fbpx

Strokovni svet SDS: Projekt izgradnje 2. tira je fiasko, zapostavlja se stanovanjska politika

Foto: STA

Strokovni svet SDS je kritičen do decembra lani predstavljenih dosežkov vlade Mira Cerarja na področju infrastrukture in prostora. Projekt izgradnje drugega tira železnice Divača-Koper po njihovi oceni ne predstavlja dosežka te vlade in resornega ministrstva, pač pa njun fiasko, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Drugi tir se po oceni Strokovnega sveta SDS ne gradi in se še nekaj časa ne bo. “Izključno zaradi napačnega pristopa ministrstva, ki ni preverilo vseh alternativ, za precenjeno gradnjo pa je predvidelo poseben zakon. Projekt ima namreč že skoraj dve leti gradbeno dovoljenje, pa se še vedno ni začel,” so poudarili in dodali: “Podatek o 9.000 delovnih mestih, ki jih domnevno prinaša, pa je navadno zavajanje.”

Glede obnove in gradnje avtocest ter državnih cest (med drugim protokol za 3. razvojno os, začetek gradnje avtocestnega odseka Draženci-Gruškovje, dokončanje polnega priključka Šmarje-Sap, odprtje predora Markovec, obvoznice Murska Sobota, Bled, Krško), enotne vozovnice za dijake in študente, označitve prve daljinske kolesarske povezave od Rateč do Ljubljane in mreže hitrih električnih polnilnic ob avtocestah pa so poudarili, da gre za projekte, ki so bili načrtovani, nekateri tudi začeti ali tik pred dokončanjem pred Cerarjevo vlado.

Večina projektov, ki se je izvajala do konca leta 2015, je pripeljala Janševa vlada
Večina večjih projektov na področju infrastrukture se je pospešeno izvajala do konca leta 2015 tudi zato, ker so bili sofinancirani z evropskimi sredstvi iz prejšnje finančne perspektive. Večina teh projektov je po navedbah SDS zagon dobila v času druge vlade Janeza Janše, ko so bili sprejeti operativni ukrepi za pospešitev posameznih investicij, npr. projekta avtocestnega odseka Draženci-Gruškovje.

Zakonodaja s področja prostora, novi gradbeni zakon in zakon o urejanju prostora, po oceni SDS prihaja vsaj dve leti prepozno. “Gradbeni zakon bo vsaj deloma odpravil največje težave, žal pa področje še vedno ni urejeno tako kot v primerljivih evropskih državah,” so poudarili.

Stanovanjska politika se zapostavlja
Področje stanovanjske politike je bilo v času Cerarjeve vlade po njihovi oceni zapostavljeno, novembra lani v DZ sprejeta resolucija o nacionalnem stanovanjskem programu 2015-2025 pa da predstavlja socialističen pristop brez uporabne vrednosti. “Predstavlja dokument brez uporabne vrednosti. Na njeni osnovi se ni zgradilo nobeno neprofitno najemno stanovanje in se tudi v bodoče ne bo. Na njeni osnovi si nihče ni hitreje ali lažje uredil stanovanjskega problema. Področje je bilo celoten mandat zapostavljeno, ljudje pa pri urejanju svojih stanovanjskih vprašanj prepuščeni sami sebi in lastni iznajdljivosti,” so še poudarili.

C. Š.