fbpx

Strokovnjaka opozarjata: Opozicija bi z ustavno obtožbo predsednika vlade razvrednotila ter zlorabila institut ustavne obtožbe!

Photo: STA

“Vse kar lahko v tem trenutku rečem, da je ustavna obtožba izjemno pomemben in resen ustavno pravni institut. Tisti, ki ga želi vložiti mora imeti prepričljive ustavno pravne razloge. Sicer, če teh razlogov ni, lahko v nasprotnem primeru govorimo tudi o zlorabi tega instituta,” se je o nameri levih opozicijskih strank izrekel ustavni pravnik dr. Matej Avbelj. Da ni bilo v času aktualne vlade nobenega konkretnega razloga za uporabo tega instrumenta in da opozicija nima pravih argumentov, pa meni politični strateg Sebastjan Jeretič.

Tanja Fajon je včeraj na tiskovni konferenci predstavila, da imajo v poslanski skupini Socialnih demokratov že spisano ustavno obtožbo proti predsedniku vlade Janezu Janši in k oblikovanju stališč povabila tudi LMŠ in SAB. Kot vzroke za ustavno obtožbo je navedla nedopustne posege v tožilstvo, sodstvo, policijo in medije. A po besedah političnega analitika Sebastjana Jeretiča gre za novo politično igro dela slovenske opozicije. “Ni bilo nobenega konkretnega dejanja, ki bi upravičil uporabo tega instrumenta, je pa to seveda politična poteza opozicije, ki zaokroži vse te zadnje mesece političnega boja. O argumentih te ustavne obtožbe jih enostavno ne vidim. Poteze, ki jih opozicija problematizira, se mi zdijo premalo za ustavno obtožbo,” ocenjuje Jeretič.

Po mnenju Jeretiča opozicijske stranke SD, LMŠ in SAB preizkušajo disciplino v koaliciji. Jeretič zatrjuje, da ima po njegovih informacijah ima vlada dovolj rezerve, da bi vse morebitne preizkušnje prestala, “tudi če bi kak poslanec glasoval drugače. Trenutno ni nekih ocen, da bi bila večina ogrožena.” Opozarja pa na vročo politično dogajanje v DeSUS-u, a opozarja, da so sami poslanci DeSUS-a večkrat zatrdili, da gre za popolnoma ločeno vprašanje o Aleksandri Pivec in vprašanje podpori vladi. “Mislim, da bo morebitna največja preizkušnja morebitna interpelacija Aleksandri Pivec, kjer se bo videlo, kakšna večina bo tam. Vsekakor mislim, po trenutnih informacijah bi vladajoča koalicija lahko vse te te tri izzive ( ustavno obtožba, interpelacija proti notranjemu ministru Alešu Hojsu in kmetijski ministrici Aleksadri Pivec op. a.) z lahkoto premagala.”

Avbelj opozarja, da je ustavna obtožba zelo resen ustavno pravni institut in se ne zlorabljati za politične igrice
Ustavni pravnik dr. Matej Avbelj je v preteklosti argumentirano dokazal, da pismo predsednika vlade Janeza Janše generalnemu državnemu tožilcu Dragi Šketi ni poseg v delo tožilstvo. To smo spomnili tudi Avblja, da se med očitki ustavne obtožbe pojavlja stara zgodba o posegu Janše v delovanje tožilstva. Avbelj je ob tem izjavil, da takrat nobeno pristojno telo ni ugotovilo nobenih nikakršnih posegov v naveden organe. “Zaenkrat imamo le te politične izjave, ki pa ustavno pravno niso prepričljive.”

dr. Matej Avbelj (Foto: STA)

Kot sta povedala Avbelj in Jeretič, v danem trenutku ne vidita smiselnosti vlaganja ustavne obtožbe. Zato je ustavni pravnik Avbelj izrecno za naš medij povedal, da je ustavna obtožba zelo resen ustavno pravni institut, “s katerim se ne gre lahkotno ravnati, ker v nasprotnem primeru se bo ta institut razvrednotil in se ga zlorabljal za politične bitke, čemur pa ta institut ni namenjen.”

V nadaljevanju Avbelj še opozarja, da bi morala opozicija poseči po drugih mehanizmih politične kontrole, “kakor pa vpletati najmočnejše orožje, bazuko, ki jo predstavlja institut ustavne obtožbe.”

Jeretič opozarja, da se bo trdnost koalicije videla ob rebalansu proračuna
Političnega analitika in stratega volilne zmage Socialnih demokratov na parlamentarnih volitvah leta  2008 smo vprašali, kaj bi po njegovem mnenju predstavljalo trdnost koalicije. Med drugim nas je zanimalo, ali predstavlja stranka SMC trdnega partnerja v koaliciji. Po njegovih informacijah kljub nekaterim govoricam ni nobenih resnih znakov, da bi se pojavljale nove težave na strani SMC.

Sebastjan Jeretič (Foto: Nova24TV)

Trdnost koalicije bo predstavljal rebalans proračuna zaradi hude gospodarske situacije, ki se je zgodila zaradi globalne epidemije koronavirusa po svetu. “Vlada dela zelo dobro. Procesi za gospodarsko okrevanje potekajo zelo dobro. Škoda je izgubljati energije za take zadeve, a je žal to današnji čas. Če bo predsednik vlade presodil, da mora vezati zaupnico, mislim, da je najbolj primerno na zadevo rebalans proračuna. To je vedno preizkušnja za koalicijo in eden od primerov, da preveri disciplino poslanske večine v državnem zboru,” nam pove Sebastjan Jeretič. Ob tem opozarja, da predsednik vlade po tem instrumentu sploh morebiti ne bo posegel,  če mu bo opozicija pripravila tri resne preizkušnje v Državnem zboru.

Luka Perš