Stričkova zaušnica premierju: Brglez ni “tapravi” ptič, Golob pa leta previsoko!

Striček Milan je Golobu jasno sporočil, da leti previsoko. (Foto: sta)

Milan Brglez je velik poraženec prvega kroga predsedniških volitev, skupaj z njim pa tudi Gibanje Svoboda in SD. Niti politična velikana – Robert Golob in Tanja Fajon nista zadostovala za preboj v drugi krog. Gre za posredno sporočilo Golobu, da vendarle ni tako mogočen, in da so strici še vedno na prvem mestu?! Vprašanje pa je, ali se “Sončni kralj” zaveda svoje pozicije v prehranski verigi. Spomnimo, da je Kučanu dejal, da “strelja kozle” in ga med vrsticami okronal za “starega bedaka”

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob ima podobno težavo kot Vladimir Putin. Oba zelo težko priznavata in prenašata poraze, prvi na političnem parketu, drugi na bojišču. Golob si navkljub boleči izgubi že dveh strankarskih kandidatov (!!!) (v drugem primeru celo skupnega kandidata Svobode in SD) za predsednika države – Marte Kos in Milana Brgleza, še vedno “shizofreno” domišlja, da v bistvu zmaguje. V prihodnje bo zanimivo spremljati, kako bo ob novih porazih brzdal svoj gromozanski ego.

Striček “Milan iz Murgel” (Milan Kučan) mu je že dvakrat jasno pokazal, da ni “Sončni kralj” in da nima vseh vajeti v rokah. Ni nikakršen monarh, ampak malce pomembnejši kmet na šahovnici. Predsednik vlade pa gre “z glavo skozi beton” in se ne da podučiti. Namesto, da bi bil kdaj tudi modro tiho, blebeta. Spomnimo, kako je Kučanu dejal, da občasno tudi on “kakšnega kozla ustreli”, in ga med vrsticami proglasil za “starega bedaka”. Da tako ne gre, mu je pred časom sporočila že Nataša Pirc Musar, ko je dejala, da so v Svobodi obnašajo “nekoliko orbanovsko”, ko si prizadevajo osvojiti vse najvišje funkcije v državi.

S tem je tudi jasno povedala, da že ne bo Golobova marioneta. To bi bilo pričakovano v primeru Brglezove izvolitve kot strankarskega kandidata. Pirc Musarjeva je jasno poudarila, da nikdar ni bila članica nobene stranke in da je neodvisna. Slednje je sicer močno vprašljivo z ozirom na blagoslov (maziljenje), ki ga je prejela s strani “strička” in bivšega partijskega šefa. Golob pa naj se končno iskreno vpraša, ali je ključni politični odločevalec zares “on” ali kdo drug.

Nezaupnica vladi: Kandidata koalicijskih partneric skupaj nista zbrala niti 19 odstotkov glasov!!
Obenem se sprašujemo, ali vse niti v Sloveniji še vedno vleče Kučan. Golobovo prepričevanje ob zadnjem porazu, da se v drugem krogu ne bodo spraševali “čustveno”, ampak bodo podprli kandidatko, “ki deli vrednote, ki so jim blizu”, bolj kaže na razočaranje in dejstvo, da tako pač je. Kot je predsednik vlade še poudaril, v politiki niso zato, ker “bi želeli zadovoljevati svoje egotripe”. Povedne so tudi Golobove užaljene besede, da “pri njem strici ali tete iz ozadja – jih ni, ker nimajo nobene moči”.

Od Pirc Musarjeve pa je po njegovem odvisno, kaj bo “stricem” pustila, “zagotovo pa prek nje do njih ne morejo priti”. Potem ko se je eden od stricev tako očitno samorazkril, se sprašujemo, ali gre povedanemu res verjeti. Brglezov poraz pa gre razumeti tudi kot veliko zaušnico vladi. “Brodolom” je namreč doživel še en vladni strankarski kandidat – Miha Kordiš (s 2,8 odstotka). Če oba seštejemo, stranke koalicije skupaj niso zbrale niti 19 odstotkov glasov podpore! “Kdor visoko leta, nizko pade”. To bi moralo biti jasno še tako bahavemu “ptiču”, predvsem pa “golobu”, ki res ni ustvarjen za orlovske višine.

Ptičji ravs na “TV sporedu”: bo frčalo perje in bo Kos obračunal z Golobom?
“Brglez” je v tem političnem kurniku pač premajhen ptič. Večji so razni “kosi” (Drago Kos) – še en stric iz ozadja (za šalo lahko dodamo še enega mogočnega strica “ptičjega rodu”Gregorja Golobiča). Slovenija je brez dvoma “v krempljih perjadi”, vendar pa ne nujno “golobovih”. Mimogrede: če gre verjeti raziskovalnemu novinarju Bojanu Požarju, potem je družina Kos Golobu menda precej zamerila, kar je menda povezano z neuspehom Marte Kos ... Posledično naj bi striček Drago načrtoval obračun z Robertom. Skratka, “v kurniku se bo plesalo in letelo bo perje”.

Domen Mezeg