[Ekskluzivno] Strokovnjak Rado Pezdir brezkompromisno: Ovadil bi kriminaliste NPU, ki so pranje iranskega denarja v NLB pometli pod preprogo!

Rado Pezdir (Foto: STA)

Slovenski pravosodni organi so si s prikrivanjem kaznivih dejanj privoščili škandal vseh škandalov. Slovenija je članica zveze Nato, ob tem pa je z vednostjo vseh državnih organov prala denar za iranski režim, ki je kupoval s tem bojne strupe in proliferacijo za iranski jedrski program. Ob tem je Specializirano državno tožilstvo del predkazenskega postopka v zadevi Farrokh, v katerih so preverjali sum zlorabe položaja bančnikov iz NLB pri pranju iranskega denarja v banki, s sklepom zavrglo. “Pravzaprav gre za škandalozno odločitev, ki ni utemeljena na podatkih in dejstvih, ki sta jih obe preiskovalni komisiji Državnega zbora ugotovile,” je odločitev komentiral ekonomist in strokovni sodelavec Logarjeve komisije Rado Pezdir. “Naznanil bi sum kaznivega dejanja zlorabe položaja kriminalistov NPU, ki so zavrnili to zgodbo,” še razkriva.

“Pravzaprav je dobesedno neverjetno, da je danes možno izvajat financiranje proliferacije za iranski jedrski program ali pa nakupe bojni strupov za iransko obveščevalno službo, ne da bi kdo v Sloveniji za to odgovarjal. V Novi ljubljanski banki je prišlo večkrat do tega, da so nedvoumno razumeli na banki, da delajo v nasprotju z uredbami, zakonami in direktivami,” je dejal kritično ekonomist in strokovni sodelavec Logarjeve komisije Rado Pezdir. Afero mednarodnih razsežnosti so oblastniki zakuhali v času Pahorjeve vlade, ob tem pa aktualni slovenski predsednik države Borut Pahor še vedno upa, da ga bo letos sprejel ameriški predsednik Donald Trump.

Podrobnosti kaznivega financiranja iranskega režima za financiranje bojnih strupov in proliferacije za iranski jedrski program so vedeli tudi vsi takratni vodilni uslužbenci v NLB-ju. “Kljub temu so to poslovanje vodilni nadaljevali,” meni Pezdir in dodaja, da so v tem procesu večkrat sprejemali ponarejene listine kot dokaze za legalnost transakcij. Imeli so nedvoumne informacije, da denar, ki prihaja čez banko, teče od podjetij oz. pravnih oseb, ki so pod uredbo. S tem, ko so jim to omogočili, so zagrešili zlorabo položaja, kajti podjetja, ki so bila pod blokado, so lahko prebila blokado.

Rado Pezdir razkriva kriminalne in škandalozne toke sodelovanje NLB in iranskega režima v času Pahorjeve vlade. (Foto: STA)

Nova ljubljanska banka sama svetovala Irancem, kako naj ogoljufajo sistem in ga zaobidejo
V Novi ljubljanski banki pa jih krvavi iranski denar ni motil. Ne glede na hude kršitve in sume zloraba uradnega položaja so Irancem svetovali, kako zaobiti regulacije bančnega sistema. Pezdir je prepričan, da so jim s tem tem omogočili nepremoženjske pravice. “Slovenski zakon oz. člen o zlorabi položaja opredeljuje ravno to. Nepremoženjske pravice, ki so pridobljene z opustitvijo dolžnosti in zlorabo položaja. Navsezadnje so na NLB sami svetovali omenjenemu Irancu, da zaradi prevelikih števil reklamacij odpre nova podjetja in s tem zakrije sledi finančnih tokov, ki so se zlivali v financiranje proliferacije, pranje denarja in nakupovanja bojnih strupov. To se vedeli nedvoumno, s tem so zlorabili svoj položaj,” je neverjetne in kriminalne poteze NLB-ja opisoval Pezdir.

