fbpx

Strokovnjak odgovarja Odlazkovemu pisunu, ki ga motijo poceni hlače iz Lidla, njegov šef pa je grdo izkoriščal invalide: “Za bruhat!”

Delavka v azijski tekstilni tovarni in obsojeni goljuf Martin Odlazek. (Foto: Epa, STA)

Medijskega mogula Martina Odlazka ni sploh nič sram, ko njegov imperij piše o tako imenovanem izkoriščanju delovne sile v azijskih državah. Prav to si je privoščil Odlazkov tedenski politični pamflet, ko so pred časom problematizirali cene kavbojk v trgovini Lidl. Strokovnjak za mednarodne odnose, ki se noče izpostavljati javnosti je na vprašanje glede vsebine članka odgovoril: “Za bruhat!”

Novinar tedenskega Odlazkovega političnega pamfleta je problematiziral akcijo Lidla, v kateri so uporabili slogan Ustvarimo boljši svet. Med drugim so ponudili kavbojke za sedem evrov. V nadaljevanju je sledilo klasično moraliziranje v slogu radikalnih članov stranke Levica ali znane radikalne avtorice o kapitalizmu Naomi Klein, da so za težave v azijskih tovarnah tekstila krivi v trgovski verigi Lidl. Mnogi izmed nas se spominjajo, kako smo kot otroci nosili ponošena oblačila naših starejših bratov, sester in drugih bližnjih sorodnikov.

Veliko Slovencev si kupuje nizkocenovna oblačila. Le-ta nič ne zaostajajo za svetovnimi blagovnimi znamkami. Zato je prav čudno, da si je avtor tega članka dovolil moralizirati, kakšna oblačila si naj Slovenci kupujemo. Žal vsi v Sloveniji nimajo možnosti, da bi se visoko izobrazili in imeli mesečne dohodke več kot 1500 evrov na mesec. Prav v zadnjih letih so postale modni hit v Sloveniji trgovine, kamor Slovenci množično prinašajo svoja stara otroška in druga oblačila za tiste, ki si ne morejo privoščiti dragih modnih znamk Versace, Tom Tailor, Adidas, Nike itn…

Moraliziranje Odlazkovega pamfleta. (Foto; Posnetek zaslona, Reporter)

Industrializacija je bistveno izboljšala življenjske pogoje v državah, kjer je nekoč vladala lakota
Z vsebino članka Odlazkovega medija smo seznanili tudi uglednega strokovnjaka za mednarodne odnose, ki smo ga povprašali za mnenje. “Za bruhat!” je bil uvodoma kritičen strokovnjak, ki v strahu pred maščevanjem Odlazkove medijske mašinerije ne želi biti imenovan in pojasni: “Še pred nekaj desetletji so bili življenjski pogoji v Mjanmaru in Bangladešu bistveno slabši, ljudje so živeli v lakoti.”

Padec revščina v Bangladešu zaradi procesa industrilizacije. (Foto: Svetovna banka)

Po besedah strokovnjaka je industrializacija omogočila ženskam v takšnih državah, da s svojim delom nahranijo sebe in svoje družine ter pošiljajo svoje otroke v šole. Na drugi strani imamo v razvitih državah potrošniki na izbiro cenejša oblačila in z razpoložljivim prihodkom si lahko privoščimo več. Strokovnjak se zaveda, da so življenjski in delovni pogoji v državah v razvoju daleč od idealnega, a le z razvojem in investicijami se bodo pogoji lahko izboljšali.

Investicije in industrializacija bodo poskrbele, po mnenju uglednega mednarodnega strokovnjaka, za zmanjšanje migracij v Evropo. (Foto: epa)

Če se države ne bi razvijale in industrializirale, bi bil migracijski pritisk na Evropo še večji
“Če v državah, kot sta Bangladeš in Mjanmar ne bi bilo takšnih delovnih mest, bi se še več tamkajšnjih prebivalcev odločalo za emigracijo in migracijski pritisk na Evropo bi bil še večji,” izpostavi naš sogovornik še en vidik industrializacije, ki jo skuša Odlazkov medij prikazati v negativni luči kot “izkoriščanje delavcev.”

Le investicije in mednarodno trgovanje tako lahko dolgoročno izboljšajo življenjske pogoje v manj razvitih državah. Razvojna pomoč po drugi strani ne spodbuja razvoja v državah prejemnicah, pač pa spodbuja korupcijo, države pa postanejo odvisne od pomoči, kot smo temu priča v številnih afriških državah: “Uradna razvojna pomoč oz. official development assistance je navadno razmetavanje denarja davkoplačevalcev v državah Zahoda. Ne bi bil presenečen, če bi pomemben delež uradne razvojne pomoči končal v rokah tihotapcev ljudi!”

Odlazek izkoriščal invalide za svoje umazane posle, na račun svojih podjetjih pa državo oškodoval za 40 milijonov evrov!
V preteklosti smo pisali že veliko o poslovnih rabotah obsojenega goljufa Martina Odlazka. Eno najbolj nizkotnih dejanj pa je njegovo izkoriščanje invalidov za polnjenje lastnega žepa. Tako je nekaterim med drugim ostal dolžen od šest do 60 tisoč evrov.

Martin Odlazek je na račun služenje invalidov zaslužil več milijonov evrov davkoplačevalskega denarja (Foto: STA)

Odlazek je bil dolgoletni lastnik podjetij Papir Servis, Salamon in Tiskarna SET. V preteklosti je tako sedanji poslanec Dejan Kaloh razkril, da si je na račun teh podjetji Odlazek pridobil 40 milijonov sredstev. “Bila so torej oproščena prispevkov. Za 40 milijonov evrov pa veste, kaj si lahko človek privošči, saj ni naključje, da je gospod Odlazek eden izmed najbogatejših Slovencev s takim državnim tretmajem. Vsi ti državni deležniki, ki sem jih naštel, vsak izmed njih nosi delež krivde, da lahko nekdo zaposluje te ljudi, kar je sicer z družbenega vidika zelo hvalevredno početje, kot ste dejali, jasno, gre za dejansko depriviligirane ljudi. Dajmo jim pomagati, a ne tako, da jih bomo dali na cesto!,” je bil kritičen Kaloh.

Za konec se lahko, po logiki pisca članka, vprašamo, kaj si misli o delavcih pri ameriškem Boeingu, ki proizvajajo tudi letala v vrednosti prek 400 milijonov ameriških dolarjev, za svoje delo pa so plačani “samo” nekaj deset tisoč dolarjev letno.

Luka Perš