Stranke KUL branijo svoje politične kadre in monopol v energetiki – poglejte si njihove astronomske plače

Boris Sovič (Foto: STA)

Boris Sovič te dni medijem razlaga, kako je bila njegova razrešitev z mesta predsednika uprave “politično motivirana”. Pozabi pa omeniti, da je bil na to mesto v upravi Elektra Maribor nastavljen ravno tako – na podlagi političnih odločitev. Sovič sicer prihaja iz vrst Socialnih demokratov, Borut Pahor ga je leta 2007 imenoval na mesto veleposlanika Republike Slovenije v državi Izrael. KUL sicer danes sklicuje nujno sejo za politično obrambo svojih strankarskih kadrov oziroma direktorjev – poleg Soviča sta tu seveda še Robert Golob in Andrej Ribič.

Boris Sovič je bil nekoč mariborski župan iz vrst stranke SD – od takrat smo si ga zapolnili po slabem vodenju mariborske mestne občine, poleg tega pa je večino kariere preživel v raznih podjetjih v državni lasti, bil je tudi poslanec. Je član Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Tita Turnška, o čemer smo pisali že nekaj let nazaj – pojavil se je namreč tudi na zloglasnem SD pikniku, kjer sta bila prisotna še politična sodnika Matjaž Štok in Slavko Gazvoda, ki sta se med drugim spravljala na nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, ki je bil sicer tudi Sovičev protikandidat. No, Sovič pa je pred dnevi potrdil, da so ga razrešili z mesta predsednika uprave Elektro Maribor, začasno ga bo nadomestil prvi nadzornik Jože Hebar. Sovič seveda poudarja, da je šlo za politično razrešitev. Kdo pa ga je nastavil?

Sovič je viden politični kader, nastavila ga je politika
Sovič je bil v času prve vlade Janeza Drnovška državni sekretar za energetiko, leta 2007 po koncu svoje županske kariere pa je postal slovenski veleposlanik v Izraelu, in to na podlagi dogovora zmed Borutom Pahorjem in Janezom Janšo, ki je takrat vodil svojo prvo vlado. Dogovor o Soviču je bil pravzaprav skriti kadrovski del tedanjega popisanega Partnerstva za razvoj med Janševo vlado in Pahorjevimi Socialnimi demokrati, je včeraj spomnil Požareport. Predsednik uprave Elektra Maribor je postal februarja 2012, torej ravno ob izteku odstopljene Pahorjeve vlade ter ob nastopu druge Janševe vlade. “Med nadzorniki, ki so “politično neodvisno” imenovali in nadzorovali Soviča, sta bila tudi znameniti politični prestopnik iz črnih med rdeče Ciril Pucko in Sovičeva strankarska kolegica Andreja Katič, kasneje tudi ministrica za pravosodje,” je zapisal Požar.

Požar je še spomnil, da se večina Mariborčanov Soviča spominja kot sicer nadvse prijaznega in lepo govorečega, vendar pa obenem neučinkovitega župana, ki za Maribor “ni nič naredil”. Nekateri opozarjajo tudi na njegovo sporno zmago na županskih volitvah leta 1998, ko je premagal tedanjega legendarnega mariborskega župana Alojza Križmana, ki naj bi ga takrat, na podlagi dogovorjene lokalne politične zarote, celo ugrabili.

Plače politično nastavljenih menedžerjev v energetiki.

V KUL branijo svoje in njihove privilegije
Po tem, ko je pred dnevi Robert Golob, ki ni dobil podpore za nov mandat predsednika uprave Gen-i, priredil nekakšen gledališki spektakel, ki ga je poimenoval novinarska konferenca, pa KUL danes sklicuje nujno sejo za politično obrambo svojih strankarskih kadrov oziroma direktorjev – sem poleg Goloba in Soviča seveda spada tudi Andrej Ribič, razrešeni predsednik uprave Elektra Ljubljana, ki je bil tudi ustanovni član Zaresa. Tako visokim plačam, kot jih prejemajo direktorji v energetiki, da drugih “bonitet” niti ne omenjamo, se je seveda težko odreči kar tako, brez boja. Nekateri imajo pač občutek, da jim je bil direktorski stolček nameščen za vse večne čase.

Sara Bertoncelj