Slovenski levosredinski mediji in politiki so zganjali histerijo glede morebitnega ameriškega napada na Iran z razlogom. Prav v času Pahorjeve vlade je iranski režim opral milijardo dolarjev za svoje kriminalne in krvave posle. (Foto: epa)

Denarni tokovi so potekali preko Britanskih deviških otokov vse do Nove ljubljanske banke
Glede na to, da je Logarjeva komisija dokazala, kako je potekal denarni tok iranskega denarja do NLB, je neverjetno, da so na Specializiranem državnem tožilstvu zavrnili sum zlorabe bančnikov NLB. “Osnovni denarni tokovi so se sprožali v Milibanki, kjer je imel račun podjetje Farrokh. Podjetje Farrokh je denar nakazovalo v ozadju na podjetje Farrokh Limited na Britanskih deviških otokih. To je nakazovalo denar na NLB in tukaj so transakcije razpršile naprej. Ko je podjetje Farrokh Limited postal problematičen, ker so zaradi reklamacij zavračali nakazila so po nasvetu NLB ustanovil Iraq Farrokh dve drugi podjetji Al Samah in GLL Services v Združenih arabskih emiratih. Denar se je nakazoval od tam, s čimer so se zakrile sled od kod denar prihaja oz. sum, da je nekaj narobe z nakazili podjetja Farrokh Limited se je za nekaj časa zameglil,” je v slogu filmskih trilerjev opisoval denarni tok Rado Pezdir.

Največja slovenska banka NLB je skrbela s svojo kriminalno preteklostjo za nakupe bojnih strupov, pranje denarja in proliferacije za iranski jedrski program. (Foto: Nova24TV)

Slovenski in iranski bančni sistem sodelujeta že od iranske revolucije ajatole Homeinija
Rado Pezdir raziskuje tudi udbo-bančniški sistem bivšega režima. Na vprašanje, ali je takratna predhodnica NLB že takrat sodelovala z Iranom, odgovori s pritrdilnim odgovorom. “So povezani, ker prvič, je v stik prišel iranski bančni sistem in slovenski bančni sistem po iranski revoluciji, ko je ajatala Homeini nacionaliziral britanske in ameriške naftne in plinskevdružbe. Zaradi tega so dobili sankcije, da so lahko poslovali normalno, so odšli Iranci do predstavništva Ljubljanske banke v Libanonu in se tam dogovorili, kako bodo denar spravili v Evropo. Ali pa iz Evrope nazaj v Iran preko računa, ki ga je imela odprtega Ljubljanska banka v švicarski banki. To je bil prvi preboj embarga LB za korist Irana,”opisuje Pezdir prve kriminalne vezi našega slovenskega bančnega sistema v preteklosti.

Krvavo slovensko iransko bančno prijateljstvo se je pričelo z revolucijo Ajatole Homeinija (vir: Twitter)

Leta 2012 so neznani slovenski bančniki in podjetniki želeli ustanoviti skupno Slovensko-iransko banko
Pezdir pa omeni še eno podrobnost o slovensko-iranskih povezavah. Leta 2012 so konzorcij neznanih slovenskih podjetnikov in bančnikov skupaj s Iranci poskušali ustanovit Slovensko-iransko banko, kar pa je ministrstvo za zunanje zadeve preprečilo. “Poskusili so še tretjič prebit embargo.”

Na vprašanje, ali razmišlja o kakšnih nadaljnjih kazenskih in sodnih postopkih, je Pezdir odgovoril, da bi naznanil sum kaznivega dejanja zloraba položaja kriminalistov NPU, ki so zavrnili ta primer.

Luka Perš

 

 • Antonius

  V državi, ki jo obvladujejo izvoljeni kriminalci ne moreš v kriminal vpletenih policistov prijaviti tožilskim kriminalcem in pričakovati, da bo na koncu sodniški kriminalec obsodil sokriminalca iz policijskih vrst.
  Kdor bo na naslednjih volitvah zopet volil anti-Janša koalicijo je sestavni del slovenskega državnega kriminala.

  • Miro Jereb

   Morda pa kaj slutijo ker zisajo razkošni zapor blizu Ljubljane…. da jih bodo lažje sorodniki obiskovali….hahahahaha

   • maček ivan

    Ne se bati, nikomur se ne bo skrivil las na glavi.

