fbpx

V SD moralizirali o ukrepih, ki bi jih morala sprejeti vlada: Bolj kot stroko spoštujejo tiste, ki širijo njihove ideje

Foto: sta

V času, ko smo presegli tisoč okuženih z novim koronavirusom, predstojnik območne enote NIJZ Koper Milan Krek poudarja, da se lahko epidemija v Sloveniji v tem trenutku razvije v dve smeri, ali v smer porasta števila okužb tudi na 10 tisoč ali pa umirjanja epidemije. Razvoj je po besedah Kreka odvisen od nas in našega vedenja. Sprejete ukrepe, kot sta nošenje mask in razkuževanje večstanovanjskih stavb, ocenjuje kot dobre. “Strožji kot so ukrepi, boljši so, ker zmanjšajo prenos,” je prepričan strokovnjak. Kljub temu, da Socialni demokrati poudarjajo, kako spoštujejo stroko, je videti, da spoštujejo predvsem tiste, ki jim odgovarjajo in širijo njihovo partijsko idejo o idealnem zdravstvu. Med drugim v.d. direktorja NIJZ Ivana Eržena, ki ukrepom vlade nasprotuje in to na veliko razlaga v intervjuju za Mladino. To je bil tudi razlog, da Eržena povabijo v spletni pogovor in mu tako dajo možnost, da še malo pokritizira delo Janševe vlade. 

V spletnem pogovoru, ki ga je vodil nekdanji državni sekretar za šolstvo Jernej Štromajer, so poleg Ivana Eržena svoje mnenje izrazili tudi poslanec SD Franc Trček, profesorica na Fakulteti za zdravstvo Brigita Skela Savič in družinski zdravnik Andrej Lazar, dr. med. Štromajer, znan po vulgarni čestitki za božič (“Vesel božič, ve umazane živali!”), je kot moderator pogovor pričel povsem v svojem slogu. Kritično je pripomnil, da so bili Socialni demokrati deležni tvita predsednika vlade Janeza Janše. Očitno je, da je Štromajerja zelo zmotilo, ker je Janša glede Eržena kritično zapisal, da imamo težave v zdravstvu ravno zaradi partijskih kadrov. Čeprav je v nadaljevanju pripomnil, da v SD ne želijo, da se pogovori spolitizirajo, pa je prav sam že v uvodu dokazal, da v pogovoru ne bo šlo za dajanje strokovnih nasvetov, ampak za politično obračunavanje.

Foto: Printscreen

Štromajer je dal vedeti, da se v SD zavzemajo za to, da se ustavi ukrep prepovedi prehajanja med občinami, kar sicer v svojih sporočilih javno objukuje tudi Tanja Fajon in piše o tem, kako teh ukrepov ne spoštuje. S tem ne škodi le sebi, ampak tudi svojim bližnjim. Štromajer je tako Eržena povprašal, kako in kdaj je pričakovati, da se bomo vrnili v normalno življenjem, ta pa je le povzel tisto, kar nam vsakodnevno sporoča vlada – da se soočamo z 20-30 okužbami na dan, domovi za starostnike (4 od 117) pa so tisti, kjer se nahaja najbolj občutljiva populacija. “Vsak dan prinese pozitivno spodbudo,” je zatrdil in dodal, da bodo ukrepi Vlade RS v skladu s tem. Na vprašanje glede odnosa vlade in NIJZ, je odgovoril, da odnosa nima kaj komentirati. “Vlada ima širši pogled. Naša naloga je posredovanje strokovnih stališč.” Po besedah Eržena vlada večino ukrepov sprejme, ima pa svoje podatke. “Posebej ne morem komentirati,” je zatrdil.

Eržen prepričan: Ukrepi zajezitve širjenja novega koronavirusa sprejeti v primernem času
Eržen je spomnil na svoj intervju v Mladini, kjer je izrazil svoje nestrinjanje z ukrepom razkuževanja večstanovanjskih stavb, ker ni mogoče zagotoviti, da je takšna dezinfekcija uspešna. “Skrbi nas, da bi razkuževanje stavb vplivalo na lažno varnost,” je povedal in dal vedeti, da si tukaj z razmišljanjem vlade niso blizu. V odgovoru na vprašanje eni izmed novinark je dejal, da so bili vsi predlogi NIJZ sprejeti, a je vlada še dodala svoje. Kot nesorazmeren ukrep je ocenil prepoved gibanja med občinami, s čimer je blizu stališča, ki ga zagovarjajo v SD. Eržen je prepričan, da so bili ukrepi zajezitve širjenja novega koronavirusa sprejeti v primernem času, “epidemija je bila razglašena, ko se je virus širil v skupnosti, pred tem pa se je izvajalo sledenje kontaktom, ki jih je imel okuženi.” Ob tem pa je dal vedeti, da je bila omejitev fizičnih stikov pred štirimi tedni temeljita. “Ukrepi, kot so zaprtje šol, vrtcev, lokalov in ustavitev javnega transporta so namreč pripeljali na sorazmerno nizko število tistih, ki potrebujejo intenzivno nego. Pomembno je, da smo dosegli nizko število okužb.”

