,” je povedal poslanec. Prav tako je izpostavil, da se zavedajo, “da so to situacije, do katerih ne sme priti oziroma da gre za situacije, ki se jih ne sme dopustiti.” Po njegovih besedah so prav zato s posegom v zakon skušali rešiti tovrstne primere.

C. Š.