  • Baja

   Važno je da ko nakažeš preživnino na pošti, moraš pokazati osebno in emšo da slučajno nisi terorist hahaha bolano do konca. SVINJARIJA!

  • Hribouc

   AMPAK!
   Poglej, kaj pišem zgoraj.
   NIČ od NIČ!

   Namesto, da bi se tresu Parlament, ubogi Pezdir in ubogi Logar jokata v medije. Oba sta zlata klasa in fantastična delavca, zaslužna matrarja.

   Janša, Podobnik, Tonin pa kaj- a smučajo, a l kuga, jebenti jest mam te pizdarije ničvredne lojaste pol kufr!

   • Antonius

    *Kaj delata Janša in opozicijska SDS*?!
    Kaj pa naj delata? Izvoljena v parlament počneta kar morata!
    Pa ja ne pričakujete, da se bosta šla SDS in Janša delo v parlamentu in obmetavanje parlamenta in vlade z granitnimi kockami?!
    Vsem javnim zborom na katerih je SDS s svojimi predstavniki protestno nagovarjala najširšo povabljeno množico, sem kot Ljubljančan osebno prisostvoval.
    Tri leta sem hodil tudi pred krivosodje, zdaj pa počnem, edino kar še zmorem.
    Precej naiven se mi zdite. Janša je že ves čas pri pameti, Podobnik se po volilnem debaklu z njo srečuje, vi pa k njima tlačite Tonina, ki vsak trenutek izkoristi, da z Novakovo udriha po SDS in Janši.
    Razmišljajte malo v smer in se vprašajte, zakaj je Janša Podobnikovi SLS ponudil roko pomoči na evropskih volitvah.
    Pravite, da imate *loja* poln kufr? Torej ste pripravljeni, spakirani? A se odpravljate v tujino, morda v Avstrijo?

    • Hribouc

     Bil sem na vseh Janezovih zborovanjih.
     Bil sem pred bajto Sramote kar naprej – tega se z Primcem kulturno in ponosno jokcat ne grem več!
     Bil sem na Dobu, prebral in imam vse Janezove knjige, itd
     in semčlan SDS, bla bla
     IN ?
     A me ne bereš vsega?
     Terjam rompompom v Parlamentu! akcijo interpelacije, zborovanja, porka duš, mrtvilo za crknit!
     Pa kaj ubogi Pezdir, še Logarja ne slišjo, Janeza pa nikjer!
     Kaka strategija je to ?Kaj mečka?

     Vse s’m povedou kar s’m mou. Vi pa trpite, čečeste.

     • Antonius

      Če bi se SDS ravnala po vaših priporočilih in zahtevah, bi Kučanova mašinerija javnega laganja, SDS in Janši zlahka pripisala še razgrajaštvo in prekucništvo.
      *A me ne bereš vsega*?
      Ljudje vas berejo, njih nagovarjate in jim sporočate, kar jim sporočate.
      NOVA 24TV je edini glas, ki vse bolj sega v deveto vas. Morda pa bo kaj ratalo iz tega, za kar sta se trudila in se trudita SDS in Janša.

     • PFloyd

      BRAVO !!!

  • Andrej Žalec

   Popolnoma se strinjam. Žal, je tako, da če ni pravnomočne sodbe smo lahko samo šank politiki in bluzimo, vse mogoče.

 • maček ivan

  Tako mimogrede je prišla novica, da so iranci “pomotoma” sestrelili Ukrajinsko letalo…. WTF???
  Prekleta gamad turbanska!!

 • McBobo

  Neizvedena lustracija pa to. A je opankar že vrnil 45mio ojro pa zakaj se je o tem že pozabilo?

  • Andrej

   Saj jih ne more vrniti, ker jih nima. Tukaj. Kako je pa z denarjem v davčnih oazah pa iz tega članka vidiš.

   • McBobo

    Itak.

 • terminalar

  Drži, zgodba za filmski scenarij.
  Kaj pa pravopis? Dajte tekst kakšnemu osnovnošolcu, naj ga za domačo nalogo zrihta.

  • joza joza13

   Slo narod je še kar ok, večina državljanov Slo so pa nekaj drugega.

