fbpx

Stranke SDS, NSi, SMC in SNS vložile predlog deklaracije o podpori resoluciji, ki enakovredno nasprotuje vsem totalitarnim režimom

Morišče Huda jama pri Laškem. (Foto: STA)

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke je skupaj s poslanskimi skupinami Nove Slovenije – Krščanskih demokratov, Stranke modernega centra in Slovenske nacionalne stranke vložila Predlog Deklaracije o podpori Resoluciji Evropskega parlamenta z dne 2. aprila 2009 o evropski zavesti in totalitarizmu. Gre za resolucijo Evropskega parlamenta, ki  enakovredno nasprotuje vsem totalitarnim režimom in poudarja, da je potrebno ohranjati spomin na preteklost, ker brez resnice in spomina ne more biti sprave.

Glede na to, da resolucija odločno in jasno obsoja vse zločine proti človeštvu in množične kršitve človekovih pravic, ki so jih zagrešili vsi totalitarni in avtoritarni režimi, je jasno, da je Evropski parlament z resolucijo pokazal spoštovanje do vseh žrtev totalitarnih in nedemokratičnih režimov v Evropi. S tem se je poklonil tudi vsem, ki so se bojevali proti tiraniji in zatiranju ter obnovil svojo zavezanost miroljubni in uspešni Evropi, ki temelji na vrednotah kot so spoštovanje človekovega dostojanstva, svoboda, demokracija, enakopravnost, načela pravne države in spoštovanje človekovih pravic.

Slovenska demokratska stranka, Nova Slovenija – Krščanski demokrati, Stranka modernega centra in Slovenska nacionalna stranka zagovarjajo prepričanje, da je napočil skrajni čas, da se stori enoten in zrel civilizacijski korak, da skupaj obsodimo vse totalitarizme in avtoritarne režime, ki so grobo kršili človekove pravice in temeljne svoboščine. Po njihovem prepričanju bi bilo to še posebej dragoceno izhodišče za demokratično prihodnost Slovenije. “Predlagamo, da Državni zbor RS podpre predlagano deklaracijo in s tem Republiko Slovenijo pridruži evropski zavesti o totalitarizmih, saj bo le tako dokazal, da podpira obsodbo vseh totalitarizmov ter omogočil, da bo Resolucija  kot uradni tekst tudi objavljena v Uradnem listu Republike Slovenije”. 

Iz Evropske resolucije je mogoče med drugim razbrati, da je osrednji cilj procesa evropskega združevanja zagotoviti, da se spoštujejo temeljne pravice in načela pravne države in da napačne razlage zgodovine spodbujajo politike izključevanja in tako napeljujejo k sovraštvu in rasizmu. “Evropa ne bo združena, če ne bo sposobna oblikovati enotnega pogleda na svojo zgodovino, če ne bo priznala nacizma, stalinizma ter fašističnih in komunističnih režimov kot skupne zapuščine in če ne bo izvedla poštenih in poglobljenih razprav o njihovih zločinih v prejšnjem stoletju,” je mogoče prebrati.

V nadaljevanju si lahko podrobno preberete vsebino predloga resolucije:

Totalitarizmom se ne sme popuščati ne glede na ideologijo
Po besedah  poslanca SDS mag. Branka Grimsa se je skozi zgodovino prevečkrat napačno tolmačilo, kaj totalitarizem sploh je. Iz tega razloga je toliko bolj pomembno poenotenje glede temeljnih vprašanj evropske resolucije. “Žrtvam totalitarnih sistemov je potrebno izkazati spoštovanje, priznanje in jim nuditi rehabilitacijo,” je navedel poslanec in dodal, da se totalitarizmom ne sme popuščati in jih obravnavati drugače od drugih, ne glede na njihovo ideologijo. “Noben totalitarizem, ne glede na ideologijo, na kateri temelji, ne more biti toleriran. Proti zlu se je treba boriti. Zlo je treba zavrniti v celoti,” je poudaril po poročanju STA.

Premier Janez Janša je že večkrat izpostavil ključni problem slovenskega prostora na tem občutljivem področju – da del slovenske družbe in politike ne želi priznati, da je bil komunizem zločinski sistem: “Priča smo masovnemu zanikanju in posledic same narave komunističnega režima. V parlamentu imamo stranke, ki ta režim prikazujejo kot nekaj, kjer ni bilo nič slabega, ena od strank pa celo daje ta režim kot primerjalni model, kako naj bi se država razvijala v bodoče,” ob čemer je imel v mislih skrajno Levico, ki zagovarja t. i. socializem za 21. stoletje. Bodo tokrat poslanci le zmogli storiti korak naprej?

Nina Žoher