Foto: Printscreen

Eržen: V NIJZ se nismo opredeljevali, da kdo ne sme nositi mask
Glede na to, da je znano, da je Svetovna zdravstvena organizacija šele pred nedavnim spoznala, kako koristno je nošenje zaščitnih mask, NIJZ pa se pri podajanju svojih mnenj naslanja prav nanjo, je na Eržena letelo vprašanje glede nasveta o nošenju zaščitnih mask. “Kar se tiče mask je NIJZ opozoril na samem začetku, kaj je značilno za te maske, koga ščitijo in na kakšen način se uporabljajo.” V pogovoru je vztrajal, da se v NIJZ niso opredeljevali, da kdo ne sme nositi maske ali kakorkoli. “Povedali smo, da v vsakem primeru, ne glede na to kakšno masko nosiš, moraš biti pozoren, da jo nosiš in odstraniš na pravilen način.” Pripomnil je, da je vseeno nujno skrbeti za primerno distanco, higieno rok in kašlja ter dal vedeti, da ne bo kandidiral za direktorja NIJZ in bo mesto prepustil mlajšim. Očitno je, da se NIJZ v svoji razlagi, čemu že prej niso svetovali nošnje zaščitnih mask, podobno izgovarjajo, kot v WHO, češ nikoli nismo trdili, da se ne sme nositi. No, ni bilo videti, da bi nošnjo svetovali. So pa to svetovali Mladi zdravniki. Očitno kolesje potrebuje veliko časa, da pride do istih spoznanj.

Trčka je strah virusa politike bevskanja?!
Tekom pogovora je bilo videti, da je Štromajer še posebej z velikim veseljem pozdravil kolega poslanca Franca Trčka. Naslovil ga je s “tovariš Trček” in mu izrekel dobrodošlico v stranki. Trček je v duhu stranke SD poudaril, da je potrebno zaupati stroki in pozval h koncu tvitanja in fake newsa. Po njegovo naj bi šepala komunikacija na politični ravni. Komunikacijo je označil kot ozko grlo in pripomnil: “Kje imajo Janša in državni sekretarji čas obračunavati z vsem živim? Strah me je virusa politike bevskanja!” Trček je prepričan, da ni časa za pametovanje, kaj bi, če bi. “Nehajmo delati notranjega sovražnika, ki ga ustvarja vlada.” Navedbe Trčka je Štromajer sprejel z odobravanjem in pripomnil, kako je ključno delati v javnem interesu in z namenom politične koristi. Modrovanju pa se je na koncu pridružil še prvak SD Dejan Židan, ki je dal vedeti, da bi bilo potrebno bolj poslušati in spoštovati stroko in ljudi, ne pa groziti. Štromajer je pogovor zaključil tako, da se je Židanu zahvalil z besedami: “Hvala, tovariš predsednik!” in zaželel vesele velikonočne praznike.

Foto: Printscreen

Kot lahko vidimo, so Socialni demokrati dal vedeti, da spoštujejo stroko, ko je to njim v interesu. Kritični seveda do zapoznelih ukrepov niso, ker so bili tedaj v vladi in niso naredili nič. Vsi na čelu z NIJZ in Nino Pirnat so namreč svarili, da ni razloga za paniko in zaščitno obnašanje. Na to je v ponedeljek opozoril tudi Krek iz NIJZ Koper, ki je dal vedeti, da so na Obali, kjer sam deluje, že februarja intenzivno spremljali položaj v sosednji Italiji, ki je le nekaj kilometrov stran. “Videli smo krste, prekleto dobro smo se zavedali nevarnosti in pošiljali signale v Ljubljano. Odziv Ljubljane: pomirite se in ne delajte panike.”

Milan Krek (Foto: STA)

Če Slovenija ne bi sprejela ukrepov za preprečevanje širjenja virusa, bi bilo v vrhu epidemije okuženih 480 tisoč oseb. V epidemiji pa bi umrlo 90 tisoč Slovencev, je ocenil Krek. Če bi se epidemija odvijala tako kot v Lombardiji v sosednji Italiji, pa bi imeli v teh dneh 800 mrtvih. “Zaradi sprejetih ukrepov se epidemija ne razvija v to smer, v nedeljo smo imeli 28 mrtvih,” je povedal in dodal, da z ukrepi želijo predvsem spremeniti krivuljo tako, da bi število obolelih naraščalo počasi in ne bi preseglo zmožnosti zdravstva. “Pri hitrem širjenju bolezni zdravstvo ni sposobno tega obvladati,” je poudaril po poročanju STA in kot primer navedel Bergamo.

Kljub temu, da Socialnim demokratom in Erženu nekateri ukrepi niso po volji, pa je dejstvo, da virus nima nog niti kril za širitev. Za širitev so odgovorni ljudje, ki ne spoštujejo ukrepov, ki so bili sprejeti izključno z namenom omejevanja virusa. Potrebno je razumevanje, da je bil ukrep prepovedi prehajanja med občinami uveden izključno zato, ker so se nekateri zdolgočaseni Slovenci odpravljali na izlete na Obalo, na Bled in še kam. Ravno zaradi tega po besedah Kreka v podatkih zaznavajo visoke vrednosti okužb na sedem dni. “To je posledica nespametnega obnašanja in potovanja v preteklih vikendih.” Krek poudarja, da so sprejeti ukrepi pomembni in pozval državljane k njihovem upoštevanju. Glede na to, da v SD pravijo, da je stroki potrebno prisluhniti, bi bilo prav, da to naredijo tudi v praksi. Tako bi spoznali, da pravzaprav sovražnika ustvarjajo sami in nihče drug.

Hana Murn