 • JANEZ GUS

  Tudi rdeča greznica RTVS okrog tega ne zganja nobene galame,kot da ni nič.Te rdeče lutke na dnevniku,na odmevih nič ne vijejo rok in vzdihujejo.Počakajmo da JJ uradno kupi kakšno zaraščeno parcelo.Potem bodo hitro oživeli.

  • Andrej

   Saj so to že delali in preverjeno deluje. GURS mu je za ono Trento nabil vrednost do amena, potem so ga pa tožili, ker ni znal pojasniti, od kod mu tako veliko premoženje.

   • JANEZ GUS

    Saj to mislim.Vsakega drugega Slovenca bi lahko pregledovali.,zaradi takih neumnosti.

  • slosin

   ….ja, al pa nov akumulator..

  • AlternativaZaSlovenijo

   So se na hanzi vsi pokakal, zato si nihče ne upa drezat v osje genzdo. Gre za “nacionalni interes”.

 • Andrej

  Rado, jaz nisem šokiran. Kot nisem šokiran, da muslimani v zahvalo za pralnico denarja pošiljajo svoje sem, da jih operemo. No, v bistvu so prišli oni oprat nas. Tukaj pa sem šokiran, da narod tega ne prepozna.

  • JANEZ GUS

   Slo narod je blesav narod.

   • Andrej

    Zato ga kmalu ne bo več. Zgodovina pa v jok.

 • slosin

  ….prala denar za iranski režim, ki je kupoval s
  tem bojne strupe in PROLIFERACIJO ….
  —————————————————-
  a se ta prodaja na kile al litre…?

  • JANEZ GUS

   Levičarje vprašaj.,oni to iz prve roke.

 • Rododvni Vrtičkar

  Npu so teroristicna zdruzba

 • Rododvni Vrtičkar

  Pahor je zaglavio z svetovalcemčarovnikom zvarkov denisom sarkićem srbskim agentom

 • JANEZ GUS

  15 .1. OB 16h vsi v Ljubljano,da dokažemo,da nismo blesavi kot izrodek stromajer.

 • sloustava

  Zaradi tebe, kretenski volivec, samo in edino zaradi tebe Kucanu se vedno uspeva…od Drazgos do IranNLBgate, pranja denarja in onecascanja samostojnosti moje domovine. Bravo Pezdir in Dajmo, skupaj, zapojmo Slovenec sem!

  • JANEZ GUS

   Dokler nas je še za en zbor.

  • jan Gedli

   Ampak me je strah za gospoda Pezdirja, da se mu kaj ne zgodi.

 • alojz

  Na banki so zelo vestni. Mene vedno preverijo, če dvignem svoj denar iz mojega računa.

  • zokispoki

   Pac nisi Jaka Racman, de ! Dedededede !

 • xtc

  Če kdo misli ,da tukaj ni šlo brez Kučan-Udba komande je v hudi zmoti,ve se katera opcija teka ko Iranu,Rusiji,Srbiji in raznih stanih.

 • montyamp

  Panika u murglama .
  Žvepleni skače pod posteljo .

 • Stajerka

  …..EU bi morala imet instrument oz. institucijo sodstva, ki bi pokrila zadeve, kjer pravosodni sistemi članice kršijo vse pravne norme in mednarodne zaveze……v razmislek EU poslancem, da pričnejo z lobiranjem…..

  ……kaj predlagana kandidatka za predsednika KPK je tista z 1 tono masti na glavi……rihtajo ji vplivno službo že žnj-tič……

 • Baja

  Važno je da ko nakažeš preživnino na pošti, moraš pokazati osebno in emšo da slučajno nisi terorist hahaha bolano do konca. SVINJARIJA!!

 • Hribouc

  PA TO NI RESNIČNO!
  KAJ DELA OPOZICIJA, MISLIM JANŠA – KAJ HUDIČA SPET MUTI IN GNELA IN ČAKA , KAJ DELA?
  Vse ima v rokah in on čaka, čaka, čaka, —– da bo več gradiva za novo knjigo?
  TONIN?
  PODOBNIK?
  Pejte u Maloro butasto vsi skupaj, jodlarji jokcavi! DOST VAS MAM!

