fbpx

Stranki SDS in SNS pojasnili ustavno obtožbo premierja Šarca: Levo krilo naj se preneha igrati z ustavnim redom in kršiti človekove pravice!

Foto: Demokracija

“Ustavna obtožba predsednika vlade je način, da se levo krilo državnega zbora preneha igrati z ustavnim redom Republike Slovenije in da na podlagi ideologije krši človekove pravice,” je pojasnil razloge za vložitev ustavne obtožbe poslanec SDS Tomaž Lisec in dodal, da so imeli v prvih 100 dneh vladanja dovolj časa, da odpravijo protiustavno ter diskriminatorno stanje.

Poslanec Slovenske demokratske stranke Tomaž Lisec in vodja poslanske skupine Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič Plemeniti sta danes predstavila predlog obtožbe predsednika vlade Republike Slovenije Marjana Šarca pred Ustavnim sodiščem Republike Slovenije zaradi kršitev ustave in hujših kršitev zakona, kar predlagata poslanski skupini SDS in SNS.

Koaliciji do dali dovolj časa, da popravi neustavno stanje
Kot je povedal Tomaž Lisec, je ustavno sodišče že decembra 2014 odločilo, da je en del zakona o organizaciji in financiranju vzgoje iz izobraževanja (ZOFVI) v neskladju z ustavnim redom Republike Slovenije. Ustavno sodišče je takrat tudi določilo, da mora zakonodajalec to neustavnost odpraviti. “Ker se v roku enega leta ni naredilo nič, smo v poslanski skupini SDS to ustavno odločbo prelili v zakon. Da je naš zakon bil primeren in je sledil odločbi ustavnega sodišča, je potrdilo tudi mnenje zakonodajno-pravne službe državnega zbora. Koalicija je takrat zakon odpravila, češ da gre za nesistemski zakon in da bodo pripravili sistemsko rešitev, in to je bilo v decembru 2015,” je spomnil poslanec in dodal, da so počakali še eno leto, ker vlada ni opravila svojega dela, so v poslanski skupini zopet vložili zakon, ki je bil ponovno zavrnjen, zato so to naredili še tretjič. “Ker tudi tretjič ni bilo nič narejeno, smo v prejšnjem mandatu pripravili interpelacijo ministrice Maje Makovec Brenčič in med vrsticami tudi že povedali, da razmišljamo o obtožbi predsednika vlade zaradi kršenja ustavnih načel,” je še naštel poslanec Lisec.

Kot je pojasnil Lisec, so novi sestavi državnega zbora dali možnost, “da reši to, kar je jasno zapisano v odločbi ustavnega sodišča in čemur pritrjuje tudi mnenje zakonodajno-pravne službe, to pa je, da naš zakon 100-odstotno uresničuje tisto, kar je zapisano v izreku odločbe ustavnega sodišča”. Predsednik vlade, minister in predstavniki koalicijskih poslanskih skupin so tako do včeraj imeli možnost, da se izognejo vložitvi ustavne obtožbe.

Levo krilo naj preneha kršiti ustavni red republike Slovenije
Poslanec SDS je prepričan, da novela ZOFVI, vložena s strani SDS, ni dobila potrebne podpore in da odločba ustavnega sodišča še danes ni uresničena izključno zaradi ideoloških razlogov. “Gre za kršenje ustavnih načel samo na podlagi enega dejstva – zaradi ideologije levega dela političnega spektra v Sloveniji, ki ne želi spoštovati ustavnega reda.” Lisec se ob tem še sprašuje, kako naj pričakujemo, da bodo državljanke in državljani spoštovali ustavni red in pravne norme, ki veljajo v Republiki Sloveniji, če pa le-teh ne spoštujejo poslanci. “Da gre v primeru ZOFVI za ideološko vprašanje, kaže tudi nedavni primer: ko je ustavno sodišče odločilo, da je na področju izbrisanih potrebna sprememba zakonodaje, je vladna koalicija nemudoma predlagala zakon v proceduro. Tu pa se sistematsko, zaradi ideološke platforme določenemu delu slovenskih državljanov kršijo človekove pravice,” je povedal Lisec in dodal, da je ustavna obtožba način, da  spametujejo levo krilo državnega zbora, naj se nehajo igrati z ustavnim redom Republike Slovenije.

Na novinarsko vprašanje, zakaj je NSi odstopila od sopodpisa ustavne obtožbe, če pa je bilo najprej rečeno, da bo podpise prispevala, je Lisec odvrnil, da je zanimivo, da se v NSi niso pridružili obrambi pravne države, kot je v primeru nespoštovanja odločbe ustavnega sodišča s strani trenutno vladajoče politike. Dejal je, da so presenečeni, da se niso podpisali pod to obtožbo, tudi zato, ker je prvopodpisani pod ustavno pritožbo izpred štirih let ravno njihov poslanski kolega Anton Kokalj, je še komentiral Lisec, za pojasnitev konkretnih vzrokov pa novinarje napotil neposredno na NSi.

C. Š.