fbpx

Stranke pričele zavračati vabilo Jožeta P. Damijana – razmere so preresne!

Predsednik NSi Matej Tonin je zavrnil ponudbo Jožeta P. Damijana o ustanovitvi nove koalicije (Foto: STA)

Jože P. Damijan je v četrtek potrdil, da je programski dokument z vabilom k pogovorom, poslal vsem strankam, z izjemo SDS. Predsednik stranke Nova Slovenija Matej Tonin se je že sestal s pobudnikom kreiranja nove koalicije in rušiteljem vlade v času izrednih razmer Damijanom. Po besedah Tonina je bil pogovor konstruktiven, a je zavrnil sodelovanje, saj noče biti udeležen pri alternativnih vladnih poskusih. Podobnega mnenja so tudi v SMC, ki pravijo, da se jim zdi čas, ki so si ga izbrale opozicijske stranke za oblikovanje nove koalicije, neprimeren. Svoje odločitve javnosti pa še niso sporočili.

Jože P. Damijan je v četrtek potrdil, da je s programskim dokumentom, v katerem so se SAB, Levica, SD in LMŠ poenotile o ključnih programskih prioritetah alternativne, nove vlade do volitev 2022, povabil k pogovoru vse stranke, z izjemo SDS. S tako imenovanim ustavnim lokom želijo zrušiti trenutno koalicijo v primežu izrednih razmer z epidemijo koronavirusa.

Vabilu se je že odzval predsednik NSi Matej Tonin, ki je za javnost sporočil, da sta z Damijanom imela konstruktiven pogovor. Tonin je Damijanu povedal tisto, česar opozicija ne more razumeti, da bi moral njihov boj za oblast počakati, da se umiri epidemija. “Povedal pa sem mu, da je pred Slovenijo največja preizkušnja po osamosvojitvi, ki terja stabilno in operativno vlado,” je poudaril Tonin. Predsednik NSi je mnenja, da ne morejo sodelovati pri alternativnih vladnih poskusih. “Vedno pa bomo podpirali dobre predloge opozicije,” je še obrazložil in pokazal pripravljenost za enotnost pri sodelovanju z opozicijo.

https://twitter.com/MatejTonin/status/1322132872061505537?s=20

Neprimeren čas za nasilen prevzem oblasti
Damijan je poslal vabilo tudi strankama SMC in DeSUS. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je sporočil, da so prejeli pismo omenjenih opozicijskih strank. “Do tega, kar je zapisano v njem, se bomo opredelili v doglednem času,” je zapisal. Pravi, da je podpisnik pisma le en in upajo, da za tem res stojijo vse štiri stranke. Tudi v SMC so mnenja, da so si Marjan Šarec, Alenka Bratušek, Luka Mesec in Tanja Fajon izbrali popolnoma nepravi čas za prisilen prevzem oblasti. “Kot smo javno že večkrat povedali se nam zdi čas, ki so si ga opozicijske stranke izbrale za poskus oblikovanja nove večine, neprimeren,” je obrazložil.

Foto: Facebook

Kot še pravi počivalšek, trenutno ni čas, ko bi se moralo vodstvo države ukvarjati samo s seboj, temveč je to zadnja stvar, s katero bi se morali ukvarjati. Država je trenutno v krču v več pogledih; borimo se za življenja in prostore v bolnišnicah, kar mora biti v tem trenutku prioriteta. “Naši napori in misli so zdaj pri ljudeh, ki zaradi zdravstvene in drugih stisk trpijo in od nas pričakujejo dejanja, ne besed,” je poudaril Počivalšek.

Kako se bo odločil DeSUS, glede na to, da je Damijan njihovo nekdanjo predsednico označil za “kurbo iz plesa”?
Ni pa še povsem jasno, kako in kdo se bo odločal v stranki DeSUS. V Desusu pa so navedli, da se bodo še pogovorili o tem, ali se bodo vabilu odzvali pred strankinim volilnim kongresom, ki bo 28. novembra. Tisti, ki bodo na koncu sprejemali odločitev o zavrnitvi ali sprejemu ponudbe opozicije, pa bi morali dvakrat premisliti, ali si želijo imeti za predsednika vlade nekoga, ki je njihovo predsednico označil za “kurbo iz plesa”, o čemer smo že pisali.

(Foto: Siol/Posnetek zaslona)

Povsod po svetu so med epidemijo strnili politične klopi, v Sloveniji to očitno zaradi opozicije ni mogoče
Če pogledamo trenutno situacijo po svetu je virus znal med seboj strniti politične klopi in nikjer ni slišati o prisilni menjavi oblasti. Kot kaže je svet združil politiko po vsem svetu, z izjemo Slovenije, kjer bi stranke zamenjale oblast sredi epidemije še pred samimi volitvami, ne želijo sodelovati s koalicijo, nagajajo na vsakem koraku in državljane pozivajo k nespoštovanju ukrepov.

V Katedrali svobode so poudarili, da ponovno nadaljujemo nikoli končan proces slovenskega samouničevanja
Tudi Katedrala svobode je v svojem jesenskem sporočilu navedla, da se “nadaljujejo nikoli končani procesi slovenskega samouničevanja”. Izpostavljajo bitko za razumno, zmerno, inkluzivno in konsenzualno politično sredino, rešitev pa vidijo v veliki koaliciji SDS in SD.

Sara Rančigaj