  Zdaj, g.Pezdir . “Bi ovadil” ali “bo ovadil?”
  Seveda, zdaj popizdi korajžni mož, PEZDIR, če Janša in Logar ne znata dokončat dela!
  Zakaj ni interpelacij in odstavitve ministrov, zrušitve vlade, ki ne funkcionira?

  Kaj bo revež pezdir Don Kihota špilou, Janša pa samo filozofiral in analiziral in post festum jokcal – Janez, a bo kej s tabo ali ne bo nič?

  PEZDIR NAREDI STRANKO, GREMO K TEBI ! SUBITO, Pezdir for President!

 • althar

  Nima država mafije, (udbo)mafija ima državo.

  Sova press

  • althar

   Zanimivo, zanimivo. Vse kaže, da se pojavljajo indici, da je za vsem skupaj stala ameriška globoka država, zato vsa ta leta nobenega ropotanja z ameriške strani, kljub temu, da nobena medbančna transakcija ne gre mimo famozne “milje” na WS, kaj šele milijarda zelencev in zato tudi naši “preiskovalci” gledajo stran, ne da bi trenili z očmi.. Ker pa se je, očitno, Trump sulejmansko krvavo resno lotil njene demontaže, znajo v naslednjih tednih priti na plano zanimive podrobnosti. Mislim, da na Sovi te dni kar pozno v noč gorijo luči…

 • Hribouc

  Počakte kučanovih novic iz Lažgoš in boste videli kaj so to prioritete!

  • šmentanamuha

   Čakamo.

 • Vlado77

  Zadeva je hudo zaskrbljujoča. Smo definitivno mafijska država. Pri tem sodelujejo vsi organi pregona in še dominatni mediji. Njihovih ni možno preganjat.Če pa jih dobijo smešne kazni- pogojne. Kako bomo iz tega splezali ne vem. Vem pa da je rešitev edino volitev in sprememba na oblasti v smeri desnice. Žal pa volitve in raziskave javnega mnenja obvladujejo njihovi. Dominatni mediji so tudi pod njihovo kontrolo -celo javni kot RTV. Tam pa tam kakšen preblisk Žnidršič . Brez zmage opozicije pa ni sprememb. Tonina in Nsi s Novakovo so pridobili na svojo stran -tako da je desnica oslabljena. Tonin pa se žal ne zaveda, da v resnici pomaga koaliciji in levi opciji – sam sebi in Nsi pa nič.

 • PFloyd

  D.Muženič…zanimiva figura. Prej na Uradu za preprečevanje pranja denarja…..zdaj pa na čelu kriminalistov NPU, ki zavrnejo zgodbo o pranju iranskega denarja.

 • lokec

  Če bi ovadil kriminaliste. Kdo bi jih preizkoval?

 • Ryuk

  Racman Jaka je zadovoljen, da imamo tako zanič policijo in tožilstvo tukaj:
  https://uploads.disquscdn.com/images/291969908475dd96e847306f02761b9eaa1f00490b1a98cae1e828da4dbf4c63.jpg

  • zokispoki

   Itaq ! Pleseta table dance z Mikimisko, de !

 • to_mi_delaj

  Ma ce mal bolj pogledate kuckota, je v faco isti

 • lukec

  Pezdir, ob vsem vpitju in pridušanju o nepravilnostih se sedaj izkaži ali si sposoben napisati prijavo z vsemi dokumenti ki jih imaš, če jih imaš.
  Človek, ki je želel delati univerzitetno kariero bi moral preden začne pisati doktorat saj eno prijavo kaznivega dejanja spraviti skupaj ali pa ne gre. Najava, da bi jo spisal je samo dokaz več bogaboječega ropotanja v medijih, ki jih kupujejo slabše obveščeni državljani zato, da jim potem stream mediji napišejo, da so omejeni volivci, ki volijo desnico. Dokaži da je ta del bralstva prav tako razgledan in da ne bevska kar tja v dan in da zna prijavo napisati tako, da imajo sodniki nekaj dela in da se potijo, ko iščejo vzroke za opustitev tožbe. Če si intelektualec, potem ni treba vpiti o krivosodju, ampak sodnikom nastavi pisno ogledalo, ki ga ne bodo mogli ovreči.
  To bo samo dokaz več, da si vreden branja svojih analiz, drugače pa je vse čisto nakladanje in štos!!!

