fbpx

[Ekskluzivno] Strokovnjak Rado Pezdir brezkompromisno: Ovadil bi kriminaliste NPU, ki so pranje iranskega denarja v NLB pometli pod preprogo!

Rado Pezdir (Foto: STA)

Slovenski pravosodni organi so si s prikrivanjem kaznivih dejanj privoščili škandal vseh škandalov. Slovenija je članica zveze Nato, ob tem pa je z vednostjo vseh državnih organov prala denar za iranski režim, ki je kupoval s tem bojne strupe in proliferacijo za iranski jedrski program. Ob tem je Specializirano državno tožilstvo del predkazenskega postopka v zadevi Farrokh, v katerih so preverjali sum zlorabe položaja bančnikov iz NLB pri pranju iranskega denarja v banki, s sklepom zavrglo. “Pravzaprav gre za škandalozno odločitev, ki ni utemeljena na podatkih in dejstvih, ki sta jih obe preiskovalni komisiji Državnega zbora ugotovile,” je odločitev komentiral ekonomist in strokovni sodelavec Logarjeve komisije Rado Pezdir. “Naznanil bi sum kaznivega dejanja zlorabe položaja kriminalistov NPU, ki so zavrnili to zgodbo,” še razkriva.

“Pravzaprav je dobesedno neverjetno, da je danes možno izvajat financiranje proliferacije za iranski jedrski program ali pa nakupe bojni strupov za iransko obveščevalno službo, ne da bi kdo v Sloveniji za to odgovarjal. V Novi ljubljanski banki je prišlo večkrat do tega, da so nedvoumno razumeli na banki, da delajo v nasprotju z uredbami, zakonami in direktivami,” je dejal kritično ekonomist in strokovni sodelavec Logarjeve komisije Rado Pezdir. Afero mednarodnih razsežnosti so oblastniki zakuhali v času Pahorjeve vlade, ob tem pa aktualni slovenski predsednik države Borut Pahor še vedno upa, da ga bo letos sprejel ameriški predsednik Donald Trump.

Podrobnosti kaznivega financiranja iranskega režima za financiranje bojnih strupov in proliferacije za iranski jedrski program so vedeli tudi vsi takratni vodilni uslužbenci v NLB-ju. “Kljub temu so to poslovanje vodilni nadaljevali,” meni Pezdir in dodaja, da so v tem procesu večkrat sprejemali ponarejene listine kot dokaze za legalnost transakcij. Imeli so nedvoumne informacije, da denar, ki prihaja čez banko, teče od podjetij oz. pravnih oseb, ki so pod uredbo. S tem, ko so jim to omogočili, so zagrešili zlorabo položaja, kajti podjetja, ki so bila pod blokado, so lahko prebila blokado.

Rado Pezdir razkriva kriminalne in škandalozne toke sodelovanje NLB in iranskega režima v času Pahorjeve vlade. (Foto: STA)

Nova ljubljanska banka sama svetovala Irancem, kako naj ogoljufajo sistem in ga zaobidejo
V Novi ljubljanski banki pa jih krvavi iranski denar ni motil. Ne glede na hude kršitve in sume zloraba uradnega položaja so Irancem svetovali, kako zaobiti regulacije bančnega sistema. Pezdir je prepričan, da so jim s tem tem omogočili nepremoženjske pravice. “Slovenski zakon oz. člen o zlorabi položaja opredeljuje ravno to. Nepremoženjske pravice, ki so pridobljene z opustitvijo dolžnosti in zlorabo položaja. Navsezadnje so na NLB sami svetovali omenjenemu Irancu, da zaradi prevelikih števil reklamacij odpre nova podjetja in s tem zakrije sledi finančnih tokov, ki so se zlivali v financiranje proliferacije, pranje denarja in nakupovanja bojnih strupov. To se vedeli nedvoumno, s tem so zlorabili svoj položaj,” je neverjetne in kriminalne poteze NLB-ja opisoval Pezdir.

Slovenski levosredinski mediji in politiki so zganjali histerijo glede morebitnega ameriškega napada na Iran z razlogom. Prav v času Pahorjeve vlade je iranski režim opral milijardo dolarjev za svoje kriminalne in krvave posle. (Foto: epa)

Denarni tokovi so potekali preko Britanskih deviških otokov vse do Nove ljubljanske banke
Glede na to, da je Logarjeva komisija dokazala, kako je potekal denarni tok iranskega denarja do NLB, je neverjetno, da so na Specializiranem državnem tožilstvu zavrnili sum zlorabe bančnikov NLB. “Osnovni denarni tokovi so se sprožali v Milibanki, kjer je imel račun podjetje Farrokh. Podjetje Farrokh je denar nakazovalo v ozadju na podjetje Farrokh Limited na Britanskih deviških otokih. To je nakazovalo denar na NLB in tukaj so transakcije razpršile naprej. Ko je podjetje Farrokh Limited postal problematičen, ker so zaradi reklamacij zavračali nakazila so po nasvetu NLB ustanovil Iraq Farrokh dve drugi podjetji Al Samah in GLL Services v Združenih arabskih emiratih. Denar se je nakazoval od tam, s čimer so se zakrile sled od kod denar prihaja oz. sum, da je nekaj narobe z nakazili podjetja Farrokh Limited se je za nekaj časa zameglil,” je v slogu filmskih trilerjev opisoval denarni tok Rado Pezdir.

Največja slovenska banka NLB je skrbela s svojo kriminalno preteklostjo za nakupe bojnih strupov, pranje denarja in proliferacije za iranski jedrski program. (Foto: Nova24TV)

Slovenski in iranski bančni sistem sodelujeta že od iranske revolucije ajatole Homeinija
Rado Pezdir raziskuje tudi udbo-bančniški sistem bivšega režima. Na vprašanje, ali je takratna predhodnica NLB že takrat sodelovala z Iranom, odgovori s pritrdilnim odgovorom. “So povezani, ker prvič, je v stik prišel iranski bančni sistem in slovenski bančni sistem po iranski revoluciji, ko je ajatala Homeini nacionaliziral britanske in ameriške naftne in plinskevdružbe. Zaradi tega so dobili sankcije, da so lahko poslovali normalno, so odšli Iranci do predstavništva Ljubljanske banke v Libanonu in se tam dogovorili, kako bodo denar spravili v Evropo. Ali pa iz Evrope nazaj v Iran preko računa, ki ga je imela odprtega Ljubljanska banka v švicarski banki. To je bil prvi preboj embarga LB za korist Irana,”opisuje Pezdir prve kriminalne vezi našega slovenskega bančnega sistema v preteklosti.

Krvavo slovensko iransko bančno prijateljstvo se je pričelo z revolucijo Ajatole Homeinija (vir: Twitter)

Leta 2012 so neznani slovenski bančniki in podjetniki želeli ustanoviti skupno Slovensko-iransko banko
Pezdir pa omeni še eno podrobnost o slovensko-iranskih povezavah. Leta 2012 so konzorcij neznanih slovenskih podjetnikov in bančnikov skupaj s Iranci poskušali ustanovit Slovensko-iransko banko, kar pa je ministrstvo za zunanje zadeve preprečilo. “Poskusili so še tretjič prebit embargo.”

Na vprašanje, ali razmišlja o kakšnih nadaljnjih kazenskih in sodnih postopkih, je Pezdir odgovoril, da bi naznanil sum kaznivega dejanja zloraba položaja kriminalistov NPU, ki so zavrnili ta primer.

Luka Perš