  • jan Gedli

   Človek, ki ne tuli v pravi rog, ne more biti pri nas doktor ekonomije.

 • šmentanamuha

  Rado Pezdir je še ena svetla lučka slovenske realnosti. Počasi se bo zasvetilo in takrat bo prišel čas tudi za resnico in pravico.

 • AlternativaZaSlovenijo

  Upam, da bo Pezdir še dolog živel. Dosti si upa. Kapo dol Drago.

  • šmentanamuha

   Rado, si verjetno mislil.

   • AlternativaZaSlovenijo

    Hvala :)

 • Common Sense

  Komunisti in islamisti so ISTI. To je kot cifra in mož istega kovanca. Zato tudi tako lepo sodelujeta.

 • Van Der Waals

  KOMUNISTI ISLAMIST ZAVEZNIŠTVO!

 • šrauf

  Faila Pašić Bišić oz.njen partner se je v nekem intervjuju pohvalila ,da njuna firma sodeluje z Iranci…..sem “prepričan” ,da SOVA to pokriva….

 • Marija

  Ti so se že pri zadnjih volitvah odkrili.Pri naslednjih ne bo nič drugače.Tudi,če bi Janša zmagal kaj pa lahko naredi pri bankrogirani državi.Res bi bil nespameten,da bi vzel mandat.

 • Vojnik Sreče

  Pezdir bi brezkompromisno ovadil kriminaliste. Pezdir bi prav tako kvalitetno pofukal babo. Ne prvo ne drugo ne bo nikdar storil, ker je pezde.

  • šmentanamuha

   Ti pa si …? Levi plačanec al pa ti je Pezdir babo pofukal? K svojemu iztrebku poskusi dodati še kakšen argument.

   • Vojnik Sreče

    No, ko si ravno pribrenčala na moj kot si ga označila ‘iztrebek” in težiš kot podrepna oz potrebna mufna okoli polnoči. Argumenti? Ravno Pezde nima argumentov zato laja o tej aferi že kar nekaj časa. #Irangate je kopija afere Iran-Contra, še en od mnogih plagiatov IJJ. GLede zadovoljene babe sem vam že zgoraj razložil, da vas razganja, ker ste neobdelana;)

 • šmentanamuha

  Zdaj je tudi jasno, zakaj sodišče in državno tožilstvo ščitita onega libanonca Stephena, ki je plačeval za umore.

 • Ros

  Pa še kup drugih podobnih primerov je. Kmalu bomo imeli v Sloveniji 2 policiji in 2 pravosodja. In ne mislim opozicijsko in komunistično. Ampak 1/2 v zaporu in 1/2 na delovnem mestu.
  No, iz prve polovice bo nastala elitna mafijksa organizacija. A to je že sedaj.
  Da ne delamo krivice kar vse povprek. Številni med njimi delajo dobro in požrtvovalno. A preko zgodovinskih okvirjev številni ne morejo, kljub veliki požrtvovalnosti.
  Je pa res čas za spravo in urejeno demokratično državo. Ker nima smisla, da anomalije in napake iz preteklosti vlečemo v današnje čase. Se iti neko noro nadzakonskost in zastarelost je nesmisel, od katerega nima nihče nič. Enako kot anti-Janša sentiment. SDS je dokazala, da je sposobna voditi vlado in državo zelo dobro. Načrtno se niso šli revanšizma in pretiranega obračunavanja z kriminalom in komunizmom. Žal jim je zmanjkal en mandat. Realno gledano, so uredili državo. Začeli ustvarjati proračunski presežek ipd. Kričali in pritoževali so se le kriminalci, narkomani, narko mafijci in priviligiranci. In volivci ste temu nasedli.

 • Kapodistrias

  Spoštovani Rado, ne “bi”, ampak “bom” (naznanil sum kaznivega dejanja)!

 • Andrej Žalec

  A je bilo katera zgodba od Rado Pezdir, končala na sodišču in bila pravnomočno speljana ali so to samo zgodbice?